Вторник, 16 Януари 2018
27
септ
 

От вестниците: Чирков прави Черноморска болница край Варна наесен

Вторник, 27 Септември 2016 | 15:08:25


През есента на тази година проф. Алекандър Чирков ще започне изграждането на най-модерната не само за България, но и за Европа кардиоклиника, съобщава „24 часа“. Тя щяла бъде построена край Варна и ще се нарича Черноморска болница. Здравното заведение трябва да бъде изградено върху площ от 12 000 кв. м, от които 11 000 кв. м трябва да е застроената площ.

„В болницата ще има отделение по диагностика на сърдечносъдовите и белодробните заболявания, сектори за обща хирургия и за урология и ортопедия. Предвижда се и откриването на модерно отделение за спешна помощ. Проф. Чирков има уверение от НЗОК, че тя ще работи с болницата“, пише още изданието.

Медията допълва, че в Черноморската болница се предвижда да работят около 150 души персонал - лекари, медицински сестри, помощен екип, а кадрите, които ще работят в новата клиника, ще бъдат изпратени на двегодишно обучение в чужбина от септември тази година, когато ще стартира строителството на болницата.

Централна тема в днешния печат са оставките в Обществения съвет на Фонда за лечение на деца. Според „Сега“ обществената легитимност на работата на Фонда е под въпрос, след като вчера още двама членове на обществения съвет подадоха оставки. „Тези оставки няма да блокират работата на фонда, но сериозно ще затруднят заседанията на обществения съвет, без чиято санкция не може да се взема решение за лечение на деца. Общо в ОС членуват 17 души. Кворум има, когато на заседанието присъстват поне половината от тях, а за решение са нужни поне 8 гласа. По правилник в съвета членуват 6-има лекари, по един представител на Министерството на здравеопазването, на Държавната агенция за закрила на детето, на Агенцията за социално подпомагане и на БЧК. Двама са представителите на неправителствените организации, занимаващи се с дарителство, двама - на пациентски организации, и трима - на медиите“, пише медията.

„Раздялата на Мустафа от майка му ще е по-тежка от болестта, с която се бори. Заболяването е такова, че най-голямата подкрепа пациентите получават от техните родители. Връзката с близките е най-сигурният начин детето да не се чувства изоставено. То е във възраст, в която има ясна представа за семейните взаимоотношения“, заявява Ивайла Георгиева, клиничен психолог в ИСУЛ пред „Телеграф“.

Според нея без подходящата психологична работа и подкрепа би могло да се говори за трайни последствия върху психиката на детето. „Т.е. това чувство на самота, на изолация, на изоставяне, на сепарация, което то е изживяло, особено на тази деликатна 9-годишна възраст, която е уязвима възраст за психиката и за биологичното развитие на детето. Това е период, в който то не бива да бъде оставяно само, защото след това трудно може да изгражда чувство на привързаност и да се доверява“, казва д-р Георгиева.

„България днес“ разкрива случай на момиче, назначено като лекар в Шуменската болница без да има нужното образование. „В лечебното заведение се появило момиче, което кандидатствало за работа. То обяснило, че има завършено медицинско образование, но очаква тепърва да си вземе дипломата. Затова представила само бележка с взетите си изпити и била назначена в неонатологичното отделение, където се полагат медицински грижи за новородените и по-специално за болните или недоносените. Още през първите дни на докторите им е направило впечатление, че момичето няма поведението на доктор и на моменти не знае какво се случва. Девойката се занимавала предимно с правенето на кафета и разнасянето на папки. Впоследствие момичето признало, че няма диплома за лекар и дори никога не е учила медицинска специалност. Единствената й "връзка" в тази сфера е съквартирантката й в общежитието, която учила медицина, и момичето от време на време поглеждало в учебниците й. Именно така се зародила мечтата й да стане лекар и един ден да работи в болница“, разказва изданието.

"Пропускът в системата е ясен и съществува от много години. Завършващите медицина си вземат изпитите през юни, а защитават дипломните си работи през юли. Дипломите си пък ги взимат едва през октомври. Ако искат да започнат работа по-рано, им се издава бележка от университета, че са завършили. В случая, вероятно момичето е подправило документа и е успяло да убеди ръководството на болницата да я назначи", обясняват пред „България днес“ здравни експерти.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
%7Pf


Още новини
От касата твърдят, че решението на ВАС нямало правни последици за тях
16.01.2018 17:28:59

От касата твърдят, че решението на ВАС нямало правни последици за тях

И здравната каса реагира на новината, че Върховният административен съд е обявил наложените о ...

БЛС: Болниците могат да търсят дължимото след решението на ВАС
16.01.2018 16:10:10

БЛС: Болниците могат да търсят дължимото след решението на ВАС

Изпълнителите на медицински услуги са в правото си да търсят дължимите им суми, включително и отг ...
Актуална тема
Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...

Бремето на лимитите остава да виси над болниците
26.09.2017 17:59:27 Полина Тодорова

Бремето на лимитите остава да виси над болниците

НЗОК за пореден път съвсем ясно отхвърли възможността извършената от лечебните заведения надлимит ...

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса
27.07.2017 17:26:44 Полина Тодорова

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса

Проф. Плочев става 16-ят управител на НЗОК в 18-годишната история на здравноосигурителния фонд, с ...