Сряда, 17 Януари 2018
20
окт
3
 

По-голяма тежест за ПИМП в бюджета за догодина поиска БЛС

Петък, 20 Октомври 2017 | 11:55:49


Българският лекарски съюз ще настоява за преразглеждане на предложения бюджет на НЗОК за 2018 г. с по-голяма тежест за извънболничната помощ. Това стана ясно от интервю на заместник-председателя на съсловната организация съюз д-р Галинка Павлова за телевизия „Европа“. Припомняме, според предложението на фонда се предвижда ръст от 407 млн. в бюджета на касата.

„Това завишаване практически не е 400 милиона“, посочи д-р Павлова, като обясни, че ръстът не е на база реалното изпълнение на бюджета на фонда, което е със 100 милиона спрямо заложения за 2017 година бюджет. Тя припомни и че всяка година остават неразплатени средства, които се прехвърлят за следващата.

Същественият въпрос според заместник-председателя на БЛС е как ще бъде разпределено това увеличение. По думите й очакваното увеличение в частта за болнична помощ удовлетворява донякъде очакванията на съсловната организация. „Дотук добре – оттам нататък остава всичко за лекарства“, заяви тя. 

В тази връзка д-р Павлова припомни дългогодишното настояване за по-голяма тежест на извънболничната помощ, което на практика не се случва. Затова и тя бе категорична, че това трябва да бъде преосмислено. „Лекарският съюз ще преговаря, ще окаже всичките си възможности за повлияване и нещата да бъдат промени. Трябва да се отдаде финансовата значимост на колегите в извънболничната помощ“, обясни тя.

Като цяло д-р Павлова допълни, че е нужна промяна не само във финансирането на системата на здравеопазване, но и в организацията й. Тя отбеляза, че в момента системата е „разпокъсана“, което според нея е и причина за допускането на грешки.

 „Нека да видим кой колко плаща и да видим дали с този ресурс можем да подсигурим това, което сме обещали по конституция – безплатно здравеопазване“, призова тя. Д-р Павлова припомни, че държавата не е коректен платец спрямо здравните осигуровки за 9-те групи категории лица, които се осигуряват от нея. „Парите, които се акумулират в системата, са недостатъчни“, изтъкна тя.

Все пак д-р Павлова е оптимист, че може да се направи „хубав преговорен процес“ за Националния рамков договор. „Нека да видим за парите, които отпуска НЗОК, колко от тях ще бъдат за дейности и с тези пари какво може да се купи“,  заяви тя и по повод отпадането на наредбата за основния пакет дейности. До финансисте да стоят лекарите, призова в заключение д-р Павлова.

От своя страна д-р Николай Брънзалов от Сдружението на общопрактикуващите лекари посочи, че предвидените средства в частта за ПИМП са „трохички“. Той обясни, че по това перо са отпуснати „скромните 200 000  лева“ увеличение и изчисли, че това на практика означава по 20 ст. на български гражданин. „Това е подигравка с труда на моите колеги“, посочи д-р Николай Брънзалов, като допълни, че общопрактикуващият лекар в България е изчезващ вид. Той отбеляза още, че от началото на реформата броят на личните лекари е намалял с близо 1500 души, а средната възраст на ОПЛ у нас е 58 години.

Какво правим? Къде са политиките в здравеопазването – да гасим пожарите по болниците, да правим здравна карта, да правим електронно здравеопазване? Нищо такова не се прави“, заяви той, като допълни, че не се предприемат никакви мерки за профилактика на населението. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
r2%f

ф 20.10.2017 12:07:16

Каква профилактика д-р Брънзалов, като то за лечение няма? Отдавна е забравена първичната и вторична профилактика, а който оцелее може да хване нещо от третичната по НОИ.

Един ОПЛ на 33 20.10.2017 11:58:07

Г. Павлово отново вади мазният термин ЕЗВЪНБОЛНИЧНА ПОМОЩ, вмест ПИМП. По този начин се омешват нещата като накрая пак за СИМП отива повече. Елементаризми.

друг един 20.10.2017 12:33:45

АМИ ТЕ НЕ ЗНАЕШ ЛИ ЧЕ ТЯ Е ШЕФ НА ДКЦ, естествено,че така ще говори,пука и за ПИМП-а, тя нали си прибира и от от ДКЦ-то и от БЛС, ...наглост ...и само голи приказки.


Още новини
От касата твърдят, че решението на ВАС нямало правни последици за тях
16.01.2018 17:28:59

От касата твърдят, че решението на ВАС нямало правни последици за тях

И здравната каса реагира на новината, че Върховният административен съд е обявил наложените о ...

БЛС: Болниците могат да търсят дължимото след решението на ВАС
16.01.2018 16:10:10

БЛС: Болниците могат да търсят дължимото след решението на ВАС

Изпълнителите на медицински услуги са в правото си да търсят дължимите им суми, включително и отг ...
Актуална тема
Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...

Бремето на лимитите остава да виси над болниците
26.09.2017 17:59:27 Полина Тодорова

Бремето на лимитите остава да виси над болниците

НЗОК за пореден път съвсем ясно отхвърли възможността извършената от лечебните заведения надлимит ...

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса
27.07.2017 17:26:44 Полина Тодорова

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса

Проф. Плочев става 16-ят управител на НЗОК в 18-годишната история на здравноосигурителния фонд, с ...