Сряда, 24 Януари 2018
19
окт
 

От печата: Недостиг на спешни медици, алтернативен бюджет на НЗОК, дела за агресия срещу медици

Четвъртък, 19 Октомври 2017 | 09:49:02


Спешният център в Русе алармира вчера за сериозен недостиг на персонал, а днес повечето вестници отразяват проблема. „Половината от местата за лекари във филиала в Русе на Центъра за спешна медицинска помощ са вакантни. Това съобщи д-р Пенка Бахчеванова, директор на центъра, който освен в Русе има още четири филиала в областта - в Бяла, Ветово, Две могили и Сливо поле”, пише „Монитор”.

„Само десет доктори на основен трудов договор обслужват областния център и близките села, а трябва да бъдат 20. Във филиала в Бяла недостигът е още по-голям. Там работят двама лекари, а са необходими шест, уточни д-р Бахчеванова. Тя каза, че се справят благодарение на това, че назначават на втори трудов договор лекари от болницата или с извънреден труд на постоянния персонал”, допълва изданието.

„На вчерашното заседание на областната комисия по здравеопазване в Русе бе съобщено, че в Центъра за спешна медицинска помощ има 12 незаети места за фелдшери. Недостигът на тези специалисти е в петте филиала. През 2016 г. е имало и девет вакантни места за шофьори на линейки, но те вече са заети”, четем още във вестника.

„Земя” съобщава за среща между управителя на касата проф. Камен Плочев и представители на БСП, свързана с бюджета на касата. „Народни представители от "БСП за България" се срещнаха с управителя на НЗОК проф. Плочев. По време на срещата той представи вижданията и параметрите на Бюджета на националната здравна система. От своя страна "БСП за България" представи бюджета, който в момента се обсъжда в Съвета по здравеопазване към НС на БСП т.нар. алтернативен бюджет. Установихме, че в някои от параметрите можем да работим заедно. Тази среща беше полезна, защото уточнихме нашите позиции, а ние ще поставим проблемите на различните нива в пленарна зала и при приемането на държавния бюджет, категорични са народните представители от левицата”, пише всекидневникът.

„Дума” пък разказва за среща на депутат от левицата с лекари в Ловеч. „БСП настоява за преоценка на стойността на клиничните пътеки в бюджета за следващата година. Това заяви на среща с лекари в Ловеч във вторник заместник-председателят на парламентарната комисия по здравеопазване доц. Георги Йорданов. Той припомни, че цените на клиничните пътеки не са променяни от 2006 г., в тях не е отчетен трудът на медицинските специалисти и БСП е категорично против лимитираното здравеопазване.

Според социалистите, ако не се промени системата на финансиране на държавните и общинските болници, много от тях са застрашени от закриване. "Те ще бъдат закрити не само поради намалено финансиране, а заради демотивация и напускане на кадрите. Ние не се грижим за кадрите", подчерта Георги Йорданов и допълни, че е необходимо бюджетът за извънболничната помощ да се фиксира на 12 процента, за което настояват и общопрактикуващите лекари”, четем в изданието.

„Телеграф” разговаря със зам.-главния прокурор Мария Шишкова за работата на прокуратурата във връзка с агресията срещу медици. От думите й става ясно, че вече във всяка от районните и окръжните прокуратури са проведени срещи с ръководителите на лечебните заведения и на районните управления и областните дирекции на МВР в съответния район, като са определени конкретни прокурори за връзка между институциите. „По всеки сигнал следва да се реагира незабавно. Създаденият механизъм дава възможност за съкращаване на периода между извършването и наказването на виновните, и то с влязла в сила присъда”, посочва Шишкова.

„По отношение на престъпленията, които са регистрирани при нас и за които се водят досъдебни производства от началото на 2017 г., те са 13. По тези 13 досъдебни производства има вече 6 осъдени лица. Три от тях са условно осъдени със съответен изпитателен срок. Ако в рамките на изпитателния срок бъде извършено престъпление, извършителят следва да изтърпи както новоналоженото му наказание, така и това, което е било отложено. Такива са и случаите, които са довели до определяне на ефективни наказания "лишаване от свобода" в периода 2014 - 2015 г. До момента има постановени 4 ефективни присъди. Те са на лица, които са имали и други осъждания. Общо образуваните досъдебни производства след промяната в законодателството през 2013 г. по повод на зачестилите случаи на посегателства над медицински специалисти са 60. По тях са осъдени 33 лица. От тях 23-ма на лишаване от свобода, 4-ма ефективно, а 19 условно с изпитателен срок, 4-ма са наказани с пробация и 4-ма са наказани с глоба”, информира зам.-главният прокурор.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
6#9R


Още новини
Грипна епидемия от утре в Софийска област и в област Бургас
24.01.2018 13:37:27

Грипна епидемия от утре в Софийска област и в област Бургас

РЗИ – Софийска област обявява грипна епидемия на територията на цялата Софийска област от у ...

Д-р Дариткова: Очаквам общинските болници да обяснят защо са им нужни 30 млн. лв.
24.01.2018 12:39:19 Полина Тодорова

Д-р Дариткова: Очаквам общинските болници да обяснят защо са им нужни 30 млн. лв.

„Аз очаквам общинските болници да обяснят за какво точно са ...
Актуална тема
Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...

Бремето на лимитите остава да виси над болниците
26.09.2017 17:59:27 Полина Тодорова

Бремето на лимитите остава да виси над болниците

НЗОК за пореден път съвсем ясно отхвърли възможността извършената от лечебните заведения надлимит ...

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса
27.07.2017 17:26:44 Полина Тодорова

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса

Проф. Плочев става 16-ят управител на НЗОК в 18-годишната история на здравноосигурителния фонд, с ...