Понеделник, 23 Юли 2018
24
окт
1
 

Отделяне на бюджета на касата от консолидирания държавен бюджет иска БЛС

Съсловната организация изпрати предложението си за бюджета на медицинските дейности за 2018 г.

Вторник, 24 Октомври 2017 | 13:09:24 Ирина Пекарева


Предложение за бюджет на касата с мотиви за разпределението на средствата изпрати вчера лекарският съюз до ръководството на фонда и здравния министър.

Първото, което прави впечатление, е че предложените от БЛС средства са с близо 5 млн. лв. по-малко от предложението на самата НЗОК. Разлика има и в предлаганото от съсловната организация разпределение на парите по пера, като бюджетът на БЛС не включва предложение нито за парите за лекарства за домашно лечение, нито за онколекарствата в болничната помощ, а само за дейност и медицински изделия в болничната помощ.

Общият бюджет на здравната каса за 2018 г. да бъде 3 855 000 000 лв., предлагат от БЛС. „Това би осигурило на НЗОК през 2018 г. допълнителни средства в размер 402 млн. лв. в сравнение с ЗБНЗОК 2017 г. Допълнителните приходи в бюджета на НЗОК за 2018 г. ще са от увеличаване на приходите от здравноосигурителни вноски, трансфери за здравно осигуряване и от неданъчни приходи. Причините са в повишаване на размера на МРЗ, здравноосигурителните прагове за здравно осигуряване, повишената вноска с 5 на сто за здравноосигурените лица за сметка на държавата, съгласно ЗЗО, както и на повишената събираемост на здравноосигурителните вноски от задължените лица“, посочват в мотивите си от съсловната организация.

Предложението на касата пък е за бюджет в размер на 3 859 978 000 лв.

На ПИМП лекарският съюз отрежда 223 000 000 лв. „Предлаганото увеличение на средствата по този параграф е 23 млн. лв. в сравнение с утвърдения годишен план  за плащания  за 2017 г., което е 11%. Така сумата, отделяна за ПИМП, достига 10,5% от плащанията за медицински дейности. С предвиденото увеличение се предвижда повишаване на цените за дейности“, се посочва в проекта.

Числото се приближава до исканите от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България 25 млн. лв. повече от средствата, заложени в тазгодишния бюджет, за разлика от предложението на НЗОК по това перо, което е само с 200 000 лв. над Бюджет 2017 (200 200 000 лв.)

Средствата, които лекарският съюз иска за СИМП, са в размер на 245 млн. лв. „Предлаганото увеличение на средствата по този параграф е 25,6 млн. лв. в сравнение с утвърдения годишен план на НЗОК за плащания за 2017 г., което е 12%. Така сумата, отделяна за СИМП, достига 9,5% от плащанията за медицински дейности. Предвиждаме увеличаване на обеми и цените за първичен и вторичен преглед“, посочват от там.

Какво е предложението на касата по това перо все още няма яснота.

За МДД лекарският съюз предвижда 85 млн. лв. „Предлаганото увеличение е 7,5 млн. лв. в сравнение с утвърдения годишен план за 2017 г. Така сумата, отделяна за МДД, достига 3,6% от плащанията за медицински дейности. Предвиденото увеличение на общата сума за МДД ще се отрази предимно в увеличаване на обемите и на стойността на отделни изследвания“, отчитат от съсловната организация. Сумата, предложена в този проект, е с 5 млн. лв. повече от заложеното в проекта на касата.

89 млн. лв. пък е предложението на БЛС за медицинските изделия, прилагани в болничната помощ. Сумата е с 9 млн. лв. над заложеното в бюджета на касата за тази година, а предложението на касата по това перо към момента е неизвестно.

Средствата за болнична помощ през 2018 г. според БЛС трябва да са в размер на 1,792 млрд. лв. Предлаганото увеличение на средствата по този параграф е 116 млн. лв. в сравнение с утвърдения годишен план за плащания за 2017 г. „В тази сума се предвижда увеличаване на цените на определени недофинансирани дейности в болничната медицинска помощ, които не са актуализирани повече от 10 години; увеличаване на обемите до 4%, отчитащи наличието на нови ЛЗ и дейности, както и реално изпълнените медицински дейности, обусловени от демографските промени в структурата на населението и свързаната с това по-висока заболеваемост“, посочват от съсловната организация, като уточняват, че средствата за закупуване през 2018 г. на дейностите в болнична медицинска помощ са формирани при отчитане на информация за стойността на отчитаната в ежедневните електронни отчети на изпълнителите на болнична медицинска помощ дейност през 2017 г., където средномесечната стойност е 140 млн. лв., както и очаквания брой хоспитализации за 2018 г. - около 2,060 млн. хоспитализации по клинични пътеки и 1,3 млн. хоспитализации по процедури.

Тук също има разминаване между предложението на БЛС и това на касата. Проектът на осигурителната институция залага 1,802  млрд. лв. за болнична помощ – с 10 млн. лв. повече от предложението на съсловната организация.

Разминават се и предложенията по отношение на резерва на касата. Според предложението на лекарите той трябва да е в размер на 5 на сто от целия бюджет, докато проектът на касата предлага свиването му до 3%.

От БЛС предлагат още и някои промени, свързани с финансовата рамка, на първо място сред които е отделянето на бюджета на НЗОК от консолидирания държавен бюджет. Лекарският съюз предлага още промени в Наредба 2 за основния пакет дейности, покривани от касата, в посока актуализиране алгоритмите на клиничните пътеки и процедури, в съответствие със световните ръководства за лечение на отделните видове заболявания.

От там искат също така отделен фонд за лечение на редки болести и съгласуване на решенията, свързани с бюджета, между касата и съсловната организация.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
TK$8

Гост 24.10.2017 15:39:53

Пак некомпетентност и неадекватност. Наредба 2 няма и няма и да има въоще. Ще трябва да преговарят за остовния пакет. Такъв с наредба не може да има. Хайде сега да свършат някоя работа, не само да плямпат врели некипели.


Още новини
Ако не работя ортопедия и травматология, с медицина няма да се занимавам
22.07.2018 11:37:00 Надежда Ненова

Ако не работя ортопедия и травматология, с медицина няма да се занимавам

Д-р Александър Илиев е на 36 години. Роден е във Велико Търново, но е израснал в Елена. Завършва ...

Доклад на ООН: Борбата със СПИН е в застой
21.07.2018 11:40:56

Доклад на ООН: Борбата със СПИН е в застой

Борбата срещу епидемията от СПИН в света е в застой заради настъпилото самоуспокояване след пости ...
Актуална тема
Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...