Понеделник, 22 Януари 2018
27
ноем
 

От печата: Лечение на чужденци у нас, раждания и аборти, хепатит А

Понеделник, 27 Ноември 2017 | 10:11:45


„На фона на обявените от Министерството на туризма десетки хиляди чужденци, посещаващи България за лечебен туризъм, данните на здравната каса сочат по-различна картина. Интересът към планово лечение у нас, покрито с публични средства, т.е. не от джоба на пациента, е нулев от страна на гражданите на ЕС“, четем днес в „Сега“.

„През 2016 г. случаите на пациенти от държави - членки на ЕС, лекувани у нас с т.нар. формуляр S2, са едва четирима. Трима германци и белгиец са се възползвали от възможността, която дава европейското законодателство. Според евродирективата, ако дадена държава не плаща дадена терапия или ако достъпът е затруднен заради големи листи на чакащи, на пациента може да се осигури лечението в друга страна членка. Тъй като едва ли у нас има лечение, което да не се осигурява в Германия, вероятно немските граждани са дошли у нас заради дълги листи на чакащи там. Според евродирективата лечението се плаща по местните цени, т.е. германската здравна каса е платила на нашата НЗОК по българската тарифа“, продължава вестникът.

„През 2015 г. планово лечение по тази схема у нас са получили двама души - от Германия и от Великобритания. За тази година още няма регистриран нито един, но наскоро от пловдивската болница „Св. Георги“ се похвалиха, че британска гражданка е избрала да си смени тазобедрената става там, тъй като във Великобритания е трябвало да чака 6 месеца“, припомня изданието.

„Отделно гражданите на ЕС получават и спешно и неотложно лечение у нас при нужда. Тук отчетените пациенти са далеч повече - 2100 през 2015 г., 2954 през миналата година и 1571 за първите 7 месеца на 2017 г. Отново най-много са пациентите от Великобритания и Германия - вероятно повечето туристи. За тях отново плащат фондовете в страните, където те се осигуряват, и отново по наши цени“, пише още вестникът.

„24 часа“ се спира на абортите. „2621 аборта са направени в Пловдив и областта през 2016 г., половината от тях са спонтанни. Останалите са по желание или медицински причини, сочи отчет на Регионалната здравна инспекция (РЗИ)“, информира ежедневникът.

„Според специалистите нездравословното хранене, тютюнопушенето, алкохолът и вредните влияния от околната среда са основните причини за невъзможността плодът да се износи до 9-ия месец. Сред жените, които сами са поискали да прекъснат бременността си, най-много са в репродуктивна възраст - от 20 до 39 г., 29% от тях нямат потомство и въпреки това не са пожелали да задържат детето“, продължава публикацията.

„През 2016-а на бял свят в областта са се появили 6363 бебета, предходната година са били 6668. Мъртвородените за м.г. са 50. Няма обаче нито една починала родилка в лечебно заведение“, отбелязва материалът.

В „Телеграф“ пък четем: „Вдигна се възрастта, на която жените раждат за първи път, правят го на 27 години. Тенденцията сред българското население в цялата страна е за покачване на възрастта на жените, решили се да раждат. Ако през 2000 година жените средно са раждали за първи път, когато са били на около 23 години, то 16 години по-късно тази възраст се увеличава с 4 години. Най-новите данни са от Регионалната здравна инспекция в Пловдив. Характерно за пловдивчанки е, че не искат да имат второ и трето дете, като предприемат решителни мерки да прекъснат бременността си чрез аборт“, пише изданието.

„Най-много са тези дами, които вече имат две деца и не желаят да родят трето - 33,3%. Сухата статистика показва, че веднага след тях се нареждат жените, които вече имат едно живородено дете и не искат да раждат второ. 30,6% от тях са направили аборт по желание в болниците в Пловдив и региона през миналата година. Висок е процентът и на дамите, които никога не са раждали, но са направили аборт - 29%. Най-голям е броят на извършените аборти във възрастовата група 30-39 г. - 42,4%. Веднага след тях се нареждат дамите между 20 и 29 години - 42,3% от тях са направили аборти. Според АГ лекари това е тревожна тенденция, тъй като тези възрастови групи са с най-голяма плодовитост“, отчита материалът.

„Монитор“ пък се спира на проблема с хепатит А в община Раковски. „Община Раковски ще закупи дезинфектанти за семействата в ромската махала на града, откъдето е тръгнала болестта Хепатит А. Всяко домакинство в махалата само ще пръска в дома си, за да бъде спряно разпространението на заразата, съобщиха от РЗИ Пловдив.

Оттам уточниха, че тъй като на срещата по проблема, заради който родители от общината заявиха, че ще спират децата си от училище и детска градина, не са присъствали представители на ромския етнос, в махалата също ще бъде проведена разяснителна кампания. За да няма повече болни в бъдеще от община Раковски са поели ангажимент да събират сметта в зависимост от количеството генериран отпадък. Незаконните сметища ще бъдат изчистени, а предписаните от РЗИ Пловдив мерки в училищата и детските градини ще продължат. От община Раковски ще раздадат на ромите в махалата и здравно-просветни брошури, които са изготвени от РЗИ и в които се обяснява как да се предпазят хората от Хепатит А“, пише вестникът.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
FdEC


Още новини
Проф. Георги Михайлов: Преговорите за НРД се забавиха твърде много
22.01.2018 12:34:12

Проф. Георги Михайлов: Преговорите за НРД се забавиха твърде много

Твърде много се забавиха преговорите по Националния рамков договор. Това мнение изрази пред БНР д ...

Монополът на здравната каса трябва да падне
22.01.2018 12:06:02

Монополът на здравната каса трябва да падне

„Не е въпросът в това „дайте пари“, ние трябва да умеем и да се самоиздържаме.& ...
Актуална тема
Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...

Бремето на лимитите остава да виси над болниците
26.09.2017 17:59:27 Полина Тодорова

Бремето на лимитите остава да виси над болниците

НЗОК за пореден път съвсем ясно отхвърли възможността извършената от лечебните заведения надлимит ...

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса
27.07.2017 17:26:44 Полина Тодорова

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса

Проф. Плочев става 16-ят управител на НЗОК в 18-годишната история на здравноосигурителния фонд, с ...