Сряда, 17 Януари 2018
26
окт
 

От печата: Оправдани лекари, обвинени лекари, пияни лекари на дежурство

Сряда, 26 Октомври 2016 | 15:08:25


„Асеновградският районен съд оправда шефа на АГ отделението в местната болница д-р Богдан Червенков за смъртта на новородено на 8 април 2015 г. бебе”, информира днес „Труд”.

„Магистратите отмениха глобата от 600 лв., наложена на д-р Червенков от Изпълнителна агенция "Медицински одит" за нарушение на чл. 81, ал. 2, т. 1 от Закона за здравето. 28-годишната родителка Минка Пенева от село Богданица и бащата твърдяха, че бебето е починало поради нехайство и лекарска грешка на гинеколога, но разследването показа, че смъртта е настъпила от остра асфикция (задушаване)”, пояснява изданието.

„Монитор” пък следи друго дело срещу лекари. „Двама лекари гинеколози от областната болница в Габрово застават пред апелативния съд във Велико Търново по обвинение за смъртта на родилка. 30-годишната Десислава Манолова почина през октомври 2013 г. седмица след бебето си в болница. По случая тогава бе образувано разследване, като виновни за смъртта на жената на съд бяха привлечени двамата медици, бившият шеф на АГ-отделението Димитър А. и колежката му Севдалина К. Двамата бяха обвинени в немарливо изпълнение на дейност, представляваща източник на повишена опасност и за нарушаване правилата на Закона за лечебните заведения, Закона за здравето, правилата за добра медицинска практика и правилника за вътрешния ред на болницата, като всичко това е довело до смъртта на новороденото момче и неговата майка”, припомня ежедневникът, като допълва, че двамата медици вече веднъж бяха признати за виновни от окръжния съд в Габрово и получиха съответно докторът пет години лишаване от свобода ефективно, а колежката му три години условно. Освен това двамата са лишени и от правото да упражняват професията си също съответно за пет и три години от влизането на присъдата в сила.

„След като двамата осъдени подадоха жалби срещу първоинстанционната присъда, сега делото е в апелативния съд във Велико Търново”, уточнява вестникът.

Изданията се спират и на оповестения вчера случай, при който на лекар на дежурство бяха отчетени 1,9 промила алкохол в кръвта. „Пиян хирург искаше да оперира детето ми. Залиташе и говореше заваляно, ние се притеснихме и решихме, че няма да оставим дъщеря ни да я оперира лекар, който е под въздействие на алкохола”, разказва пред „Телеграф” общинският съветник от Царево Дико Градев. „По думите му ситуацията с д-р Лъчезар Дудулов, който е един от най-добрите хирурзи в бургаската болница, се разиграла малко след полунощ във вторник. От МВР потвърдиха, че медикът е бил тестван и в кръвта му е имало 1,89 промила алкохол”, пише вестникът.

„Градев потърсил помощ в спешния център на МБАЛ, защото 10-годишната му дъщеря получила силни болки в корема. Заедно с него била и съпругата му. Детето било прието в Шоковата зала, а кръвните изследвания показали възпален апендикс. Лекарите от спешното повикали д-р Лъчезар Дудулов, който бил дежурен от Първа хирургия. След като видял изследванията и прегледал момичето, хирургът потвърдил, че то е с възпален апендикс, и заявил, че ще го оперира веднага. Родителите обаче отказали, защото се усъмнили, че лекарят е пиян. Общинарят позвънил на тел. 112 и поискал хирургът да бъде тестван с дрегер. Минути по-късно в болницата пристигнали два екипа на полицията. Д-р Дудулов веднага се съгласил да бъде тестван. "Направиха пробата пред мен и апаратът отчете 1,89 промила. Лекарят беше много възпитан и интелигентен, личеше, че е свестен човек. Не съм искал да му навредя, но никой родител няма за остави детето си да го оперира хирург в такова неадекватно състояние”, казва Градев.

„Веднага след теста лекарят бил отстранен от нощното дежурство, а на мястото му е извикан друг негов колега. По настояване на родителите, детето е прието няколко часа по-късно, но във Второ хирургично отделение и във вторник на обяд е било оперирано. От вчера д-р Дудулов е отстранен временно от работа, докато не приключи изцяло проверката по случая. Шефът на Първа хирургия д-р Георги Мигаров заяви, че Лъчезар Дудулов е един от най-опитните и съвестни лекари в екипа му. Според него изнесените данни не отговарят на истината или са силно преувеличени”, четем още в ежедневника.

„Лекарят си е свършил перфектно работата, прегледал е детето, поставил е диагноза и е разписал листа за приемане в отделението. Не знам дали са го тествали с дрегер, нито какви са данните, защото до момента при нас не са пристигнали никакви документи от полицията за подобна проверка. Вечерта на смяна с д-р Дудулов е имало и друг лекар, който не потвърждава нищо от това, което пациентите твърдят”, категоричен бе шефът на Първа хирургия д-р Мигаров”, допълва „Телеграф”.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
$P1Y


Още новини
От касата твърдят, че решението на ВАС нямало правни последици за тях
16.01.2018 17:28:59

От касата твърдят, че решението на ВАС нямало правни последици за тях

И здравната каса реагира на новината, че Върховният административен съд е обявил наложените о ...

БЛС: Болниците могат да търсят дължимото след решението на ВАС
16.01.2018 16:10:10

БЛС: Болниците могат да търсят дължимото след решението на ВАС

Изпълнителите на медицински услуги са в правото си да търсят дължимите им суми, включително и отг ...
Актуална тема
Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...

Бремето на лимитите остава да виси над болниците
26.09.2017 17:59:27 Полина Тодорова

Бремето на лимитите остава да виси над болниците

НЗОК за пореден път съвсем ясно отхвърли възможността извършената от лечебните заведения надлимит ...

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса
27.07.2017 17:26:44 Полина Тодорова

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса

Проф. Плочев става 16-ят управител на НЗОК в 18-годишната история на здравноосигурителния фонд, с ...