Понеделник, 25 Юни 2018
24
май
3
 

От печата: Болници във фалит, МС плаща на Ловеч и Враца, нов инцидент в СПО

Четвъртък, 24 Май 2018 | 09:28:40


„Персоналът на 12 болници в страната е поискал от ГИТ да обяви в несъстоятелност лечебните заведения, тъй като от месеци не са получавали възнагражденията си. Други 5 са във фактически фалит. Това стана ясно от думите на омбудсмана Мая Манолова на организираната от нея обществена дискусия по проблемите на здравеопазването”, четем днес в „Дума”. „Манолова настоява за безлимитно здравеопазване, отстраняване на несправедливостите в системата и реформирането й”, уточнява вестникът.

От същата среща „Монитор” пише: „Здравната каса не е превела парите за заплати на лекарите в общинските болници, те работят без възнаграждения от месец април. Не е плащано и на психиатричните отделения, които се финансират чрез Министерството на здравеопазването. Това съобщи д-р Неделчо Тотев по време на дискусия по проблемите на здравната система, организирана от омбудсмана Мая Манолова, в която участваха и представители на пациентските организации”.

Ежедневникът продължава: „Всички договорни партньори на Националната здравноосигурителна каса ще получат парите си навреме, увери управителят на институцията Йорданка Пенкова. По думите й в вече трети месец болниците получават парите си до 25-о число”.

Разбира се, почти всички издания отразяват вчерашното решение на правителството под диктовката на министър-председателя да бъде отпуснат специален заем за две болници в страната – тази в Ловеч и тази във Враца. „Правителството одобри отпускането на до 2.2 млн. лв. на болниците „Христо Ботев” във Враца и „Проф. д-р Параскев Стоянов” в Ловеч за забавените заплати на персонала”, пише „Телеграф”.

„В началото на правителственото заседание премиерът Бойко Борисов се обърна към дошлите кметове на Ловеч и Враца да успокоят хората, че болниците ще продължат да работят и служителите в тях ще си получават редовно заплатите. „Другото си е наша работа. Министерство на здравеопазването, правете си реформите. Те не могат да са за сметка на лекари, санитари, сестри. Те си вършат работата и трябва да получават заплатите”, допълни Борисов”, четем във вестника.

„24 часа” пък информира за поредния инцидент в спешно отделение. „Мъж на 35 г. от с. Крушари буйствал в спешното отделение в болницата в Добрич и потрошил прозорец и врата. Той се развилнял към 20,45 ч във вторник. Заради поведението му били извикани полицаи и зам.-шефът на болницата д-р Бисер Ботев”, информира публикацията.

„Мъжът придружавал жена си с оплаквания за болка в окото и настоявал да му отворят. При удара в стъклото на вратата нападателят си порязал ръката и се наложило завеждащият отделението д-р Калоян Куртев да го превърже”, допълва още всекидневникът.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
6D7T

Гост 24.05.2018 18:37:32

Просто им се увеличи дълга с два милиона

Гост 24.05.2018 11:03:38

Дана от Делиормана, Жени в "цъфнала ръж" и Кирето с тефтера, яко обслужват бизнес-плановете на ДПС в българското здравеопазване. Събудете се и ги изритайте!

Гост 24.05.2018 10:18:54

Йорданка Пенкова не е управител, а е незаконно назначена за подуправителка, като същевременно заема и длъжността директор на РЗОК-Шумен.


Още новини
Търсят се директори и за болниците за рехабилитация в София и Бургас
25.06.2018 17:14:23

Търсят се директори и за болниците за рехабилитация в София и Бургас

След като миналата седмица Министерството на здравеопазването обяви ...

Стотици варненци празнуваха Еньовден в Музея по история на медицината
25.06.2018 16:58:34

Стотици варненци празнуваха Еньовден в Музея по история на медицината

Стотици варненци посетиха Музея по история на медицината на Еньовден, за да отбележат празника на ...
Актуална тема
Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...