Сряда, 18 Юли 2018
31
юли
3
 

Д-р Неделчо Тотев:

Нужно е цялостно прекрояване на системата

Понеделник, 31 Юли 2017 | 16:20:17


„Нашата визия е, че е нужно цялостно прекрояване на системата. Това, че дадена клинична пътека ще бъде изменена в определена посока, не мисля, че ще промени косвено нещата“. Това заяви пред Zdrave.net председателят на Националното сдружение на общинските болници д-р Неделчо Тотев, потърсен за коментар относно набелязаните от новия управител на НЗОК проф. Камен Плочев насоки в програмата за ръководене на фонда. Припомняме, че сред основните приоритети, които той набеляза по време на представянето си пред депутатите от парламентарната здравна комисия, бе преразглеждане на клиничните пътеки, за които проф. Плочев посочи, че има „безумия“.  

„Пътеките, по които работи общинското здравеопазване, са крайно неостойностени и недооценени. Цените им не са мърдали от 2006 г., дори напротив – през 2010 г. на някои бяха свалени цените“, отбеляза д-р Тотев. „Това, което се говори непрекъснато – за увеличаване на минималната работна заплата, на осигурителните прагове, за нас е просто убийство. Всяко увеличаване на праговете намалява реалните приходи на хората, а от друга страна изправя лечебното заведение във финансова несъстоятелност“, категоричен бе д-р Тотев, припомняйки ръста на МРЗ на 460 лв. от началото на тази година и планираното й увеличение на 510 лв. от началото на 2018 г.

Във финансова несъстоятелност по думите му вече се намират немалко от общинските болници. „Ако някой от общинските болници оцелее сега, догодина това ще го „обърне“ – в случай, че няма промяна в цените на клиничните пътеки“, предупреди той.

Според д-р Тотев би било добре клиничните пътеки да се изчистят от всички, по думите му, безсмислено завишени изисквания, които ги оскъпяват ненужно и са свързани с кадрово обезпечение, изследвания и други параметри. „По-добре обаче би било да се преосмисли цялата система, защото години наред тя се затлачва с все повече проблеми и оттук нататък ще се разпада с по-големи темпове“, изтъкна още той.  

На фона на недофинансираните клинични пътеки в общинското здравеопазване, д-р Тотев посочи, че има такива, които са свръхостойностени. По думите му те генерират много добри приходи на тези, които работят по тях. Той обаче отбеляза, че те се работят на определени места и не засягат масовата патология.

Що се касае до идеята за увеличаване на правомощията на управителя на НЗОК, повдигната от ДПС при гласуването на кандидатурата на проф. Плочев, д-р Тотев отбеляза, че на практика в момента водещата роля е на Надзорния съвет. Управителят на НЗОК е шеф на една институция, която до миналото правителство беше филиал на министерство, коментира той.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
uD2S

Гост 01.08.2017 23:04:19

Неделчооо, те политиците точно това правят -прекрояват системата вместо семашковото комунистическо здравеопазване да бъде закрито и заровено. Не ни устройва повече кроене ,съшиване и сглобяване в търсене как медицинският персона л да бачка безплатно за келавия пролетариат. ЗАКРИВАНЕ НА КОМУНИЗМА В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО или ватниците остават само с портрета на Баце и 0(НУЛА) доктори на 100 кв километра.

Гост 31.07.2017 23:22:01

От половин година не са споменавали ДСГупи - време е да ги да кажат две хубави думи и за тях .

Гост 31.07.2017 23:03:52

Персонални здравноосигурителни сметки. Държавата да заплаща реално, а не виртуално, вноските на държавни служители, деца, пенсионери и безработни. Поне няколко Каси. Месечна вноска, колкото е в Германия - щом се изисква немско качество на услугата.


Още новини
Д-р Дечев представя концепцията си пред здравната комисия
18.07.2018 10:59:14

Д-р Дечев представя концепцията си пред здравната комисия

Днес номинираният за управител на НЗОК д-р Дечо Дечев ще представи концепцията си за Здравната ка ...

Безплатни прегледи за хроничен тонзилит в столичната „Св. Анна”
18.07.2018 10:32:11

Безплатни прегледи за хроничен тонзилит в столичната „Св. Анна”

Безплатни профилактични прегледи за хроничен тонзилит (възпалени сливици) ще се проведат от лекар ...
Актуална тема
Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...