Понеделник, 26 Февруари 2018
24
ян
5
 

От печата: Грижата за онкоболни, местенето на МЗ, 24-часовото разположение на джипитата

Сряда, 24 Януари 2018 | 09:04:56


„У нас онкоболните в терминален стадий продължават да не получават адекватни грижи, а плахите опити на институциите това да се промени бележат пълен провал. През 2017 г. по пътеката на здравната каса за палиативни грижи са отчетени едва 2181 случая, като по-голямата част от тях са онкоболни. По последните данни на Националния раков регистър починалите за годината от рак у нас са били почти 18 000. Което означава, че 16 000 болни са починали вкъщи, въпреки че обикновено пациентите в терминален стадий имат нужда от специализирани грижи в хоспис.” Това пише днес „Сега”.

Изданието информира, че по данни на НЗОК през 2017 г. у нас има 40 онкоклиники и диспансери, като цитира сайта clinica.bg. „Едва 16 от клиниките са приели пациенти по пътеката за палиативни грижи. Антирекорд поставят най-големите градове с най-много онкоболници. При 15 онкоболници и отделения в София грижа по тази пътека са получили едва 17 пациенти, умиращи от рак, при над 10 000 души, минали химиотерапия в същите тези болници. Други 8 души са приети за палиативни грижи в Пета градска болница в столицата, въпреки че там няма онкоотделение. В Пловдив, където има цели 5 онкоболници, включително и общински диспансер, палиативни грижи не е получил никой при над 5000 пациенти за химиотерапия. В Плевен също няма нито един, получил специализирани грижи в последните си дни. Пациентите, които все пак са получили палиативни грижи, са във Варна и по-малките областни градове”, четем във вестника.

„По закон у нас трябва да се предоставя комплексна грижа при лечението на ракови заболявания. Затова клиниките, които извършват активно лечение на пациенти с онкологични заболявания - химио- и лъчетерапия, са длъжни да предоставят и диспансерно наблюдение, и палиативни грижи, а ако нямат собствени структура за това - да сключат договор за осъществяването й с друго лечебно заведение. Изискването беше залегнало преди време и като задължително за сключване на договор със здравната каса. Промяната беше въведена при предишния кабинет "Борисов" именно заради факта, че болниците предпочитат да се занимават само с химиотерапия, но след това оставят пациентите си да се оправят сами. Очевидно въпреки закона промяна няма”, констатира изданието.

Някои всекидневници се спират на планираната промяна на местоположението на МЗ и касата, за  която стана ясно от стенограмата от последното заседание на Надзорния съвет на фонда. „В нова страда - на Центъра по хигиена на бул. "Акад. Иван Евстратиев Гешов" 15 в София, се местят здравното министерство и НЗОК. Това ще се случи през втората половина на годината, става ясно от стенограма на последното заседание на надзора на касата”, пише „24 часа”.

„В същата страда се помещават и администрациите на лекарския съюз, Националната експертна лекарска комисия, Медицинския университет, Националния център по обществено здраве и фонда за деца”, уточнява вестникът.

Други ежедневници отразяват хода на преговорите по НРД, засягащ извънболничната помощ. „Българският лекарски съюз иска да отпадне задължението на джипитата да бъдат на разположение денонощно. В момента общопрактикуващите медици трябва да осигурят на пациентите си 24-часов достъп до медицински услуги. Поради тази причина голяма част от семейните лекари сключват договор с клиники, които имат приемни кабинети и през нощта. Ако нямат такъв договор, то джипитата трябва да са на разположение по телефона или да имат уговорка с техен колега, който да приема пациенти след края на смяната им. От години обаче те недоволстват срещу това правило. Ето защо от БЛС искат то да отпадне, като това да бъде разписано в Националния рамков договор (НРД) за 2018 г., по който в момента текат преговори с касата и зъболекарите. Ако това не се регламентира чрез НРД, то може да бъде създадена работна група в МЗ, с която правилото да се промени. Такова обещание всъщност е дал зам. здравният министър Бойко Пенков. В случай че такава група бъде създадена до 15 февруари, от БЛС ще оттеглят предложението си за промени в рамковия договор”, пише „Телеграф”.

