Сряда, 17 Януари 2018
06
ноем
2
 

Почина д-р Красимир Йорданов от филма "Последната линейка на София"

Понеделник, 06 Ноември 2017 | 11:55:27


Почина спешният медик д-р Красимир Йорданов, който бе главен герой в документалния филм „Последната линейка на София”, съобщи Дарик. 

Филмът представяше един работен ден в столичната спешна помощ. Лентата по режисура на Илиян Метев спечели награда за най-добър документален филм с продължителност над 30 минути на престижния кинофестивал в Карлови Вари. През май 2012 година филмът спечели и награда за откритие в рамките на Седмица на критиката в Кан.

Година след последното отличие д-р Красимир Йорданов стана жертва на агресия от страна на мъже в нетрезво състояние, след като се отзова на повикване за момиче, изпаднало в безсъзнание.

Поклон пред паметта му!Коментари по темата

Правила на форума за коментари
1b9B

Dr_Doolittle 06.11.2017 12:55:06

Поклон пред този колега и мир на праха му. Само искам да напомня ,че в Кан не можаха да повяярват на реалността в този филм. Ето какво тогава прочетох в онлайн списанието The Holiwood Reporter. което прави рецензия на българския филм на режисьора Илиян Метев ‘Последната линейка на София’ : ‘Изключвайки неговото заблуждаващо алармистко и неточно заглавие ‘Последната линейка на София е филм възхитителен със солидния плътен срез в стил на старата школа правене на филм тип cinéma-verité , описващ като хроника делниците и празниците на един български спешен екип ‘ Край на цитата’ По надолу критикът Neil Young продължава ‘В Кан бележките на критиката описват София като "града, където 13 линейки се опитват да обслужват 2 милиона души," като по този начин неприятно изобличават в лъжа Метев за хиперболичния и апокалиптичен избор на заглавие на английски език) Sofia's Last Ambulance. "Аз съм единствения реаниматор в цяла София," казва докторът Краси на един етап, но за всички е ясно,че ‘последен реаниматор’ и ‘последна линейка’ са много различни неща.’ Край на цитата ‘ Скъпи колеги нашето здравеопазване е толкова абсурдно, че дори такъв суров реален ДОКУМЕНТАЛЕН ФИЛМ като ‘Последната линейка на София’ в чужбина разглеждат като сюрреализъм и не могат да повярват във фактите. А пациентите само могат да се молят след всичко това. Бог да ги прости и тях...

Гост 06.11.2017 12:39:01

Краси беше не само герой от документален филм ,той беше и ще остане символ на спешната медицина у нас.Той поставяше живота и сигурността на пациентите си над всичко.В борбата със смъртта ,той не беше професионалист , той беше магьосник, който съживяваше хора .Той направи стотици медици в ЦСМП София спешни медици. Той беше пример за подражание , легенда , професионалист и невероятен човек.Помните ли мъжката сълза , която неволно отрони при репортажа след пребиването му преди 4 години. Тази сълза беше последната от която преля чашата на гнева ни срещу системата.След тази сълза депутатите от всички партии приеха единодушно за дни на второ четене инкриминирането на посегателствата над медици.Негови бяха репликите "Преливаме от пусто в празно " и" Линейки има много , но не линейките лекуват"Поклон Краси , ще те помним докато ни има!


Още новини
От касата твърдят, че решението на ВАС нямало правни последици за тях
16.01.2018 17:28:59

От касата твърдят, че решението на ВАС нямало правни последици за тях

И здравната каса реагира на новината, че Върховният административен съд е обявил наложените о ...

БЛС: Болниците могат да търсят дължимото след решението на ВАС
16.01.2018 16:10:10

БЛС: Болниците могат да търсят дължимото след решението на ВАС

Изпълнителите на медицински услуги са в правото си да търсят дължимите им суми, включително и отг ...
Актуална тема
Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...

Бремето на лимитите остава да виси над болниците
26.09.2017 17:59:27 Полина Тодорова

Бремето на лимитите остава да виси над болниците

НЗОК за пореден път съвсем ясно отхвърли възможността извършената от лечебните заведения надлимит ...

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса
27.07.2017 17:26:44 Полина Тодорова

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса

Проф. Плочев става 16-ят управител на НЗОК в 18-годишната история на здравноосигурителния фонд, с ...