Неделя, 21 Януари 2018
11
окт
3
 

От печата: Пари за врачанската болница, екипи на МЗ за закъсали болници, донорство

Сряда, 11 Октомври 2017 | 09:52:42


„Още 300 000 лв. за болницата във Враца допълнителна финансова помощ под формата на капиталови средства ще отпусне здравното министерство. На болницата вече бяха изплатени около 100 000 лв. за спешност за два месеца, обясни здравният министър Николай Петров”, пише днес „24 часа”.

„До 2 седмици лекарите да получат оставащата им заплата за август, а в края на месеца - и последното забавено възнаграждение, обеща заместничката му Лидия Нейчева след среща с ръководството и работещите в болницата. Те протестират от миналата седмица срещу фалита на здравното заведение.

Нейчева поиска и пълен списък на лекарствата и консумативите, необходими за нормалната работа на отделенията, като пое ангажимент те да бъдат получени до дни”, допълва вестникът.

„Труд” се спира на плановете на проф. Петров по отношение на всички болници с финансови проблеми. „Министерството на здравеопазването ще поеме управлението на болници, на които е принципал и които са в тежко финансово състояние. Към тях ще се подходи индивидуално - екип от юристи и финансисти на място ще се запознае със ситуацията и ще поеме ръчно управлението. Това съобщи във вторник здравният министър проф. Николай Петров”, четем в изданието.

„Където открием нарушения - обективни и субективни причини за натрупаните дългове, предприемаме конкретни мерки. Една от мерките е и смени в бордовете. Например директорът на болницата в Ловеч е сменен по няколко причини, една от които е, че лекарите не бяха получавали заплати от февруари, а март или април директорът увеличава чувствително заплатите. Той няма пари за заплати въобще, а вдига заплатите с повече от 40-50%", обясни проф. Петров. По думите му процес на промяна на ръководства на болници тече и в момента”, пише още всекидневникът и допълва: „Проф. Петров акцентира и върху необходимостта от намиране на решение за постигане на баланс между интересите на всички участници в системата - пациенти, лекари и бизнес.

По думите му вече има предложения на разчети относно проектобюджет 2018 за здравеопазване, които ще бъдат конкретно обсъдени с финансовия министър.”

„Монитор” фокусира поглед върху темата за донорството. „Броят на донорите у нас се увеличава. 78% от опечалените семейства, изгубили близък, са се съгласили органите му да бъдат трансплантирани на нуждаещи се. Само 22 на сто са отказали. Това съобщи изпълнителният директор на Агенцията по трансплантация д-р Марияна Симеонова и допълни, че над 1000 души чакат за орган, като най-много са тези за бъбрек”, информира публикацията.

„Статуетки „Звезди” ще бъдат връчени на всички близки на донори за тази година на специална церемония в Многопрофилната областна болница „Д-р Стоян Черкезов” във Велико Търново в четвъртък. Те се изработват по инициатива на Изпълнителна агенция по трансплантации като израз на най-дълбока благодарност към роднините на починалите, чиято кончина даде шанс за живот на много други”, добавя материалът.

Няколко издания днес се спират и на банкови услуги в помощ на здравни специалисти. „Fibank (Първа инвестиционна банка) предлага кредит с атрактивна годишна лихва, специално разработен за лекари и стоматолози.

Кредитът може да бъде ползван за оборотни средства, за инвестиции като закупуването на специализирано оборудване, ремонт на кабинети или за повишаване на професионалната квалификация”, четем в „Телеграф”.

„Отпуснатите средства могат да бъдат без ограничение, а срокът е до 12 месеца при ползването на оборотни средства и до 15 години за инвестиции. Fibank предлага гъвкави схеми на погасяване на кредита. Кредитът се отпуска при изключително облекчена процедура, като не е необходимо да се предоставя бизнес план”, уточнява ежедневникът.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Eyn2

Гост 11.10.2017 12:41:41

какви капиталови разходи и инвестиции във фалираща болница ?

Гост 11.10.2017 12:43:50

спасява се с лични средства , не с пари на данъкоплатците !

лекар 11.10.2017 10:43:35

на закъсалите общински болници кои ще помога-те не са ли в репубрика българия


Още новини
Напрежение заради починало дете в болницата в Разлог
20.01.2018 18:34:23

Напрежение заради починало дете в болницата в Разлог

Дете на 4 години от ромски произход е починало в детското отделение на МБАЛ в Разлог в петък вече ...

Обявяват грипна епидемия в Благоевград от понеделник
20.01.2018 11:16:54

Обявяват грипна епидемия в Благоевград от понеделник

РЗИ – Благоевград обявява грипна епидемия на територията на община Благоевград от понеделни ...
Актуална тема
Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...

Бремето на лимитите остава да виси над болниците
26.09.2017 17:59:27 Полина Тодорова

Бремето на лимитите остава да виси над болниците

НЗОК за пореден път съвсем ясно отхвърли възможността извършената от лечебните заведения надлимит ...

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса
27.07.2017 17:26:44 Полина Тодорова

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса

Проф. Плочев става 16-ят управител на НЗОК в 18-годишната история на здравноосигурителния фонд, с ...