„Земя” пък разказва за открита в Китай болница с изкуствен интелект. „Първата клиника по традиционна китайска медицина в Китай, където диагнозата на пациентите ще се поставя с помощта на изкуствен интелект, бе открита в края на ноември в провинция Джъдзян.

Базата данни на изкуствения интелект съдържа голям брой клинични случаи на опитни практикуващи традиционна китайска медицина лекари. Клиниката е с площ от 4500 кв. м, намира в историческото градче Уджън и е първата по рода си в страната”, информира вестникът и разказва: „След като лекарят вкара данните за състоянието на пациента, системата дава своето предложение за диагнозата и лечението, базирани на случаите в базата данни. След това лекарят променя предложената рецепта според индивидуалните особености на пациента.”Коментари по темата

Правила на форума за коментари
yR4B

Лекар * 24.01.2018 11:48:20

И още ... при ОПЛ да няма спешност, да няма неотложност, да няма домашни посещения (те само на хартия по график, за пред РЗОК). И накрая, няма и лечение, защото клиничното мислене се е изгубило в многото разбиране от здравеопазване и в бумащината. Пред етиката и човешкото ни чувство са огромните миражи за пари (които са трагично малко)

Гост 24.01.2018 12:19:37

Дрън-дрън. Това тук не ти е Бузлуджа бе, дрОгарю .Има домашни посещения, пациентите си ги плащат, има извънреден труд , падиентите се преглеждат и събота и неделя и си плащат. Всеки честен и високо-интелигентен труд (особено) се заплаща. Май проблемът е ,че роните сълзи и сополи за загиващия безплатен семашко. Етиката я споменавате само когато ламтите за безплатни неща, не и когато етиката изисква да има достойно заплащане на лекаря. Бегай да плачеш на фустата на Нинова и на шлифера на Баце.

Лакар 24.01.2018 11:42:13

ОПЛ, какво лекува? Събирачи на такси, комисионни и преразпределяне на направления. Това е ОПЛ - изчезна старият лекар!

Гост 24.01.2018 12:13:54

Да, каскет, изчезва социалистическия лекар , който ви подгъзува безплатно и денонощно. Младите лекари ще ви бият един още по-силен шут и изобщо няма да се обърнат с поглед назад. Изчезва старият лекар , с мизерната пенсия и работещ докато падне за келавия електорат ,мда свиквайте....

Гнус 25.01.2018 20:05:19

Дано да те лекува същия като теб, отрепко!


Още новини
Д-р Чарита Ранкова: За лекарите е хубаво да работят навън, лошото е за България, оставаме без специалисти
25.02.2018 10:07:19 Надежда Ненова

Д-р Чарита Ранкова: За лекарите е хубаво да работят навън, лошото е за България, оставаме без специалисти

Д-р Чарита Ранкова е началник на I Очно отделение на Клиниката по очни болести в Александровс ...

БЛС ще подпише НРД 2018
24.02.2018 18:32:52 Надежда Ненова

БЛС ще подпише НРД 2018

С 229 гласа „за“, 28 „против“ и 7 „въздържал се“ 67-ят извънр ...
Актуална тема
Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...

Бремето на лимитите остава да виси над болниците
26.09.2017 17:59:27 Полина Тодорова

Бремето на лимитите остава да виси над болниците

НЗОК за пореден път съвсем ясно отхвърли възможността извършената от лечебните заведения надлимит ...

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса
27.07.2017 17:26:44 Полина Тодорова

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса

Проф. Плочев става 16-ят управител на НЗОК в 18-годишната история на здравноосигурителния фонд, с ...