Вторник, 17 Юли 2018
15
ноем
9
 

Неспешни пациенти, преминали през Спешното отделение на ИСУЛ, ще си плащат

Сряда, 15 Ноември 2017 | 13:27:06 Ирина Пекарева


Пациентите, преминали през Спешното отделение на „Царица Йоанна – ИСУЛ“, без да са били в спешно състояние, да заплащат стойността на медицинските изследвания, извършени при диагностицирането им. Такава заповед е издал директорът на лечебното заведение доц. Григорий Недялков, научи Zdrave.net. Заповедта е в сила от 1-ви ноември.

В нея доц. Недялков уточнява, че изследванията си трябва да заплащат пациенти, самонасочили се към Спешното отделение на болницата, които след извършен преглед и направени медицински изследвания са насочени за амбулаторно, домашно лечение или за планова хоспитализация.

Пациентите нямат право да получат резултатите от извършените изследвания, когато при посочените условия откажат да заплатят стойността им, гласи още заповедта на доц. Недялков.

Такъв очевидно е начинът на директора на болницата да се справи с постоянните финансови рестрикции и неплащането на надлимитната дейност от страна на НЗОК, която по данни на лекарския съюз в голямата си част е за спешност.

Проблемът с неплащането на надлимитната дейност, който ощетява всички лечебни заведения у нас, но най-вече големите болници, продължава да тежи на бюджетите им.

Неведнъж за последните три години от въвеждането на твърди бюджети беше подчертавано, че голяма част от неплатените от касата средства са всъщност за спешност. За 2015 г. неизплатената на болниците „надлимитна“ дейност е в размер на 52 млн. лв., за 2016 г. само за периода април – ноември сумата е над 19 млн. лв.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
D9*P

Григор Григоров 18.11.2017 23:30:17

Има ОПЛ, което е преди болницата, знайно е. В къщи всеки си е спешен.Влезе ли в болницата, лекар определя това състояние. Ако е спешен - не плаща, ако не е -на касата на болницата.

sameprobe 18.11.2017 17:38:58

Явно в различните медицински учебници и в различните мед, вузове се преподава различен вид спешност (в частност - по очни болести). За момента дори спешността е разградена нива, и нито РЗИ, нито ИАМО са си на мястото, да не споменавам БЛС. Всеки положил хипократова клетва знае какво е спешност, ако си криви душата към "парата", мястото му е при професионалните "шмекери". Пациента по подразбиране не знае какво е спешност, и още по важно - не може да я определи (субективно за себе си може да реши спешно ли е или не -но няма гаранция, че ще е прав). Това на практика означава търговско дружествов бюджетните ЦСМП - какви ли топки са нужни?!

Димитър Анастасов 17.11.2017 10:57:17

Два пъти се наложи да ползвам спешен очен кабинет ! Първият път с кръвоизлив в ооерирано око , а вторият с болки и оток ! Не видях нито един пациент , който да е спеше случай въпреки , че имаше хора с чужди тела и изгаряния на очите ! Кои са спешни състояния и не се заплащат ? Всички пациенти заплащаха за прегледите !

docdobr 16.11.2017 10:51:58

Поздравявам колегата за смелия ход!.... Но преди години същото искаха да направят в един от ЦСМП, но тогава ни скочиха разни институции, че здравеопазването в РБ е безплатно по конституция. И другото - кои пациенти са спешни и кои не. Тогава от София ни отговориха, че пациента се определял!?! В крайна сметка ни се заповяда - щом пациентът е хванал дръжката на вратата на СПО ние сме длъжни да го обслужим.

Гост 16.11.2017 11:24:08

Ами запитайте другарката Кателиева за чий ххх е тогава триажа след като пациентът си решава еднолично колко е спешен и се обслужва като спешен без да е спешен. Би трябвало при повече от 2 повиквания на месец такива пациенти да бъдат посещавани от контрольори на РЗИ и да се съставя протокол за административно нарушение за злоупотреба със спешната помощ следва акт, глоба, и поместване във вестника на статия за злоупотребяващия. Ама ако РЗИ работеше ,а не беше пристанище за мухлясали чиновници наричащи се 'доктори'

XXL 15.11.2017 19:44:12

А кои пациенти отчита по методиката или и така и Така???

Dr_Doolittle 15.11.2017 18:20:47

Пациентите нямат право да получат резултатите от извършените изследвания, когато при посочените условия откажат да заплатят стойността им, гласи още заповедта на доц. Недялков. Е има опасност да си колекционирате незаплатени изследвания по този начин. Те идват за прегледи, изследванията трябват на лекаря , а не на пациента Първо на касата - bezahlen след това преглед и изследвания. Искам да ви кажа ,че откакто ОПЛ въведохме средно 3 лева за медицинските бележки , заболеваемостта сред учениците рязко спадна ха-ха-ха. И то само с 3 лева -с такъв резултат не може да се похвали никакъв чиновник в МЗ писал наредби. Само плащане ще оправи това племе от тарикати... HINT: НЗОК ще спести минимум 20% от годишните си разходи за изследвания и консултации, ако и тук се въведе една потребителска такса от 8 евро като в Гърция. Също ако има доплащане в болниците. Хайде на бас...

Гост 15.11.2017 16:22:27

Изследванията! А прегледа!

Гост 15.11.2017 14:17:17

Доректор на болница с топки! Не може да бъде, ще бъде ли уволнен от Ананиев?!


Още новини
Лъжливи повиквания към 112 и липса на персонал спъват работата на ЦСМП
16.07.2018 16:55:05 Полина Тодорова

Лъжливи повиквания към 112 и липса на персонал спъват работата на ЦСМП

Според работещите в центровете за спешна медицинска помощ у нас броят на необоснованите повиквани ...

Гониха със сълзотворен газ протестиращи лекари в Гърция
16.07.2018 16:27:27

Гониха със сълзотворен газ протестиращи лекари в Гърция

Членове на националния съюз на служителите в държавните болници в Гърция организираха протест пре ...
Актуална тема
Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...