Сряда, 17 Януари 2018
14
ноем
5
 

От печата: ВоАП за проф. Петров, лекарите ни в Босилеград, фармафирма с нови заводи

Вторник, 14 Ноември 2017 | 09:48:53


„Няма данни за извършено престъпление и за конфликт на интереси при възлагането на обществени поръчки във ВМА по времето, когато начело на болницата е бил проф. Николай Петров. Това е окончателното становище на Военноапелативната прокуратура”, пише днес „24 часа” и припомня: „Тя започна проверка, след като преди дни Би Ти Ви в свое разследване разказа, че когато проф. Петров е бил шеф на болницата, фирма на неговия зет е спечелила обществена поръчка за доставка на ортопедични материали. Това стана и повод професорът да подаде оставка като министър на здравеопазването.”

„Военноапелативната прокуратура всъщност потвърждава заключение на Военноокръжна прокуратура от 7 юни 2017 г. С него тя отказва да образува досъдебно производство по одитен доклад на Министерството на отбраната за времето от 1 януари 2014-а до 31 януари 2017 г. В документа не се съдържат данни за престъпление, но се говори за конфликт на интереси и свързани лица.

Проверяващият апелативен прокурор Йордан Данов открил само административно нарушение от страна на проф. Петров. Той сключил договор за обществена поръчка с фирма "Ортопедие инвест", която била без данъчна регистрация. Представляващ фирмата е Явор Цонев, с когото дъщерята на проф. Петров живее на семейни начала и от когото има дете”, пише още вестникът и уточнява: „По време на проверката прокурор Данов обстойно се занимал с роднинските отношения в семейството на ген. Петров. Според него не може да се говори за „свързани лица” и евентуално за „конфликт на интереси” при провеждане на откритата процедура.

„От справки в Търговския регистър, в службата по вписванията и в националната база данни за населението се установи, че Руслана Петрова (дъщерята на ген Петров) е неомъжена”, каза прокурорът. Той припомни, че според Семейния кодекс само сключен брак поражда последиците, които законите свързват с брака.

„Липсата на граждански брак между Петрова и Явор Цонев изключва възможността да се обсъжда наличието на свързани лица , твърди прокурорът. В конкретния случай тя не е участвала в откритата процедура, за да се приеме, че по отношение на нея има „свързани лица”.

Липсата на граждански брак между двамата изключвала и възможността да се обсъжда наличието на родство по сватовство. Затова не можело да се говори за конфликт на интереси - съгласно Закона за предотвратяване на конфликт на интереси свързани лица били съпрузите или хората, които се намират във фактическо съжителство.

Проверката обаче показала, че до 6 август 2015 г. Цонев е бил регистриран в Разград, а след това в Банкя. Руслана Петрова се регистрирала в Банкя 11 месеца след него. Това обстоятелство дава основание да се приеме, че двамата се намират във фактическо съжителство от 25 юли 2016 г., близо година и седем месеца след сключването на договора за периодична доставка, е изводът на прокуратурата.

От обясненията на ген. Петров станало ясно, че той се е запознал лично с Цонев след 25 юли 2016 г.”, отбелязва още изданието, като посочва, че проверката на апелативна прокуратура открила много нередности от страна на извършилия първата проверка прокурор Адалберт Кръстев.

Случаят със задържаните български лекари в Сърбия също е във фокуса на медийното внимание. „Стандарт” разговаря с един от тези лекари – д-р Валентин Янев. От думите му става ясно, че визитата в Босилеград е обсъждана от месеци с председателя на Културно-информационния център на българите в Босилеград (КИЦ) Иван Николов. „Специализираната лекарска помощ вече 20 г. е голям проблем за населението там и ние търсихме някакво решение. В крайна сметка решихме като първоначална стъпка да отидем няколко души специалисти и един ден да положим доброволен труд на място”, разказва д-р Янев. „Отидохме там, вече имаше около 40 човека, които ни чакаха. Без много бавене започнахме работа - който каквото си носеше като инструментариум си го разположи в салона на КИЦ. Току-що започнали работа, бяхме изненадани от сръбски лекар, работещ за Министерство на здравеопазването като контрол върху дейността на здравните заведения, локализиран в Ниш и отговарящ за Южна Сърбия. Той поиска да се легитимираме и да изясни защо сме тук и какво правим. Трябваше да оставим болните, да се качим в офиса на КИЦ и да минем в режим изясняване. Изненадата беше, че са извикали полицията на Босилеград, за да се легитимираме. Т.е. полицията трябва да изиска личните карти и да ги даде на сръбските лекари, което беше изненада, тъй като ние не сме правили обструкция, ние сами щяхме да си дадем личните карти. Дадохме на полицаите документите си, те ги предадоха на сръбските лекари, нанесоха данните и имаше диалог. Човекът от министерството се опита да ни обясни, че по законите на Сърбия ние нямаме право да развиваме медицинска дейност, трябва да се премине определена регистрация. Аз уточних, че това важи най-вече за лекари, които отиват в Сърбия, за да работят и да печелят пари и те трябва да го изминат този път. А ние идваме за един ден на хуманитарна мисия”, казва лекарят и продължава: „След като се оформи цялата тази документация, за наша най-голяма изненада, полицаите заявиха, че трябва да ги последваме в полицейския участък. Около 15-ина човека бяха блокирали центъра на града, качиха ни на коли и ни откараха в участъка като престъпници. А хората останаха да чакат.”

