Събота, 21 Юли 2018
17
авг
5
 

От печата: Болницата в Русe търси пропуснати ползи от НЗОК, безимотните с по-лесен достъп до лечение и за ниската здравна култура на българина

Четвъртък, 17 Август 2017 | 09:57:40


Болница търси пропуснати ползи от здравната каса, информира в днешния си брой „Сега“. Става въпрос за областната болница в Русе, която се е оплакала на здравния министър Николай Петров и управителя на здравната каса Камен Плочев, че е ощетена и настоява за покриване на пропуснати ползи заради отказан миналата година договор. Отделно е завела и дело за пропуснати ползи срещу НЗОК.  През миналата година болницата кандидатства за договор за клинични пътеки по инвазивна кардиология, тъй като се е сдобила с нужната за целта апаратура - ангиограф, купен с пари от еврофондовете. От касата обаче отказват, като се позовават на законовия текст, според който за настоящата година договори се сключват за нови дейности или с нови лечебни заведения, само ако те са получили разрешително до края на предходната година.  Болницата от своя стрна обжалва отказа в административния съд в Русе, който обявява отказа на касата за нищожен. Решението е потвърдено и от Върховния административен съд.  Тъй като, докато текат делата, минават 9 месеца и болницата получава договор чак тази година, оттам са изчислили, че загубите са над 97 000 лева, а пропуснатите ползи надхвърлят 1 милион лева. Освен това, когато сключва договор, касата определя малък финансов лимит за тази дейност, тъй като досега не е практикувана в лечебното заведение. Затова и оттам се оплакват в МЗ и НЗОК и си искат възстановяване на загубите за заплати, амортизация на апаратурата и на сертификатите за нея,отбелязва изданието.

„Дума“ се спира на подготвени нормативни промени, следствие на които се очаква повече здравнонеосигурени бедни и безимотни да имат достъп до болнично лечение, за което се плаща от "Социално подпомагане". Това става ясно от проекта за промени на ПМС 17 от 2007 т. Според измененията адресът на пациента ще бъде идентифициран автоматично. За отпускането на социални помощи нуждаещият се подава заявление-декларация и всички необходими действия по отпускането й са свързани с настоящия адрес на ползващия помощите, уточнява вестникът. В същото време, за да бъдат преведени на болницата целевите средства за диагностика и лечение на здравнонеосигурени без доход и имущество, хората трябва да подадат молба-декларация до директора на "Социално подпомагане" по постоянен адрес. Без съответната нормативна регламентация това несъответствие не може да бъде премахнато, обясняват от МТСП. Когато се налага болнично лечение на здравнонеосигурени, които нямат доходи и имущество, от АСП превеждат средства на болницата чрез НЗОК, след като директорът на болницата е поискал от РЗОК пари за лечението.

В друга публикация „Дума“ информира, че граждани искат оставката на дупнишкия кмет Методи Чимев. Те планират и протест на 21 август. Причините за недоволството са обобщени в уведомление, адресирано до кмета. Документът е внесен в общината. Освен лошото състояние на улиците, недоволството е породено и от слабата финансова политика, както и кризата в общинската болница, както и неефективното според тях усвояване на европейски средства.

Интервю с д-р Елена Георгиева, която е лекар ординатор в детско отделение на УМБАЛ "Св. Анна" – София, предоставя в днешния си брой „24 часа“. 

Тя коментира случаите на изоставени деца, грижите към тях и изобщо ниската здравна култура на българина. „Трябва да намерим начин да обясним и да изискваме от хората отговорностите, които те имат към обществото. Не става въпрос само за гледането на децата, а въобще, защото това е общ проблем. Ако си безотговорен в малкото, си безотговорен и в голямото“, посочва тя. И още  - „Много се говори за малолетни или непълнолетни майки. Там е и мястото, където трябва да се насочат усилията на обществото. Трябва да се повиши здравната просвета, която не се осъществява само от лекари, а и от учители и социални работници и от различни представители на обществени организации“.  Тя засяга и въпроса за здравната култура, която се разпространява чрез интернет. „Той е едно море от информация и ако нямаш възможност да я приемаш достатъчно критично, ставаш нейна жертва. Има много примери за това“, посочва д-р Георгиева  и допълва – „Човек трябва да търси различни източници, за да се образова, но когато става въпрос за здравето на детето ти, винаги е по-добре да се консултираш първо с личния лекар. Ако не си удовлетворен от неговия отговор, да потърсиш личния педиатър, ако и той не те удовлетворява - да потърсиш специалист в определената област, но не и да се доверяваш на това коя майка какво е преживяла.“ Коментари по темата

Правила на форума за коментари
bgX%

Доктор 17.08.2017 18:26:07

Напълно разбирам колегите от русенската болница, но ми е любопитно дали министъра е наясно, че ако на ангиографа не се осъществяват процедури по предназначението за което е сложен ще се плаща яко? От МЗ и всъщност от данъкоплатеца. Заради един малоумен директор, който не е наясно с елементарни административни положения

Гост 17.08.2017 15:09:00

Директорът на РЗОК Русе и менторката му Иванка Кръстева работят за частната болница в града ни и затова държавната не получи разрешителни. Всичко се знае и е документирано. В мръсната си атака включиха и паляците от Господарите на ефира.

СЗОК 17.08.2017 14:08:51

Защо Оля Василева е днес на работа когато тя трябва да е следствена. Тази медицинска сестра трябва да бъде веднага уволнена или освободена от работа поради многото и делавери както е станало с нея в НЗОК. Пенева не е виновна а тази искала е много ,много.

Гост 17.08.2017 10:02:32

А защо се покри проверката на прокуратурата срещу алкохолика шеф на русИнската каса.

Гост 17.08.2017 17:44:31

Защото моделът КОЙ така действа в България. Той пък се отплаща качествено за сторената му услуга. Ако Плочев знае що за измислено геройче е русенският директор, да го е освободил моментално. Но едва ли ще му стиска.


Още новини
Доклад на ООН: Борбата със СПИН е в застой
21.07.2018 11:40:56

Доклад на ООН: Борбата със СПИН е в застой

Борбата срещу епидемията от СПИН в света е в застой заради настъпилото самоуспокояване след пости ...

Научни доказателства за намален риск: Стандартна токсикология
21.07.2018 10:51:32

Научни доказателства за намален риск: Стандартна токсикология

Общ преглед В света има близо 1 милиард пълнолетни пушачи. Събираните в ...
Актуална тема
Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...