Понеделник, 22 Януари 2018
17
ноем
 

Откриха първия семеен център за недоносени бебета

Петък, 17 Ноември 2017 | 15:47:50


В Световния ден на недоносените деца фондация „Нашите недоносени деца“ официално откри първия в България Семеен център „Малки чудеса“. Той е създаден благодарение на дарение. В центъра работят лекар, психолози, логопеди и консултанти по кърмене.

Центърът е за деца като Самуил, който е роден в 7 месец. Детето освен, че е родено преждевременно, се и задушило при раждането и страда от детска церебрална парализа. „Не можеш да си щастлив, че детето се е родило, тъй като не знаеш дали е живо“, казва майка му  Мария Йорданова пред bTV. Бащата на Самуил Чавдар Йорданов, казва, че най-страшното е липсата на информация. Сега семейство Йорданови разчитат на първия Семеен център за недоносени бебета.

Преждевременно родените бебета са изложени на повече и специфични рискове, в сравнение с доносените бебета, казват от фондацията. Голяма част от усложненията, възникващи в следствие на тези рискове, могат да бъдат избегнати, или поне последствията от тях да бъдат намалени, ако тези рискове се проследяват внимателно и се реагира навреме. У нас обаче родителите рядко имат пълна и достъпна информация за това.

Услугите и специалистите на Семейния център подкрепят родителите в проследяването, превенцията, ранното откриване и ранната интервенция при състояния, характерни за недоносените деца, като: затруднения в говорното и двигателното развитие и координацията, нарушена памет и възможност за концентрация, дислексия, диспраксия, дискалкулия, дисграфия, емоционални и психологически проблеми. Всички те могат да бъдат предотвратени или влиянието им върху детето да бъде драстично редуцирано, ако бъдат своевременно открити и се вземат мерки.

Стремежът на екипа е да осигури максимален обхват на дейността в подкрепа на децата и родителите. В центъра ще работят повече от 10 специалисти с квалификация за ранна психологическа, логопедична, двигателна и социална подкрепа на децата, включително чрез методи като арт-терапия, музикотерапия, ерготерапия. Ще бъдат разгърнати и редица услуги с основен фокус работа с родителите, обучаването им в някои специфики при отглеждането на недоносено, както и индивидуална и групова психологическа помощ за преодоляване на предизвикателствата, свързани с преждевременното раждане, родителството и партньорските взаимоотношения в семействата на недоносени деца. В дългосрочен план предвиждаме разширяване на дейността с включване на медицински услуги и рехабилитация, специално насочени към нуждите на недоносените деца.

По данни на фондацията 10% от новородените се раждат преждевременно; 30% от тези деца получават трайни увреждания, а 50% от недоносените деца се сблъскват с различни форми на обучителни затруднения, емоционални, поведенчески проблеми и проблеми в социалната интеграция. 70% от майките, родили твърде рано, страдат от посттравматичен стрес и 50% от тях не получават подкрепа за кърмене и достатъчна информация как да запазят лактацията си.

По думите на неонатолога д-р Радка Масларска вярата на близките е от основно значение за развитието на недоносените деца. „Един от акцентите в съвременната терапия по неонатология – майка и дете да бъдат заедно, семейството да бъде в контакт с децата“, каза пред bTV д-р Масларска.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
G*4J


Още новини
Общинските болници започват дела заради лимитите през 2015 година
22.01.2018 17:07:20

Общинските болници започват дела заради лимитите през 2015 година

Общински болници ще заведат дела заради наложените им лимити през 2015 година. Това стана ясно от ...

Обвиниха немския сериен убиец Хьогел за смъртта на още 97 пациенти
22.01.2018 16:29:34

Обвиниха немския сериен убиец Хьогел за смъртта на още 97 пациенти

Германецът Нилс Хьогел, който в момента излежава доживотна присъда за убийството на шестима пацие ...
Актуална тема
Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...

Бремето на лимитите остава да виси над болниците
26.09.2017 17:59:27 Полина Тодорова

Бремето на лимитите остава да виси над болниците

НЗОК за пореден път съвсем ясно отхвърли възможността извършената от лечебните заведения надлимит ...

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса
27.07.2017 17:26:44 Полина Тодорова

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса

Проф. Плочев става 16-ят управител на НЗОК в 18-годишната история на здравноосигурителния фонд, с ...