Сряда, 18 Юли 2018
01
ноем
3
 

Няма да има нова наредба, която да урежда охраната в лечебните заведения, реши НС

Сряда, 01 Ноември 2017 | 13:49:39 Ирина Пекарева


„Лечебните заведения осигуряват охрана на пациентите и персонала при условия и по ред, определени с наредба, издадена от министъра на здравеопазването, съвместно с министъра на вътрешните работи.“ Този текст, предложен от депутати от БСП с промени в Закона за лечебните заведения, бе отхвърлен днес на първо четене в парламента.

Промяната няма да се извърши, реши вотът на 72-ма „за“, 44-ма „против“ и 56-има въздържали се.

„Напрежението в обществото във връзка с нападенията и издевателствата над медицински специалисти – лекари, сестри, лаборанти и др., ескалира. Явно е, че трябва радикално да се пресекат всякакви опити за малтретиране над медиците при изпълнение на техните служебни задължения, определени с правилници, наредби и закони. Посегателството срещу лекарите е посегателство срещу основните ценности на обществото. Не на последно място трябва да се държи сметка и за сериозните психологични проблеми, които имат малтретираните медици.

Предложението, направено със законопроекта, е отговорът, който законодателят дължи на лекарите, а и на обществото като цяло. Непредприемането на законодателни действия в тази насока ще засили и без това негативната тенденция българските медицински специалисти да напускат страна или да се отказват от упражняването на професията си“, гласят мотивите на вносителите.

Вотът на практика бе предрешен, въпреки продължилата повече от 40 минути дискусия, по време на която депутатите от БСП се опитваха да убедят колегите си да подкрепят текста, тъй като както здравната, така и комисията по сигурността в докладите си по законопроекта препоръчваха отхвърлянето му.

Становището на вътрешното министерство по текста посочва, че МВР не разполага нито с финансов, нито с човешки ресурс да осигури охрана на всяко лечебно заведение в страната, а самите лечебни заведения и сега ползват по свое усмотрение непрофесионална такава.

В опит да убедят народните представители, че текстът трябва да влезе в ЗЛЗ, депутатите от БСП се позоваха на последните случаи на агресия и напрежение в лечебни заведения – тези в „Пирогов“ и в Пазарджик, които според тях биха били предотвратени, ако на ръководителите на лечебни заведения се вмени с наредба осигуряването на охраната им.

Доц. Георги Йорданов от БСП отбеляза, че охрана и в момента има, но това трябва да става по правила. „В болниците няма необходимите познания, по които ние да изготвим нашия план за защита на нашите пациенти и медицински специалисти. И ние се нуждаем от правила“, каза той.

Подкрепи го колежката му д-р Валентина Найденова, като посочи, досегашните мерки са недостатъчни, тъй като те се случват постфактум. „А нашият законопроект решава нещата преди това да се случи. Мисля, че всеки един ръководител на лечебно заведение трябва да знае, че трябва да осигури защитата на работещите медицински служители“, заяви тя.

„Ние искаме да има институции, които да се грижат за безопасността на българските граждани, което трябва да бъде роля на държавата, не на частни охранителни фирми“, заяви и Драгомир Стойнев, от чиито думи стана ясно, че той иска МВР да охранява лечебните заведения.

От своя страна депутатите Красимир Янков и Таско Ерменков обвиниха управляващите, че с отказа си да подкрепят промяната в ЗЛЗ бягат от отговорност за решаването на проблема с агресията срещу медици. Ерменков дори отиде по-далеч и заяви, че оттук нататък при всеки случай на агресия срещу лекар отговорност ще се търси не само от нападателя, но и от отхвърлилите текста народни представители.

Срещу законопроекта категорично се изказа председателят на здравната комисия д-р Даниела Дариткова. „Адмирирам добрите ви намерения, но този законопроект няма да може да реши проблемите в нашето общество, защото те са комплексни и ако си мислите, че предложеното от вас изречение ще решите проблемите на взаимоотношенията в здравната система, не мисля, че достатъчно добре разбирате тежестта на ситуацията“, обърна се тя към вносителите на промяната.

„Смятам, че предложеното от вас е лош признак на нормотворчество“, заяви д-р Дариткова, като припомни думите на съпартиеца на вносителите Михаил Миков, според когото законът трябва да урежда обществени отношения, а не да се прави законодателство по казуси.

Д-р Дариткова отбеляза още, че нормативната промяна засяга всички лечебни заведения, а такива са и всяка джипи практика, всяко ДКЦ, всяка лаборатория и т.н. „Представяте ли си във всеки кабинет съгласно вашето предложение да бъде осигурена охрана?“, попита тя депутатите.

Председателят на здравната комисия посочи още, че няма еднакъв процент на опасност във всяка структура, а най-голяма е опасността в Спешната помощ, която въобще не е засегната в законопроекта. „Смятам, че подобен подход е по-скоро популистки, отколкото да предлага решение на проблемите. Този законопроект представлява едно добро намерение, облечено в изключително лоша правна норма“, заключи тя.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
S@dU

закона 01.11.2017 14:57:45

Няма нужда от охрана а от истинска полиция и съд-тогава ще се върне респекта който всеки имаше към лекар,учите и милиционер!!!

Пациент 01.11.2017 14:53:14

Дариткова какво я интересува? Да пребиват лекарите, нали тя си е на топло и сигурно в Парламента?

препоръка 01.11.2017 14:28:18

Хващайте гаубиците. Всеки доктор и всяка сестра с огнестрелно оръжие за самозищита. В добвака и хладно оръжие в джоба, за всеки случай.


Още новини
Министерски съвет прие промените в ТЕЛК
18.07.2018 13:48:32

Министерски съвет прие промените в ТЕЛК

Правителството прие промени в Правилника за устройството и организацията на работа на органите на ...

Д-р Мирослав Ненков: Д-р Дечев е страхотен избор за шеф на Касата
18.07.2018 13:23:50

Д-р Мирослав Ненков: Д-р Дечев е страхотен избор за шеф на Касата

„НЗОК през годините се превърна в една административна структура. Има едно ядро от такива х ...
Актуална тема
Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...