Събота, 21 Юли 2018
19
юни
1
 

От печата: Листата на чакащите за болница намалява, избягал затворник, заловен на операционна маса, пушещите момичета у нас са най-много

Понеделник, 19 Юни 2017 | 09:54:02


„Оплакванията на болниците, че вече 3 месеца работят с намалени лимити, не дават отражение в националната листа на чакащите за планов прием. Към 11 юни в нея има записани 4065 души, което дори е по-малко в сравнение с предни периоди“, пише днес „Сега“. Изданието уточнява, че това се случва въпреки орязаните с 10% бюджети на болниците за тримесечието от април до юни и решението на редица лечебни заведения да се разсрочват планови дейности, за да се влезе в бюджета.

„Данните от националната листа на чакащите, в която болниците са длъжни да вписват разсрочените си дейности, обаче не сочат някакви особени промени спрямо предни тримесечия. От една страна, в нея са записани малко над 4000 души, което е с 600 по-малко спрямо ноември миналата година и с 400 под данните от март 2017 г. Увеличение има спрямо януари, когато за прием са чакали 3500 пациенти. Освен това традиционно огромната част от вписаните пациенти реално не чакат и приемът на над 95% от тях е насрочен за този месец или следващия“, пояснява „Сега“, но допълва, че изключения има в най-голямата болница - държавната университетска "Св. Георги" в Пловдив, където няколко пациенти ще чакат до декември за прием по пътека за диагностика и лечение на диабет, като най-вероятно става дума за контролни хоспитализации.

„Този финансов модел обезкръвява стратегическите лечебни заведения с национално значение - университетските и областните болници, които поемат най-тежките случаи и практически работят на загуба. (…) Той обрича на мизерно съществуване и общинските болници“, заявява депутатът от БСП проф. д-р Георги Михайлов пред „Дума“.

По думите му демографската характеристика на регионите в България обаче е много променена. „Структурата на тези лечебни заведения също трябва да бъде много добре обмислена, защото трябва да има медицински звена, които да са много близко до хората, да има възможност те да получат квалифицирана медицинска помощ. В същото време в един голям град има 5-6 или N-броя специализирани високотехнологични центрове, без да е направен задълбочен анализ дали населението се нуждае от тях или просто са там, за да завъртят поредната въртележка, а примерно в Търговище или в Добрич да няма нито един. И това трябва да бъде заложено в здравната карта след професионален анализ“, казва той.

„Екипите на Спешна помощ по морето са недостатъчно, а оборудването е старо и амортизирано“, съобщава „Телеграф, позовавайки се думите на д-р Десислава Кателиева, председател на Националната асоциация на работещите в Спешната помощ пред „Фокус“.

"Ще бъде трудно, но колегите са на необходимото ниво като професионалисти да се справят. Смятам, че всички гости и жители на Черноморието няма да останат необслужени при нужда от спешна медицинска помощ", каза д-р Кателиева.

„Труд“ цитира данни от глобално проучване на СЗО и американския Национален институт за борба с рака, проведено сред ученици в 61 страни от 2012 до 2015 г. Според проучването България е на водещо място в света по брой пушачи сред момичетата тийнейджърки - 29%, а на обратния полюс е Таджикистан с 1.6 на сто. „По отношение на момчетата най-ниско е разпространението на вредния навик отново в Таджикистан (2,9%), а най-високо - 61,4 на сто в Източен Тимор. Сред всички страни в проучването, най-малко са пушачите като средна стойност между двата пола в Шри Панка - 1,7%, а най-много - в Източен Тимор - 35 на сто. Около 11 процента от младежите на възраст между 13 и 15-годишна възраст по света употребяват тютюневи изделия като цигари и пури“, пише медията.

Националните всекидневници съобщават за избягал затворник, заловен на операционна маса. „В събота около обяд в Клиниката по кардиохирургия на частна болница в Бургас за лечение постъпил мъж, представил се за 62-годишния Симеон от русенския град Мартен, нуждаещ се от спешна операция. Той заявил, че забравил личната си карта, но бил пациент на болницата преди време“, съобщават от полицията в Бургас, цитирани от „Земя“.

Мъжът бил подготвен за операция, като според медицинската документация е установено, че преди две години му е поставен байпас. „Кардиооперацията стартирала, но лекарите не открили наличен байпас, което ги усъмнило и довело до алармиране на полицейските служители, че вероятно се касае за злоупотреба със самоличност. Полицаите констатирали, че пациентът не е 62-годишният Симеон, а брат му - 56-годишният Георги, обявен за общодържавно издирване от август 2015 г, когато след домашен отпуск от затвора в Белене, където изтърпявал присъда за извършени измами, не се завърнал“, допълва изданието.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
uj8a

Гост 19.06.2017 17:46:55

Никога в България не е имало реални листи на чакащите с вписани повече от 100 ЗОЛ. И това е отлагане по молба на самите пациенти или определени медицински изисквания. Няма как при 2 100 000 хоспитализации годишно на 6 милиона здравноосигурени да имаш действителна листа на чакащите. Стига измислици и глупости. Остойностявайте труда на лекарите и демонополизирайте партийният тумор НЗОК!!!!!!


Още новини
Познавам хората на по-високи нива в НЗОК, те имат капацитет да направят промените
20.07.2018 17:41:26

Познавам хората на по-високи нива в НЗОК, те имат капацитет да направят промените

Без подкрепа от Министерски съвет, МЗ и Надзорния съвет на Здравната каса няма как да се осъществ ...

Само отличници с шанс за прием в МУ-Варна
20.07.2018 16:35:15

Само отличници с шанс за прием в МУ-Варна

Трима студенти с максимален бал от приемните изпити тази година са се записали да учат в Медицинс ...
Актуална тема
Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...