Вторник, 17 Юли 2018
27
февр
 

От печата: Приоритетите на МЗ, съборът на лекарите, следване подарък

Понеделник, 27 Февруари 2017 | 15:08:25


„Длъжен бях да констатирам завареното - всеки трябва да знае откъде тръгва, за да може да си планира стъпките към целта. За реваншизъм въобще не може да се говори, фактите са такива, каквито са и истината не трябва да бъде замазвана. В крайна сметка всички чуваме почти ежедневно как някакъв нормативен акт на министър Москов пада във Върховен административен съд, Конституционен съд, дори и преди няколко дни падна поредната му наредба за удовлетвореността на пациентите, а в общ план нещата стоят по следния начин - за последните две години във Върховния административен съд са оспорени 33 нормативни акта на Министерство на здравеопазването - повече от половината вече са паднали, забавени са 9 належащи наредби, изискуеми, но неиздадени са 23. Това е истински нормативен хаос, който обърква работата на здравната система, на лекарите и се отразява негативно върху пациентите.“ Това казва в интервю за „Стандарт“ служебният здравен министър д-р Илко Семерджиев, запитан дали не се притеснява, че може да бъде упрекнат в реваншизъм заради направеното от него след встъпването му в длъжност.

Д-р Семерджиев отново посочва като свой приоритет проблемите около НРД, лимитите, пръстовите отпечатъци. По думите му МЗ също така ще обърне внимание на балансирането на бюджета, на решаването на проблемите с ваксините, раздвижване на проектите за спешна помощ и обучението на лекарите. „Лимитите на този етап не могат да отпаднат, защото са фиксирани чрез законови текстове, а ние нямаме парламент, за да пипнем законите. Можем обаче до известна степен да ги смекчим чрез Националния рамков договор“, посочва той. По отношение на пръстовия идентификатор пък министърът заявява, че дори съдът да го приеме, той ще бъде отменен.

Ведомството възнамерява да го замени с електронна здравна карта и с издаване за пациента на персонален финансов документ за ползваната медицинска помощ, посочва за пореден път министърът. По думите му, е-картата е по-добра, защото позволява интегриране на частично или пълно електронно здравно досие, електронно направление, електронна рецепта, финансова информация и др. „Тя позволява и по-добър контрол, но най-полезна е за самия носител, който вече се явява собственик на собствената си здравна информация, докато пръстът ви не носи нищо“, коментира д-р Семерджиев.

В интервюто министърът отново се обявява за демонополизация на НЗОК и заявява, че здравната вноска у нас трябва да е поне 10%.

Някои издания се спират на събора на лекарите от събота, на който бе решено НРД 2017 да се подпише. „24 часа“ акцентира върху отпадането на текстовете за пръстовия идентификатор от документа. „Текстовете за пръстовия идентификатор не фигурират в националния рамков договор за 2017 г., обяви председателят на лекарския съюз д-р Венцислав Грозев. Договорът бе одобрен в събота вечерта с гласуване от извънреден събор на съюза“, четем ви зданието. „Дали отпечатъкът ще отпадне за болниците, ще реши окончателно ВАС на 16 март. Но до въвеждането му в извънболничната помощ няма да се стигне“, допълва ежедневникът и цитира думите на д-р Грозев: „Това, което миналата година провокира ситуацията да не подпишем рамковия договор (именно въвеждането на пръстовите отпечатъци, б.а), тази година не фигурира като текст.“

В „Капитал Daily“ пък четем: „Промените спрямо миналата година са съществени - увеличават се цените за прегледи при личните лекари и при специалистите в извънболничната помощ, расте заплащането за някои лабораторни изследвания, а при болниците ще се покрива дейност на стойност 136.5 млн. лв. месечно и лимитите за прием по клиники и отделения вече няма да са на месечна база. Така, ако през единия месец болницата приеме по-малко пациенти от тавана за плащане от касата, през следващия няма да е длъжна да приеме същия брой болни, а ще може да разпределя бюджета си в рамките на три месеца и да приема всички, които се нуждаят.“

Друга публикация в изданието обръща поглед към ИАЛ. „Здравното министерство обмисля смени в ръководството на секторния регулатор – Изпълнителната агенция по лекарствата, която отговаря за производството и търговията с лекарства, клиничните проучвания, медицинските изделия и кръвните продукти“, пише изданието и уточнява, че бъдещият директор е Боян Доганов, който е бил главен секретар на здравната каса по времето, когато я е управлявал сегашният министър Илко Семерджиев. „Освен това Доганов е съосновател и консултант на Международния институт по здравеопазване, чийто основател и почетен председател е Семерджиев“, допълва материалът.

„Телеграф“ намира любопитен сюжет от социалните мрежи. „Гинеколог от болница „Шейново“ е готов да плати цялото следване – 13 семестъра, на студент по медицина, който е от по-бедно семейство или е без родители и няма възможност да си плати следването. Това обяви самият д-р Йован Даскалов пред „Телеграф“. Предложението беше направено по повод кампанията във Фейсбук, за която стотици потребители и мотористи изразиха готовност да закарат безплатно зрелостници в неравностойно положение с лъскаво возило на тържеството, за да направят деня по-хубав“, пише вестникът.

„Аз няма да споделя колата си за абитуриентски бал. Защото смятам, че не е най-важно с какъв автомобил си на бала си. Това, което мога да направя за някой младеж, който няма финансова възможност, а има разум и сърце, естествено и смелостта да остане да работи в България – да платя семестриалните такси на лице, което няма финансова възможност да следва медицина (всичките 13 семестъра в МУ-София!), написа на стената си във Фейсбук Даскалов вчера“, цитира поста ежедневникът и уточнява, че пред „Телеграф“ гинекологът е застанал изцяло зад думите си.

„Той има условия – детето наистина да няма възможност да си плати следването и името му да остане тайна за преподавателите в университета, за да нямат различно отношение към него. Йован ще се срещне с родителите или близките на бъдещия студент, като жестът ще остане между тях, без да бъде огласявана самоличността на бъдещия медик“, четем още в публикацията.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
TUjp


Още новини
Лъжливи повиквания към 112 и липса на персонал спъват работата на ЦСМП
16.07.2018 16:55:05 Полина Тодорова

Лъжливи повиквания към 112 и липса на персонал спъват работата на ЦСМП

Според работещите в центровете за спешна медицинска помощ у нас броят на необоснованите повиквани ...

Гониха със сълзотворен газ протестиращи лекари в Гърция
16.07.2018 16:27:27

Гониха със сълзотворен газ протестиращи лекари в Гърция

Членове на националния съюз на служителите в държавните болници в Гърция организираха протест пре ...
Актуална тема
Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...