Неделя, 22 Юли 2018
19
окт
1
 

Отделна сметка за детските здравни осигуровки искат от БПА

Четвъртък, 19 Октомври 2017 | 17:41:25


Държавният трансфер за здравни осигуровки на децата да бъде в отделна сметка, за да е прозрачно какво точно отделя държавата за осигуряване здравето на идното поколение. Това е едно от предложенията на Българската педиатрична асоциация, изказано на кръгла маса по проблемите на детското здравеопазване днес в Народното събрание.

Асоциацията направи редица предложения, свързани с лечението на децата, сред които: в Националния рамков договор да се обособят клинични пътеки за лечение само на деца; да няма лимити за заплащане на диагностика и лечение по клинични пътеки за деца, както и за хоспитализация на деца до едногодишна възраст, независимо от диагнозата им; лекарствата за амбулаторно лечение на деца до 7-годишна възраст да бъдат безплатни; общопрактикуващите лекари и педиатрите от извънболничната помощ да бъдат компенсирани за липсата на потребителската такса на децата; да се повиши заплащането на професионалистите по здравни грижи и лекарите, работещи с деца.

От БПА искат също да се изготви стандарт за спешни състояния в педиатрията, както и да се намалят случаите на раждания чрез секцио, които у нас са 43% от всички раждания – макар да не е ясно как може да стане последното, след като родилките го искат и дори на места самите специалисти го препоръчват.

Идеята за създаване на „Детски здравен парк“ в София, който да обединява разпокъсаните към момента клиники в съвременна Национална педиатрична болница, продължава да стои на дневен ред, стана ясно още на кръглата маса.

Педиатрите имат своите предложения и по отношение на профилактиката, които включват запазване на висок ваксинален обхват и разширяване на имунизационния календар.

Участниците в дискусията обсъдиха и недостига на педиатри и на специалисти по здравни грижи. В много болници и високоспециализирани клиники проблемът с броя на професионалистите по здравни грижи става критичен, до степен че ще стане невъзможно да се осъществяват стандартните диагностични и лечебни процедури, предупредиха те.

Остава нерешен и проблемът с продължаващото медицинско обучение, което в България не е задължително. Същевременно настоящите програми за подготовка на специалисти педиатри, включително и профилни специалисти, не отговарят на препоръките на Европейската академия по педиатрия, смятат лекарите. Предлага се програмата по обща педиатрия да е с продължителност 3 години, след което да се надгражда профилна специалност 2 години, като на специализиращите се дава възможност да придобият две специалности. 

Важно е в програмите за обучение на всички нива да се предвидят занятия за придобиване на знания и в областта на комуникацията с децата и техните родители, подчертаха участниците в кръглата маса.

Председателят на Българската педиатрична асоциация проф. Владимир Пилософ от своя страна посочи, че е налице дефицит в управлението на Националната програма за подобряване на майчиното и детско здраве 2014-2020. Според него следва да се обмисли създаването на структура, управляваща политиките в сферата на майчиното и детско здравеопазване в Министерството на здравеопазването.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
um$1

Компетентен 20.10.2017 11:16:58

Такова падение, такава идиотщина не бях очаквал. Педиатрите искат очевидно да се спасят поединично, да си направят някакъв оазис всред здравното блато, да се оправят както го направиха инвазивните рентгенолози и кардиолози... Срам.


Още новини
Ако не работя ортопедия и травматология, с медицина няма да се занимавам
22.07.2018 11:37:00 Надежда Ненова

Ако не работя ортопедия и травматология, с медицина няма да се занимавам

Д-р Александър Илиев е на 36 години. Роден е във Велико Търново, но е израснал в Елена. Завършва ...

Доклад на ООН: Борбата със СПИН е в застой
21.07.2018 11:40:56

Доклад на ООН: Борбата със СПИН е в застой

Борбата срещу епидемията от СПИН в света е в застой заради настъпилото самоуспокояване след пости ...
Актуална тема
Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...