„Капитал Daily” пък съобщава, че „Софарма” ще строи два нови завода - в Казанлък и София. „Първият завод ще бъде екстракционна мощност за производство на лекарство за отказване от тютюнопушенето в Казанлък. Става въпрос за медикамента Tabex, който се произвежда от цветове на жълта акация” пише вестникът, като допълва, че след построяването новият завод ще кандидатства за сертификат от Американската администрация за храните и лекарствата (FDA), като целта е продукцията да може да се продава и на американския пазар.

„Втората инвестиция на „Софарма” ще бъде в нов лиофилен завод в София. Капацитетът на сегашния е запълнен с продукция за експорт и за местния пазар и компанията спешно се нуждае от нова мощност. В този завод се произвеждат лекарства, които предварително се изсушават, а след това се разтварят преди употребата им, например инжекционни кортикостероиди и лекарства за болнична употреба”, допълва материалът, като уточнява, че компанията планира да започне строежите едновременно през следващата година.

 Коментари по темата

Правила на форума за коментари
PHjT

Гост 14.11.2017 15:41:08

Ами детето,което генералската щерка има от тоз доблестен момък.Или не е от него,или е заченала непорочно!

Гост 14.11.2017 21:33:53

Дистанционно го е заченала с куриерска пратка на осеменителен материал ,а старшинката се е запознал с онзи , когато са полели сделката и са се кефили колко добре вървят нещата с кинтите Тези ни правят на глупаци , а най лошото е, че това 'само морално укоримо деяние' ще се утвърди като практика при герберокомунистите. Жалка е тази балканска дупка, много далеч от истинската Европа , ела обяснявай на банкянските говедари какво е корупция

df 14.11.2017 13:25:11

Тези от наша страна, които са "организирали" тази хуманитарна мисия, толкова ли са неуки за реда на тия неща, или нарочно са търсили провокация, не знам. Как така отиваш в друга държава и почваш да лекуваш нейното население, просто защото си решил, че така трябва, пък дори и местни немедицински власти да са те поканили? Здравето на нацията е елемент от националната сигурност и евала на сърбите, че си контролират нещата, както трябва: полиция, инспектор от тяхното РЗИ за района, обяснения..., презумпцията е - и тя е правилна, че някой неволно или злонамерено може да влоши здравето на населението. Нашите даже лесно са се разминали. А че българското малцинство там сигурно не получава достатъчно добра специализирана помощ, това е друг въпрос. Макар, че може би пак са по-добре от нашите села в Кюстендилско.

Никодимчо 14.11.2017 11:38:12

Ха, ха... пълен фарс. Както при зетко-дедко, така и при "сръбските" хуманитари, които няма за какво да реват - просто сърбите си спазват закона. Първо - легитимация с ЛК може да поиска само полиция; второ - оправданието "печелят/не печелят" няма значение, те са отишли да работят, а това подлежи на регулация и контрол. И трето - Сърбия не е страна в хуманитарна криза, за да ходят там на мисия.

Ebala pichowe 14.11.2017 10:07:02

Еваларката!!! С различни адресни регистрации - всичко е ок. Интересно, аз като имам брак с жена ми и бяхме с различни адресни регистрации досокоро какви сме?


Още новини
От касата твърдят, че решението на ВАС нямало правни последици за тях
16.01.2018 17:28:59

От касата твърдят, че решението на ВАС нямало правни последици за тях

И здравната каса реагира на новината, че Върховният административен съд е обявил наложените о ...

БЛС: Болниците могат да търсят дължимото след решението на ВАС
16.01.2018 16:10:10

БЛС: Болниците могат да търсят дължимото след решението на ВАС

Изпълнителите на медицински услуги са в правото си да търсят дължимите им суми, включително и отг ...
Актуална тема
Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...

Бремето на лимитите остава да виси над болниците
26.09.2017 17:59:27 Полина Тодорова

Бремето на лимитите остава да виси над болниците

НЗОК за пореден път съвсем ясно отхвърли възможността извършената от лечебните заведения надлимит ...

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса
27.07.2017 17:26:44 Полина Тодорова

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса

Проф. Плочев става 16-ят управител на НЗОК в 18-годишната история на здравноосигурителния фонд, с ...