Вторник, 16 Януари 2018
16
дек
 

От вестниците: Броят на лекарите у нас, затворено отделение на болница, болно бебе лети спешно до Виена

Петък, 16 Декември 2016 | 15:08:25


Данните на Евростат за броя на лекарите в ЕС са една от основните здравни теми в печата днес. Акцентът, избран от „Труд“, е съотношението между младите и възрастните лекари у нас. „Броят на лекарите у нас на възраст над 65 години превишава броя на младите лекари до 35 години. Това показва анализ на Евростат за медицинския персонал в здравеопазването на Евросъюза през 2014 г. Тогава медиците в страната ни над 65 години са били 3555 (12,3%) срещу 2356 лекари до 35 години (8,2%)“, пише изданието, като отбелязва, че България е на седма позиция сред 28-те страни членки на ЕС по брой на лекарите на глава от населението.

„В следващите десетилетия застаряването на населението в ЕС ще бъде голямо предизвикателство за сектора здравеопазване, отчита анализът на Евростат. Търсенето на услуги в сферата на здравеопазването ще се увеличи драстично, а делът на хората в „бели престилки“ вероятно ще намалее“, допълва публикацията.

„Монитор“ пък разговаря с председателя на БЛС д-р Венцислав Грозев по темата. „Напълно възможно е Евростат да отчитат броя на лекарите според издадените дипломи от медицинските университети, коментира пред "Монитор" председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев.

Проблемът е, че колкото и лекари да имаме, те не са разпределени равномерно из страната. Като изключим университетските центрове, в цели области няма специалисти. Наред с педиатри, неонатолози, съдебни медици вече се чувства недостиг и на хирурзи, допълни д-р Грозев и уточни, че немалко медици заминават в чужбина или преминават във фармацевтичния сектор заради по-добро заплащане“, четем във вестника.

„По негова информация към края на годината се очертава удостоверенията, които издава съсловната организация за работа или специализация в чужбина, да ударят цифрата 500“, уточнява вестникът.

Изданието коментира данните така: „Всяка година почти един випуск новодипломирани медици си издава удостоверение за работа или специализация в чужбина.

Българската здравна система напълно основателно може да бъде наречена Д-р Ох, боли. И то не защото лекарите ни са калпави, а защото ги няма. Здравеопазването ни боледува от десетилетия от недостиг на кадри. Напълно логично е медиците да заминават в чужбина при пръв удобен случай или да се ориентират към други сектори, в които могат да практикуват познанията си срещу достойно заплашване. Всяка година почти един випуск новодипломирани медици си издават удостоверение от Българския лекарски съюз за работа или специализация в чужбина. Същевременно Евростат отчита, че България е на седмо място по брой лекари на глава от населението. Тази статистика, колкото и да е вярна, трябва да бъде пояснена. Наистина страната ни обучава лекари и ако се пресметне броят издадени дипломи от медицинските университети, ще се окаже, че здравните ни нужди са презадоволени. Действителността обаче е безкомпромисна: страната ни обучава доктори за Европа, че дори за Канада и САЩ. Това колкото и да ни радва, защото спор няма, нашите момичета и момчета са кадърни, дваж повече ни натъжава. Защото страната ни има нужда от тях, но не им предоставя възможност да заработват достойни заплати, с които не само да преживяват, но и да отгледат и възпитат поколение.“

Няколко ежедневника съобщават за затваряне на отделение в столична общинска болница. „Отделението по урология в Първа МБАЛ в София, което разполага с 20 болнични легла, изненадващо спря работа. Това съобщи началникът му д-р Стоян Георгиев. Той бил извикан пред директорския борд във вторник след операция на пациент и му било съобщено, че е уволнен и отделението се закрива в четвъртък, въпреки че в момента има трима оперирани пациенти, които няма как да бъдат изписани. Като причина за закриването на отделението се посочва недостатъчният брой лекари и медицински сестри. По-голямата част от персонала напускал напоследък заради ниски заплати. По думите на д-р Георгиев заплатите за начинаещи лекари в общинските болници не е повече от 600-700 лв., а неговата е 800 лв., въпреки че работи от 35 години. По думите на Георгиев директорът и бордът не се поинтересували от възможностите за решение на проблема. Според д-р Георгиев може отделението да премине от второ на първо ниво на компетентност и да се намали капацитетът му. Лекарят е убеден, че заедно с двамата специализанти и дежурните лекари в болницата безпроблемно могат да продължат грижата за пациентите“, пише „Дума“.

„Директорът на болницата доц. д-р Цветомир Димитров уверява, че с изключение на урологията „другите отделения си вървят перфектно“. Той уверява, че закриването на отделението е временно и до няколко месеца ще се търси решение и ще бъде набран нов екип“, допълва изданието.

Ежедневниците отразяват и съобщението, публикувано вчера от Министерството на отбраната, за откарано с военен самолет болно бебе до Виена. „4-месечно момиченце с рядка болест бе транспортирано по спешност във Виена с военен самолет "Спартан".

То е със съдово-туморно образувание в областта на шията, съобщи шефът на фонда за лечение на деца проф. Владимир Пилософ. В нощта срещу четвъртък детето е било прието в специализиран австрийски център за лечение на неговото заболяване. Самолетът с командир капитан Пламен Дончев излетял в 20 ч от летище София и се прибрал в 2 ч след полунощ“, пише „24 часа“.

„Момиченцето вече било лекувано там, терапията трябвало да продължи през януари. Тези дни обаче състоянието му внезапно се влошило и по спешност било прието в Националната кардиологична болница в София, където освен специализираните звена за детска кардиология и кардиохирургия работи едно от водещите у нас педиатрични отделения за дихателна реанимация. След консулт специалистите взели решение детето да се изпрати във Виена. Най-бързо това можело да стане с военнотранспортния самолет "Спартан" - при военните процедурата за задействане е без посредници. Машината разполага със специален медицински модул, който при нужда оперативно заменя товарния или пътническия“, допълва ежедневникът и уточнява, че се очаква детето да бъде оперирано във Виена.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
ZJWD


Още новини
Три години затвор за лекар заради смъртта на бебе
16.01.2018 15:17:35

Три години затвор за лекар заради смъртта на бебе

Варненски акушер-гинеколог, който беше предаден на съд по обвинителен акт на Окръжната прокуратур ...

Д-р Болтаджиев: Лимитите са едно от нещата, които възпрепятстват здравеопазването
16.01.2018 14:38:28 Полина Тодорова

Д-р Болтаджиев: Лимитите са едно от нещата, които възпрепятстват здравеопазването

Лимитите са едно от нещата, които възпрепятстват здравеопазването. Това заяви пред Zdrave.net пре ...
Актуална тема
Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...

Бремето на лимитите остава да виси над болниците
26.09.2017 17:59:27 Полина Тодорова

Бремето на лимитите остава да виси над болниците

НЗОК за пореден път съвсем ясно отхвърли възможността извършената от лечебните заведения надлимит ...

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса
27.07.2017 17:26:44 Полина Тодорова

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса

Проф. Плочев става 16-ят управител на НЗОК в 18-годишната история на здравноосигурителния фонд, с ...