Четвъртък, 19 Юли 2018
24
окт
 

От печата: Държавен бюджет, алтернативен бюджет, бюджет на ДОО

Вторник, 24 Октомври 2017 | 09:48:04


Очаквано, основната тема в днешния печат е проектобюджетът на държавата, публикуван вчера от МФ. По отношение на здравния сектор информацията е оскъдна, което е разбираемо предвид факта, че бюджетът на НЗОК все още не е приключил обсъждането си в надзора на касата. „Приоритетните сфери на новия бюджет са образование, здравеопазване и сигурност. Здравеопазването ще получи 500 млн. лв. повече догодина, общата сума е над 3,8 млрд. лв. и запазва дела си от 3,6% от БВП. Парите на здравната каса ще бъдат завишени с 400 млн. лв. Извън тях е посочено, че 19,7 млн. лв. са за увеличаване на заплатите в спешната помощ”, пише „24 часа”.

„В здравеопазването приоритетни направления и дейности остават спешната медицинска помощ, електронното здравеопазване, майчиното и детско здравеопазване, асистираната репродукция, лечебните заведения за болнична помощ, както и лекарствената политика, се посочва в мотивите към проектобюджета. Допълнителни разходи са предвидени и в подкрепа на приетата от Министерския съвет Концепция за развитие на системата за спешна медицинска помощ в България за 2014-2020 г.”, допълва „Труд”.

Ежедневниците се спират и на алтернативния бюджет, представен от БСП. С него освен финансова рамка, социалистите представиха и политики. „Дума” цитира лидера на партията Корнелия Нинова, която посочва като първи приоритет здравеопазването. „Общински и областни болници фалират, колкото и пари да се наливат в тях. Причината е, че моделът „болниците - търговски дружества” не работи. На здравето на хората се гледа като печалба - загуба - пари - дълг. Докато тази система функционира, няма да се решат проблемите в здравеопазването”, уточни Нинова. БСП настоява да бъде премахнат статутът на болниците като търговски дружества и те да бъдат регистрирани по Закона за лечебните заведения. Социалистите залагат 985 млн. лв. допълнително в бюджета за здравеопазване като с половината да бъдат покрити дълговете на болниците”, четем във вестника.

И още един бюджет има своето място в днешната преса. Става въпрос за бюджета на ДОО, който успя не само да бъде разгледан в надзора на НОИ, но и – с изненадващо единодушие между синдикати и работодатели – отхвърлен. „Проектът на бюджета на Държавното обществено осигуряване катастрофира при първото обсъждане. Вчера работодателите и синдикатите отхвърлиха бюджета в надзорния съвет на НОИ, като и двете страни не са доволни от предвижданите мерки в него”, пише „Сега”.

„В проекта НОИ изненадващо предложи орязване на болничния до третия ден. Предложението е обезщетението да продължи да се плаща от работодателя, но в размер на половината от заплатата, а не на 70%, както е сега. Синдикатите категорично не подкрепят тази идея, защото тя отнема правата на осигурените и наказва наистина болните хора. Работодателите също не я харесват, но по други причини - те искат да плащат само първия ден, както бе до 2009 г.”, обяснява публикацията.

„Социалният министър Бисер Петков обяви, че ако срещу идеята има недоволство, кабинетът е склонен да я оттегли. Вчера обаче новият управител на НОИ Ивайло Иванов заяви, че към момента нямало нагласа промяната да се отмени. Иванов отново каза, че в момента се прави анализ на болничните, който дори почти бил готов. Тепърва ще се прави работна група заедно със здравното министерство, която да предложи законодателни решения срещу фалшивите болнични и ТЕЛК решенията. Иванов заяви, че не може да се каже колко от болничните са фалшиви, защото в НОИ идвали листове по електронен път, които са изрядни”, допълва ежедневникът.

Някои издания се спират и на вчерашното гостуване на здравния министър проф. Николай Петров в БНТ. „Лекарите в болниците да получават повече пари, обмисля група от експерти в Министерството на здравеопазването. Това стана ясно от изказване на здравния министър проф. Николай Петров пред БНТ.

Преразглеждат се парите и дейностите по клиничните пътеки, финансирането им не е променяно от 2006 г., сега то не е достатъчно, заяви министър Петров. Съвместно с Лекарския съюз се обсъжда и вкарването на парите за лекарски труд в клиничните пътеки, обясни той. В момента се правели таблици, за да бъдат определени базите за заплащане на специалистите по здравни грижи. Възнагражденията в здравната система ще бъдат формирани и според квалификацията и най-вече по резултата. Освен че клиничните пътеки трябва да бъдат преостойностени, трябва да бъдат прегледани и в момента тече такъв процес по отношение на тяхното съдържание, каза още министър Николай Петров”, пише „Монитор”.

„Земя” избира друг акцент: „Амбициите на Министерството на здравеопазването са до половин година всеки българин да има достъп до електронното си здравно досие чрез код за достъп, съобщи по БНТ здравният министър Николай Петров. Той допълни, че болниците ще бъдат задължени да попълват цялата информация и тя ще е достъпна. Трябва да престанем с хартиените епикризи, хартиените рецепти и здравни книжки. Базата данни я имаме, кодовете за достъп са налични, но само 30 хил. души са проявили интерес, уточни министърът. Той обясни, че с информационни кампании и съдействието на личните лекари и болниците всички ще бъдат информирани, че могат да видят тази информация. Според професор Петров по този начин ще се засили и контролът върху дейностите, финансирани от Здравната каса”, четем във всекидневника.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
9Jjt


Още новини
Промени в лекарствената политика и лечението в чужбина иска д-р Дечев (обновена)
18.07.2018 17:24:03 Надежда Ненова

Промени в лекарствената политика и лечението в чужбина иска д-р Дечев (обновена)

Промени в работата на НЗОК ще предложи д-р Дечо Дечев след избирането си за управител на фонда. Т ...

УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна отбеляза патронния си празник
18.07.2018 16:23:45

УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна отбеляза патронния си празник

С литургия за здраве и благополучие, отслужена от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, ...
Актуална тема
Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...