Понеделник, 22 Януари 2018
05
май
4
 

Сериозна доза скептицизъм изразиха представители на съсловието и експерти

Никой не вярва, че демонополизацията на НЗОК ще стане факт скоро

Петък, 05 Май 2017 | 12:30:42


Сериозна доза скептицизъм относно ангажимента на управляващите за демонополизация на НЗОК изразиха представители на съсловието и експерти. Темата бе дискутирана в ефира на БНР от председателя на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев и председателя на Центъра за защита правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

Според д-р Кацаров този ангажимент е разписан прекалено предпазливо в програмата на ГЕРБ, което демонстрира и известна доза нерешителност. Във всеки случай тя трябва да се случи, категоричен бе той. „Всички са узрели за това, че демонополизацита на касата е неизбежна и трябва да се случи“, подчерта той, като посочи, че за подобна стъпка ще има сериозна подкрепа както от съсловието, така и от пациентите. Като успешен модел в тази насока д-р Кацаров даде този в Холандия, който е изпитан, дал резултат и е в интерес както на лекарите, така и на пациентите.

Запитан за задачите, с които трябва да се заеме новият екип на Министерство на здравеопазването, той посочи, че според него освен демонополизация на НЗОК, е нужна незабавна дерегулация на системата, в която да залегне отмяна както на медицинските стандарти, така и на лимитите. „Няма как да си на един пазар на медицински услуги и дейността ти да се лимитира, да се финансира по бюджетен механизъм. Това е абсурд и резултатите от него са натрупани дългове, лошо обслужване на пациентите и много високи нива на доплащане – нашият пациент в България доплаща половината от медицинската помощ от джоба си“, отбеляза той.

От своя страна д-р Тотев също изрази скептицизъм за скрошната демонополизация на касата, но също заяви, че тя трябва да се случи. „Монополът навсякъде не ражда добри резултати“, изтъкна той. Той коментира и в по-общ план състоянието на здравната система и в частност на общинските болници, като засегна темата, свързана с медицинските стандарти и започналите заради изискванията, залегнали в тях, ремонти в редица лечебни заведения. „Тези ремонти не спряха, но те все повече и повече утежняват изискванията, без да се съобразяват с наличния кадрови ресурс, с наличните финансовите средства, които системата получава от общия бюджет“, коментира д-р Тотев. От там и нивата на компетентност, защото в момента всички лечебни заведения добре изпитват на гърба си тежкото бреме на това да имаш излишни бройки като изисквания в своя щат, които не работят рентабилно и утежняват издръжката на лечебните заведения. Това е причината  голяма част от общинските болници да са изправени пред фалити, отбеляза той.  

„Доскоро нещата бяха такива в българското здравеопазване – едно се говореше, а друго усещахме всички на гърба си“, заяви още председателят на Сдружението на общинските болници. 

В заключение д-р Тотев посочи, че се надява на диалог и чуваемост от новия министър. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
nGk$

кокошката или яйцето 07.05.2017 15:28:58

Преди да се демонополизира касата трябва да се реши въпроса с електронното досие на пациента. А това е елементарно, една карта с чип и снимка, с ЕГН, в която е вкарана цялата здравословна информация и здравноосигурителен статус на пациента. След това пациентът подобно на банкомат може да отиде навсякъде и да получи според това, което се съдържа в картата. Проблемът е, че на някои картата съдържа милиони и милиарди, защото получават по 50-60 000 лв на месец, а други се бъхтят за по 500 лв, а пенсионерите получават по 150-200 лв, а някой безработни по 150 и тук именно идва държавата. Освен това има задължение към ЕС това нещо да влезе в сила, защото в противен случай следват санкции. Проблемът може би идва от това, че тези с много пари не искат да ги огласяват, а моделът е такъв, че тези с малкото пари няма как да се лекуват. Ето защо в чужбината има държавни болници, които поемат социалната функция. Но още по-големия проблем е, че така ще се разбере с колко пари реално разполага системата за здраве и че кражбата и пренасочването на парите ще се лимитира, защото всеки ще е в състояние да следи колко има в сметката си. А сега съществува тотално безхаберие и анархизъм и с тези бюджети се попълват дупки всякакви. И не се плаща за извършена дейност, защото нямало пари. Я някои от тези многознайковци, които твърдят, че няма пари да каже какво би се случило ако човек вземе кредит от банка и не си върне навреме дълга? И дали някои фармацевт би отпуснал на някого лекарства без пари?

Dr_Doolittle 08.05.2017 14:29:31

Медицинскат смарт-карта не отразява нито имотното състояние на притежателя, нито размера на банковите му авоари . Откъде го измислихте това ? При наличната солидарна здравна система всички внасят 8% от доходите си , а има и максимална граница на здравната вноска като номинал без значение колко взимате над определена сума месечно. Максималният месечен размер на осигурителния доход е 2600 лв. Ако взимате 4000 лв месечно ще платите здравна вноска максимално като за върху 2600 лева месечно и нито стотинка повече. (колко е справедливо е отделен въпрос) Така или иначе с тази смарт карта никой няма да си огласява доходите , нито има изискване от ЕС за това. Нито пък ,че тогава щяло да има яснота колко са парите в здравната система. Нито ,че някой ще тегли директно от нея за заплащане на получените здравни услуги. Това не е дебитна или кредитна карта. НЕГРАМОТНИ ЛИ СТЕ ИЛИ ПРОСТО НАСТРОЙВАТЕ ДРУГИТЕ НЕИНФОРМИРАНИ Срещу електронните смарт-карти съшествуващи от 30 години в ЕС?

Гост 05.05.2017 16:42:06

Тиквениците герберасти никога няма да се сбогуват с потока пари канализиран в една одържавена Каса. А намеците за демоноплизиране на касата са грандиозни популистки лъжи дори по отвратителни от това ако бяха казали ,че няма да я демонополизират. Мекотелото ГЕРБ просто се чуди каква форма да заеме за да оцелее.....Реформи гадната комунистическа класа няма да направи , докато не види и последните 100 лекари в София , Пловдив и Варна с куфари на аерогарата

Гост 05.05.2017 15:54:01

Тихо Кацаров, тихо, че знае ли се, може да те поканят да дадеш реални знания как да стане и тогава ще цъфнеш с жалките си ретро разбирания и приказки на ишлеме дето си гукате в групата на Шаро!


Още новини
Общинските болници започват дела заради лимитите през 2015 година
22.01.2018 17:07:20

Общинските болници започват дела заради лимитите през 2015 година

Общински болници ще заведат дела заради наложените им лимити през 2015 година. Това стана ясно от ...

Обвиниха немския сериен убиец Хьогел за смъртта на още 97 пациенти
22.01.2018 16:29:34

Обвиниха немския сериен убиец Хьогел за смъртта на още 97 пациенти

Германецът Нилс Хьогел, който в момента излежава доживотна присъда за убийството на шестима пацие ...
Актуална тема
Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...

Бремето на лимитите остава да виси над болниците
26.09.2017 17:59:27 Полина Тодорова

Бремето на лимитите остава да виси над болниците

НЗОК за пореден път съвсем ясно отхвърли възможността извършената от лечебните заведения надлимит ...

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса
27.07.2017 17:26:44 Полина Тодорова

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса

Проф. Плочев става 16-ят управител на НЗОК в 18-годишната история на здравноосигурителния фонд, с ...