Неделя, 21 Януари 2018
27
ян
 

От печата: Отчет на министъра в оставка, паралелен износ на лекарства, фалшива диплома на бивш болничен шеф

Петък, 27 Януари 2017 | 15:08:25


Очаквано, една от темите в днешния печат е отчетът за свършеното по време на мандата на Петър Москов. Вестниците избират различни акценти. „Промяна във философията, по-прозрачно и ефективно разходване на средствата в здравеопазването и нов стандарт в спешната помощ - тези постижения за 2 г. начело на здравното министерство отчете д-р Петър Москов ден преди да предаде поста на служебния министър“, четем в „24 часа“.

„Върнахме държавността във всеки един от секторите“, обяви той. Това станало чрез промяна на системата на здравеопазването от бизнес ориентиран модел към центриран към пациентите“, допълва изданието.

„Сега“ избира като акцент казаното от Москов по отношение на здравноосигурените. „Само за няколко години броят на здравно неосигурените е намалял с три четвърти. Според данните на НАП в момента без вноски са 517 753 души, или 7% от населението, похвали се здравният министър в оставка Петър Москов“, пише вестникът.

„През 2012 г. неосигурените бяха 2 млн., през 2014 г. - над 1 милион, след това дойде острото намаление след приемането на промените в Закона за здравното осигуряване“, обясни той“, допълва вестникът и коментира: „Поправките от 2015 г. оскъпиха връщането на здравни права. Преди това за връщане в системата трябваше да се платят липсващите осигуровки за 36 месеца назад, а в момента вече се възстановяват вноски за 60 месеца назад. Миналата година данните на финансовото министерство бяха за малко под 200 000 души, които са възстановили здравните си права в преходния период, т.е. при последната възможност за по-евтини вноски. Не е ясно доколко става дума за изчистване на списъците от хора, които отдавна живеят в чужбина и не ползват системата у нас, но се водят неосигурени. Смята се, че те са около 1.2 млн. души. НАП няма практика да дава редовно статистика за броя на неосигурените, нито пък анализ кои групи по какви причини не плащат вноски. Затова и не е ясно има ли и какво намаление на реално неосигурените хора у нас.“

Изданието пише още: „Москов обяви и напълно леви идеи за това какво би направил за системата в бъдеще. Според него трябва държавата да изплати дълговете на болниците си, след което да ги преобразува и те да престанат да бъдат търговски дружества. Освен това режийните им - ток, вода, консумативи, трябва да се плащат от собственика - държавата, а не със средствата, които превежда здравната каса за лечение, както е сега.“

„Телеграф“ пък се спира на казаното по отношение на е-здравеопазването. „Лични лекари вече раздават електронни рецепти и направления. Проектът е пуснат пилотно в няколко практики в София, Пещера, Глоджево, Разград, Хасково и Буковлък. Тестването е в края на юни тази година. След това ще се очакват обобщени данни от проекта и ако те са достатъчно показателни, той ще бъде постепенно внедрен в цялата страна. Това обяви в последния си управленски ден здравният министър в остава д-р Петър Москов“, пише вестникът.

Извън отчета на министъра в оставка, изданията се спират на различни теми. „Труд“ отразява вчерашното интервю на подуправителя на касата Иванка Кръстева. „Паралелен износ е най-вероятната причина за липсата на лекарства за диабет и епилепсия в аптеките. Това заяви подуправителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Иванка Кръстева.

„Наистина има липса на лекарства за диабет и епилепсия, отправени са допитванията до фирмата вносител, а парадоксалното е, че са внесени повече опаковки, което навежда на мисълта, че има паралелен износ“, каза Кръстева пред БНТ“, пише вестникът и допълва: „Преди дни от НЗОК констатираха, че недостигът на инсулин и лекарства за епилепсия на българския пазар е заради паралелния износ, а не заради неизпълнени ангажименти от страна на фирмите вносителки. Здравният фонд е направил проверка за конкретни медикаменти на притежател на разрешението за употреба.“

Няколко вестника пък отразяват образуваното от прокуратурата производство срещу бившия шеф на дупнишката болница. „Бивш шеф на болница е обвинен за съставяне на фалшива диплома, съобщи прокуратурата.

Росен Тимчев, назначен преди година за временен управител на МБАЛ "Св. Иван Рилски" в Дупница, е представил в Агенцията по вписванията копие от документ за завършено висше образование със специалност "Здравен мениджмънт". Проверка на министерството на образованието е установила, че дипломата е фалшива. Текстът "вярно с оригинала", подписът към него и този под снимката на дипломата са изписани от самия Тимчев, твърди прокуратурата“, четем в „Сега“.

„30-годишният Росен Тимчев е завършил връзки с обществеността в Журналистическия факултет на Софийския университет. Той е бивш лидер на ГЕРБ в Сапарева баня, за кратко е бил и част от структурите на ДСБ. Досега е бил съветник в комисията по здравеопазване в Народното събрание“, уточнява изданието.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
NRdW


Още новини
Напрежение заради починало дете в болницата в Разлог
20.01.2018 18:34:23

Напрежение заради починало дете в болницата в Разлог

Дете на 4 години от ромски произход е починало в детското отделение на МБАЛ в Разлог в петък вече ...

Обявяват грипна епидемия в Благоевград от понеделник
20.01.2018 11:16:54

Обявяват грипна епидемия в Благоевград от понеделник

РЗИ – Благоевград обявява грипна епидемия на територията на община Благоевград от понеделни ...
Актуална тема
Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...

Бремето на лимитите остава да виси над болниците
26.09.2017 17:59:27 Полина Тодорова

Бремето на лимитите остава да виси над болниците

НЗОК за пореден път съвсем ясно отхвърли възможността извършената от лечебните заведения надлимит ...

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса
27.07.2017 17:26:44 Полина Тодорова

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса

Проф. Плочев става 16-ят управител на НЗОК в 18-годишната история на здравноосигурителния фонд, с ...