Сряда, 24 Януари 2018
08
дек
 

От вестниците: НЗОК ще плаща лекарства по икономическа целесъобразност

Четвъртък, 08 Декември 2016 | 15:08:25


„Надзорният съвет на здравната каса за пръв път взима писмено решение, според което лично той ще определя с какви скъпи медикаменти да се лекуват пациентите, като това ще става по критерий икономическа целесъобразност”, четем днес в „Капитал Daily”.

„Досега надзорният съвет никога не е определял с какво да се лекуват пациентите, нито пък си е позволявал да вписва в документите икономическа целесъобразност, което означава най-евтиното възможно лекарство и смяна на медикаментите на големи групи пациенти в зависимост от това дали има пари. Касата планира да въвежда подобни критерии и при други групи, в които има скъпоструващо биологично лечение, като например при хепатит С, става ясно от протокола от заседанието на надзорния съвет. Ако мярката се приложи към всички иновативни лекарства, това категорично ще наруши правата на пациентите на най-добро лечение за заболяването им, а надзорният съвет, част от който не е съставен от лекари, ще поеме отговорност за това”, отбелязва изданието.

„Решението е взето на база на анализ на нарастването на средствата, които касата плаща за лекарства. От него е видно, че най-голямо като стойност е нарастването при онколекарствата. Плащанията за тях са се увеличили от 115.5 млн. на 137.9 млн. лв., но като процент нарастването е 19%. Явно решена, че няма как да спести от лекарства срещу рак, институцията започва акцията по затягането на предписване на скъпи лекарства в друга група - на пациентите с ревматоидни артрити, защото плащанията й за биологична терапия са се увеличили с 11 млн. лв. в сравнение с миналата година и се очаква до достигнат 83 млн. лв.

Пациентските организации съобщиха пред "Капитал", че за пръв път виждат подобно нещо (което определиха като наглост) - да ги лекуват по икономически критерии, и то хора, които като цяло нямат медицинско образование или ако имат, категорично не са специалисти по тези заболявания. От НЗОК съобщиха, че идеята е всички пациенти на биологична терапия да влизат в болница, за да бъдат проследени и да им бъдат направени необходимите изследвания. Това става по тяхно желание, тъй като извън болниците няма достатъчно специалисти и изследванията са скъпи, коментираха от пресцентъра. Оттам обаче не успяха да обяснят защо надзорният съвет планира да въвежда критерии за икономическа целесъобразност”, коментира още публикацията.

Няколко ежедневника продължават да следят случая, при който на възрастен мъж в Русе бе прелята заразена кръв. „Медицинска грешка е допусната при случая в Русе, където на пациент бе прелята заразена с малария кръв. Така отговори на журналистически въпроси вчера главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, който бе в Русенския университет като лектор на тема съвременни заплахи пред общественото здраве у нас. Епидемиологът обаче е категоричен, че няма опасност за общественото здраве и обясни, че всяка дарена кръв се изследва”, пише „Стандарт”.

„Според д-р Кунчев под въпрос е маларията да е пряка причина за смъртта на възрастния пациент, който е имал и други придружаващи заболявания. В русенската болница в Русе тече проверка за смъртен случай на 80-годишен мъж, на когото е прелята кръв, заразена с малария, дарена от чуждестранен студент. Ангел Кунчев обясни, че последните данни, които е получил от лабораторията на Центъра за заразни и паразитни болести, показват ниско ниво на маларийния плазмодий в кръвта на кръводарителя. "Това значи, че вероятно при нормални условия, ако трябваше да се предаде по нормалния път с комари, това въобще нямаше да стане. Явно този младеж е имал доста старо заболяване, но при този тип малария плазмодият се запазва в черния дроб и при някакъв срив в имунитета може пак да се появи в кръвта", обясни здравният инспектор”, четем още във вестника.

„Телеграф” пък се спира на оповестената вчера от прокуратурата присъда на семейство медици за укриване на данъци. „Семейство медици и тяхната дъщеря бяха осъдени за това, че са скрили 107 бона данъци. Това съобщиха вчера от апелативната прокуратура във Велико Търново. Главата на семейството Тодор X. е признат за виновен и осъден за това, че в периода от септември 2010 г. до декември 2013 г. в Габрово като управител на ДКЦ в Севлиево избегнал данъчни задължения в размер на 107 872 лв., като не подал задължителната данъчна декларация. През периода от юни 2010 г. до юли 2013 г. като едноличен търговец, той не платил и данъчни задължения в размер на 24 029 лв. Мъжът е осъден на 3 години условно с 5-годишен изпитателен срок и глоба в размер на 1000 лева.

Съпругата му Катя X. е призната за виновна за това, че на 22 август 2011 г. като длъжностно лице в качеството си на член на съвета на директорите на ДКЦ присвоила 77 000 лв. Тя изтеглила сумата от банковата сметка на ДКЦ-то и на същата дата ги внесла в личната си банкова сметка. Дъщерята на семейството Елена X. пък е призната за виновна за това, че като ръководител звено "Изследване и развитие клинични проучвания" в ДКЦ-Севлиево присвоила общо 10 000 лв. Наложено й е наказание от 1 г. условно с 3-годишен изпитателен срок”, пише вестникът.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
3Dsc


Още новини
Единственият законов начин да влязат повече пари в болниците е увеличаване цените на клиничните пътеки
24.01.2018 10:56:00

Единственият законов начин да влязат повече пари в болниците е увеличаване цените на клиничните пътеки

Ако се продължава със същите темпове и без да се реформира системата, неминуемо ще се стигне до ф ...

Джипитата не получавали таксата за пенсионери четири месеца
24.01.2018 09:59:23

Джипитата не получавали таксата за пенсионери четири месеца

Здравното ведомство и, съответно, здравната каса все още не са изплатили дължимите суми на медици ...
Актуална тема
Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...

Бремето на лимитите остава да виси над болниците
26.09.2017 17:59:27 Полина Тодорова

Бремето на лимитите остава да виси над болниците

НЗОК за пореден път съвсем ясно отхвърли възможността извършената от лечебните заведения надлимит ...

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса
27.07.2017 17:26:44 Полина Тодорова

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса

Проф. Плочев става 16-ят управител на НЗОК в 18-годишната история на здравноосигурителния фонд, с ...