Сряда, 18 Юли 2018
22
авг
1
 

От печата: Проблемите на общинските болници, 3000 жени на преглед за рак на гърдата

Вторник, 22 Август 2017 | 09:35:47


Проблемите на общинските болници са във фокуса на внимание в днешния брой на „Дума“, който предоставя интервю с председателя на сдружението на този тип лечебни заведения д-р Неделчо Тотев, както и с управителя на МБАЛ-Каварна д-р Десислав Тасков.

„През последните 10-ина години, откакто тръгна т.нар. реформа, общинските болници се в неравнопоставено положение спрямо държавните. За тях държавата е майка, за общинските - мащеха. В тези години се поставяха такива пречки, които изкуствено отежняваха положението на общинските болници. Сред тях са и медицинските стандарти, които развяват знамето на "качеството", но всъщност до такава степен вдигнаха летвата, че поставените в тях критерии станаха непосилни, за да не кажа непостижими“, заявява Тотев.  И още – „Който се разболее, се лекува там, където се разболее, но общинските болници не работят по всички пътеки, а и като всички болници имаме лимити и ако го надхвърлим, не е ясно дали ще ни платят. И най-важното - къде ще приведем пациента, ако в общинската болница не може да му се даде адекватната помощ, щом не ни се дава възможност да работим по всички пътеки“, допълва той. 

По същата тема вестникът предоставя и мнението на управителя на МБАЛ-Каварна д-р Десислав Тасков. Според него е нужно да бъдат преразгледани нивата на компетентност и да бъдат увеличени стойностите на клиничните пътеки на първо ниво. В същото време, допълва той, трябва държавата да поеме своя ангажимент и да ги защити, като увеличи бюджета на общините, които все още издържат такива лечебни заведения. „От тук нататък всякакви рестрикции за общинските болници ще доведат до това, че възрастното и неплатежоспособно население извън няколкото големи града ще остане без медицинска помощ“, посочва Тасков. Според него общинските болници са „жертвеният агнец“ на реформата през последните 7-8 години. „Те бяха най-потърпевши и от здравната карта на Москов, като бяха поставени под двойно лимитиране. От една страна, бе фиксираният бюджет, който бе с над 25% по-нисък от предходната година, от друга - намаляването на леглата по картата“, допълва още той.

Около 3000 учителки и служителки в общинските транспортни дружества в София ще бъдат прегледани безплатно за рак на гърдата, информира „24 часа“.  Вторият етап на кампанията на Столичната община, която се провежда за трета година, ще започне през септември. Тази година в нея участват 6 общински и 2 държавни болници. Кампанията е лична инициатива на кметицата на София Йорданка Фандъкова, която вчера разгледа новия мобилен ехографски апарат за диагностика и профилактика на ракови заболявания в общинския онкодиспансер.

Група роми вдигнаха на крак медиците в Спешното отделение в Кюстендил, съобщава „Монитор“, позовавайки се на информация от пациенти, станали свидетели на случката.  В неделя малко след 23 часа около десетина добре почерпени мъже и жени пристигнали с три таксита пред спешното и започнали да ритат по вратите и да псуват наляво и надясно по персонала.  Медиците веднага повикали охраната на здравното заведение. Наложило се тълпата да бъде усмирявана с цел да не се стигне до посегателство над медиците. "Това при нас е честа практика. Напият се, сбият се и после агресията идва при нас. Нямаше драма, едно момче си беше срязало ръката, но те решиха че веднага трябва да оставим всички пациенти и да обърнем внимание на него", споделят възмутени лекари.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
r6Sc

СЗОК 22.08.2017 10:15:17

Ами г-жа медицинската сестра Оля Василева да помогне от рушветите които е взимала от болниците и да даде на общинските.


Още новини
Промени в лекарствената политика и лечението в чужбина иска д-р Дечев (обновена)
18.07.2018 17:24:03 Надежда Ненова

Промени в лекарствената политика и лечението в чужбина иска д-р Дечев (обновена)

Промени в работата на НЗОК ще предложи д-р Дечо Дечев след избирането си за управител на фонда. Т ...

УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна отбеляза патронния си празник
18.07.2018 16:23:45

УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна отбеляза патронния си празник

С литургия за здраве и благополучие, отслужена от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, ...
Актуална тема
Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...