Четвъртък, 21 Юни 2018
08
ноем
 

От печата: Далавера с лекарства в КОЦ, учителско негодувание срещу наредба на МЗ, смени в болнични ръководства

Вторник, 08 Ноември 2016 | 15:08:25


„Далавери със скъпоструващи лекарства били в основата на скандала в Комплексния онкологичен център (КОЦ) в Пловдив. Това заявиха пред „Труд” източници, пожелали анонимност. Става въпрос за изписване - с нужда или без, на химиотерапия, и то с оригинална молекула, за лечението на пациенти, от което участниците в схемата са печелели”, четем днес във вестника.

Изданието припомня: „Скандалът в КОЦ се завихри след репортаж на Нова телевизия за извършени в болницата операции по отстраняване на органи без медицинска необходимост.

По случая се самосезира и прокуратурата. Дни по-късно от онкодиспансера излязоха с позиция, че срещу тях има организирана атака с цел да се елиминира лечебното заведение в полза на частните такива, както и че за клинична пътека от 22,50 лв. никой лекар не би осакатил пациент.”

Междувременно зам.-кметът на Пловдив Розалин Петков внесе предложение за освобождаване на шефа на КОЦ - д-р Красимир Вальов, както и на д-р Галина Карауланова, управителка на МБАЛ "Св. Мина", пише още ежедневникът и допълва: „В понеделник обаче кметът Иван Тотев заяви, че общината застава безусловно зад онкодиспансера и няма да бъде разглеждано предложението за смяна на д-р Вальов, докато трае проверката в лечебното заведение.”

Вестниците се спират и на наредбата, срещу която застана учителски синдикат. „Учителите в България вече ще подлежат на задължителни психопрегледи в началото на всяка учебна година. До 30 септември педагозите от училища, детски градини и центрове за подкрепа на личностното развитие трябва да представят пред работодателите си документ за проведен медицински преглед, удостоверяващ липсата на определени заболявания като шизофрения, психични разстройства, туберкулоза, педофилия и др. Това гласи текст от нова наредба на здравното министерство за заболяванията, застрашаващи живота и здравето на учениците”, пише „Сега” и уточнява, че Наредбата на здравното министерство е на базата на новия училищен закон, който изисква МЗ, съгласувано с просветното ведомство, да определи заболяванията, при наличието на които не може да се заема длъжност на педагогически специалист.

„Досега нямаше изискване за ежегодни прегледи, медицинско свидетелство се изискваше от учителите единствено преди постъпване на работа. От МОН коментираха, че новите изисквания са в интерес на здравето и живота на децата”, посочва публикацията.

„Според синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" този текст дискриминира учителите по професионален признак и им "вменява унизителното задължение за ежегоден психически преглед - задължение, на което не подлежат нито лекари, нито адвокати, нито депутати и др.". Оттам посочиха, че всеки учител удостоверява своето физическо и психическо здраве със съответното медицинско удостоверение за работа. „Това е традиционна практика за всички професии от публичния сектор и е гаранция, че ако съответният учител има психическо заболяване, той не може да заема тази длъжност. Така изписан обаче, текстът от наредбата навежда на мисълта, че всички учители имат психологически проблем и е наложително да доказват всяка година своето душевно здраве. Интересно защо министър Москов не вменява такова изискване и към българските лекари”, питат синдикалистите. Оттам настояват за оставката на здравния министър, ако текстът не бъде отменен. В противен случай ще обмислят национални варианти на протестни действия”, четем още във вестника.

„Монитор” пък коментира това така: „Че сме мрънкачи, мрънкачи сме. Но от време на време трябва да мислим повече в каква посока да насочваме бунта си. (…) Мярката е абсолютно наложителна предвид времената, в които живеем, предвид безумията, които се случват и никак не е унизителна, както я определиха синдикатите от КТ "Подкрепа", които дори поискаха оставката за Петър Москов. Да не говорим, че тези промени не са заложени от днес за утре. За това се говори от години, а наредбата следва образователния закон и не е приумица на здравния министър. Не би трябвало никой сериозен и качествен учител да счете за унизителен така наречения психотест. Пресявка по признак психическо здраве трябва да има. И в това няма нищо лично!”

„Дума” пък се спира на промени в ръководството на пловдивска болница. „Предложение за смяна на директора на бившата Първа градска болница д-р Галина Карауланова ще бъде гласувано на предстоящата сесия на ОбС в четвъртък. Това съобщи кметът Иван Тотев. По думите му причината не е липсата на мениджърски качества у д-р Карауланова, а в различия между нея и община Пловдив по отношение решението на администрацията за сливане на лечебното заведение с МБАЛ „Св. Пантелеймон”, пише вестникът и допълва: „Междувременно стана ясно, че управителят на Комплексния онкологичен център в Пловдив д-р Красимир Вальов остава на поста си, докато не станат ясни окончателните резултати от проверките в лечебното заведение.”Коментари по темата

Правила на форума за коментари
$7cG


Още новини
369 лечебни заведения сключиха индивидуални договори с НЗОК
20.06.2018 17:14:20

369 лечебни заведения сключиха индивидуални договори с НЗОК

369 е общият брой на лечебните заведения, сключили договор със Здравната каса за дейност към 7 юн ...

18 000 българи умират годишно от мръсен въздух
20.06.2018 16:43:30

18 000 българи умират годишно от мръсен въздух

18 000 души в България умират годишно заради замърсяването на въздуха с фини прахови частици, съо ...
Актуална тема
Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...