Четвъртък, 21 Юни 2018
11
юли
 

От печата: Лимит за боледуване ни налага здравната карта

Понеделник, 11 Юли 2016 | 15:08:25


Новата здравна карта, по която болниците с договор към НЗОК вече заработиха, обрича пациентите да чакат, за да бъдат настанени в болница за лечение или да заплащат за него, независимо дали са здравно осигурени, категоричен е „Труд“. Според д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници в България, цитиран от изданието, причината е, че болничните легла вече стават тясно профилирани, което означава, че и цялата болница да е празна, ако за сърдечно болни са отредени два кревата и те вече са заети, трети сърдечно болен не може да бъде приет за лечение и настанен на друго легло. В противен случай НЗОК нямало да възстанови разходите за лечението му.

„Допълнително се ограничава възможността на лечебните заведения да приемат и лекуват пациенти и заради орязването на болничните легла в страната, което при различните лечебници по силата на новата здравна карта е между 20 и 90%. Най-тежко промените ще се отразят на спешни случаи като родилки и онкоболни“, заявява пред вестника и д-р Николай Болтаджиев, председател на Сдружението на частните болници.

В. „Монитор“ разказва за лекар, който цери няколко села два пъти седмично. „Без възможност да ползват здравни грижи са жителите на велинградското село Чолакова, каза кметът на селото Мехмед Чолаков. Стоматолог също няма, както и аптека. Хората поръчват по свои познати да им купят лекарства от Велинград, когато пътуват до там, а причината в селото да няма лекар е, че повечето от хората са здравнонеосигурени“, пише медията.

Марешки се отказа от битката за президент, съобщава „Стандарт“. Аптекарския бос щял прави Национално Освободително Движение "За Чиста и Свята Република“, с което тръгвал към парламента през 2018 г. „Причините са две. Първата е, че така ще мога да се концентрирам върху родолюбивото и патриотично дело - разбиване на картела в горивата. Картелът, който ежедневно ни ограбва и мародерства, не позволява на българския народ да живее добре, да има бъдеще за децата ни и за развитието на бизнеса. От друга страна, според него имената, които до този момент се спрягат, показват опита на партиите напълно да обезличат президентската институция", обяснява бизнесменът.

„Капитал дейли“ съобщава, че Наредбата за оценката на лечението от пациентите е отменена от ВАС на първа инстанция, заради липса на ясно правило кога касата ще прекратява договори с лекари и болници. „Тричленният състав на ВАС е съгласен с , че тъй като ще има глоби и отнемане на договор със здравната каса, ако има системна неудовлетвореност от тяхната работа за период от шест месеца, трябва изрично да е дефинирано понятието "неудовлетвореност" и да се изясни на какъв брой мнения на анкетирани пациенти отговоря“, пише изданието.

Изданието съобщава още, че според съда излагането на финансовите параметри на разходите по прилагане на наредбата, освен че е императивна законова разпоредба, е от изключително значение заради затрудненото финансово състояние на здравния сектор и НЗОК. Ето защо наредбата е трябвало да съдържа финансова обосновка на очакваните разходи, както и от кое перо от бюджета на здравната каса ще бъдат плащани анкетите.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
xCTR


Още новини
369 лечебни заведения сключиха индивидуални договори с НЗОК
20.06.2018 17:14:20

369 лечебни заведения сключиха индивидуални договори с НЗОК

369 е общият брой на лечебните заведения, сключили договор със Здравната каса за дейност към 7 юн ...

18 000 българи умират годишно от мръсен въздух
20.06.2018 16:43:30

18 000 българи умират годишно от мръсен въздух

18 000 души в България умират годишно заради замърсяването на въздуха с фини прахови частици, съо ...
Актуална тема
Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...