Четвъртък, 19 Юли 2018
25
септ
7
 

Проф. Асен Балтов:

От 1 октомври искаме да въведем лекарски триаж в „Пирогов“

Понеделник, 25 Септември 2017 | 15:27:49


„Искаме от 1 октомври да въведем докторски триаж, където наши млади колеги да дават 12-часови дежурства. Двама колеги да насочват пациентите в кой кабинет трябва да отидат, примерно с основното си заболяване. Те ще стоят във фоайето на „Пирогов“. В момента тече организацията по тази идея и се надявам до края на годината да бъде факт.“ Това каза директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов пред БНТ.

Той поясни, че когато има местопроизшествие в близост до Института по спешна помощ някой от тези двама лекари винаги би могъл да отиде да види за какво става дума, но пак няма да може да се намеси.

„Има една Наредба 25, чието последно обнародване е от март 2014 г., в която се казва, че ЦСМП оказва спешна медицинска помощ на местопроизшествието. Хората са свикнали да приемат, че „Пирогов“ е бърза помощ. Това не е така. „Пирогов“ е болница, която работи денонощно, има специалисти от 23 специалности, които оказват помощ в болницата. Същевременно не може колегите да напуснат кабинетите си, за да ходят по улицата и да оказват първа помощ. Това не е тяхна работа, а и Наредба 25 не им го позволява“, поясни проф. Балтов по повод упреците от миналата седмица, че лекарите в Института не са помогнали на човек, претърпял катастрофа на метри от болницата, а е трябвало да бъде викана Спешна помощ.

„В тази ситуация, както е и в много други държави, ние нямаме право да пипнем никого на местопроизшествието, защото ако нещо се случи с него, ние носим лична отговорност, докато при спешните медици това им влиза в задължението. Освен това никой от нас не носи в себе си оборудване, а и не можем да го извадим от болницата“, каза проф. Балтов.

„Човешкото е всеки да иска да помогне, но трябва да знаем и докъде ни стигат възможностите и какво можем да направим. А и колегите си вършат работата в кабинетите, те няма как да излязат, при положение, че имат пациенти“, допълни той.

Проф. Асен Балтов коментира и необходимостта от електронно здравеопазване. „Електронната карта би била голямо облекчение за работата на всички лекари, тъй като в нея ще бъдат записани всички придружаващи заболявания на пациента, включително и лекарствата, които приема“, каза той.

Случаят бе коментиран пред журналисти днес и от заместник-здравния министър Лидия Нейчева, която обясни, че проверката ще приключи утре или най-късно в сряда. „До тук това, което мога да кажа е, че е спазен законът. Дали това е правилно или не е, е въпрос на тълкувание. Нямат правото лекарите да напуснат кабинета, в който са“, посочи тя, като допълни, че в района, в който е станал инцидентът, има и други болници. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
AcMH

Гост 21.12.2017 23:00:33

Да се чудиш, кой опорочава мисленето на нашите лекари?! Кой болен ум е измислил правила, при които на лекар, на метри от умиращ човек, да е забранено да помогне?! Какъв див абсурд е това, да се вика "спешна помощ", която да дойде след 30-40 минути, когато може да бъде вече от полза само катафалка? ЧИНОВНИЦИ БЕЗУМНИ, ОСТАВЕТЕ НАШИТЕ ЛЕКАРИ ДА РАБОТЯТ, ТЕ СА СЕ КЛЕЛИ ДА ПОМАГАТ НА ХОРАТА, НЕ ВИЕ! КАКВИ ЗАПОВЕДИ ИЗПЪЛНЯВАТЕ С АНТИЧОВЕШКАТА СИ ДЕЙНОСТ! Посочените аргументи в защита на забраняването на лекарите зда спасяват хора в подобни ситуации са смешно несъстоятелни, мъчат се да оправдаят безумието, въведено с откровено антнихуманна "наредба".

Гост 28.09.2017 14:36:31

6 поколения др път, родителите му са кръчмари. Цялата гилдия знае.

Патриот-майтапчия 28.09.2017 16:12:15

Коя кръчма държат?

Гост 28.09.2017 14:35:17

Доктори да са портиери... ти си малумен.

Гост 27.09.2017 19:08:46

Първо триажът никъде по света не се прави от лекари .Отличник мениджърът ще е новатор ! Второ не се прави по емпиричния опит на специализантите , който е доста постен , а по единни утвърдени триажни протоколи .Ама шестото поколение лекар проф.Балтов никога не работил спешна помощ, та да ги знае тези подробности .Нали така ???той е добър в прилагането на главите от кодекса на труда за освобождаване от работа !!!!!

Грета 26.09.2017 15:37:05

Точно така е

агент-провокатор 26.09.2017 13:04:42

а за Милан Миланов нещо...?


Още новини
Уволниха пловдивски медици, след като учредили синдикат
19.07.2018 10:12:03

Уволниха пловдивски медици, след като учредили синдикат

Трима медици от 5-то ДКЦ в Пловдив са съкратени, след като учредили синдикат в здравното заведени ...

Във вестниците: Идеи на бъдещ шеф на Касата, липса на лекари, ТЕЛК
19.07.2018 09:39:09

Във вестниците: Идеи на бъдещ шеф на Касата, липса на лекари, ТЕЛК

Очаквано, изслушването на кандидата за управител на НЗОК в здравната комисия вчера привлича внима ...
Актуална тема
Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...