Сряда, 18 Юли 2018
24
ноем
 

Неинвазивни ДНК тестове откриват тежки генетични аномалии по време на бременността

Петък, 24 Ноември 2017 | 10:42:53


Новите възможности на съвременната медицина за ранно откриване на генетични аномалии по време на бременността като Синдром на Даун, Синдром на Патау, Синдром на Едуардс и някои от дефектите, свързани с половите хромозоми, чрез използването на неинвазивни ДНК тестове, бяха представени на пресконференция в МУ-Варна.

Проф. д-р Людмила Ангелова - Ръководител на УНС по медицинска генетика към катедрата по педиатрия и медицинска генетика в Медицински университет-Варна и Началник на Лабораторията по Медицинска генетика в УМБАЛ "Св. Марина" – Варна, обясни че  профилактиката и в частност генетичната е медицината на бъдещето. Методите за дородова профилактика имат своите ограничения, възможности и рискове. Те са в компетенциите на висококвалифицирани, но малко на брой специалисти в страната ни.

Генетичното консултиране трябва да съпътства всяка стъпка от грижата за бременната, съветва проф. Ангелова и обяснява разликите между скрининг и диагностика. „Тези профилактични методи се делят на неинвазивни и инвазивни. Неинвазивни са биохимичният скрининг, ултразвуковата диагностика за фетална анатомия и неинвазивни пренатални тестове от фетална ДНК в майчина кръв. Те се предлагат в различни периоди от бременността, имат различна характеристика, но всички те са скринингови, отсяващи подходи, не диагностични. Те са нищожно рискови, никакъв риск не съществува при тях, могат да се предлагат масово, но са с ниска чувствителност. С най-висока чувствителност са пренаталните тестове от фетална ДНК в майчина кръв. Ако се открие аномалия, дори с 99% чувствителност на теста, тя се валидира с втори инвазивен диагностичен метод, преди да се предприеме прекъсване на бременността“, посочи проф. д-р Ангелова. По думите й сто процента чувствителност имат инвазивните методи хорионбиопсия, амниоцентеза и кордоцентеза, които крият риск за плода.

„В пренаталната профилактика спазваме критерии, водим се от това тежко ли е заболяването или не, има ли адекватно лечение. Обикновено е тежко, обикновено е нелечимо, генетичният риск е различен, съгласно ли е семейството да прекъсне бременността, има ли пренатално диагностично изследване“, обясни проф. д-р Ангелова. Тя отбеляза, че под диагностика се разбира доказване или отхвърляне на болестта, а не скрининг на високорискови бременности. „Семейството винаги търси гаранции на сто процента, а такива няма по ред причини. Няма генетичен тест, който да е сто процента акуратен. Може да не разкрива всички мутации, а само избрани, характерни за една популация мутации. Генетичното изследване разкрива мутация, но не разкрива степен и сила на изява на заболяването“, посочи специалистът.

Пренатест е 1-вият неинвазивен пренатален тест на територията на България и Европа и се осъществява само с венозна кръв от майката. Изследването може да се направи от 9-тата гестационна седмица, а резултатите са ясни до 7 работни дни. Анализите се извършват в лаборатория Лайфкодекс (Констанц, Германия). Пренатест е приложим и в случаите на двуплодна бременност и след асистирана репродукция. В световен мащаб са направени над 80 000 анализа, а за територията на България вече са над 2000, обяснява Силвия Костова, продуктов мениджър на Пренатест в НМ Дженомикс.

Предимствата на неинвазивните пренатални тестове е липсата на какъвто и да е риск за плода, 99% точност на анализа за автозомни анеуплоидии, много по-ранен срок за изследване, изследване на генетичния материал от бебето. Биохимичният скрининг, който отчита биохимични маркери, излъчвани от плода, се прави в 1-ви и 2-ри триместър на бременността, има чувствителност между 70 и 90%, като резултатът е под формата на изчисление на вероятност, категоризираща високорисковите бременности да преминат към добре познатите инвазивни методи амниоцентеза и хорионбиопсия. Последните обаче крият риск за усложнения, допълни Силвия Костова.

Силвена Христова, председател на фондация "Живот със синдром на Даун" и майка на 3 - годишно дете със синдром на Даун, разказа своята лична история:

„Ние се консултирахме със 7 специалиста по време на бременността, минахме през  ранен и късен биохимичен скрининг, интегриран риск, ехографии. Нито един специалист не каза, че има вероятност детето ни да се роди със синдром на Даун, никой не ни посъветва да направим пренатален тест, при който резултатите са много по-точни. Ние бяхме уверени, че детето ни е добре, а Микаела се роди със синдром на Даун. Вече съм убедена, че в медицината 100% няма! Има случаи в семейства, при които първото дете е със синдром на Даун и при втора бременност, след амниоцентеза, губят здраво дете. Затова тестове като Пренатест са важна възможност пред семействата. В България има отказ в обществото да приемат децата ни, защото липсва информация. С тези деца когато се работи усилено, то има резултати“.

На срещата присъства и Мария Стоянова, която е 2000-ният пациент на Пренатест в България. Тя разказа, че генетичното изследване и е било  препоръчано заради възрастта от лекаря, който проследява бременността. „Той категорично ми препоръча да направя неинвазивен ДНК тест, а не биохимичен скрининг или инвазивен метод“, обясни пациентката.
Коментари по темата

Правила на форума за коментари
qzvR


Още новини
Промени в лекарствената политика и лечението в чужбина иска д-р Дечев (обновена)
18.07.2018 17:24:03 Надежда Ненова

Промени в лекарствената политика и лечението в чужбина иска д-р Дечев (обновена)

Промени в работата на НЗОК ще предложи д-р Дечо Дечев след избирането си за управител на фонда. Т ...

УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна отбеляза патронния си празник
18.07.2018 16:23:45

УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна отбеляза патронния си празник

С литургия за здраве и благополучие, отслужена от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, ...
Актуална тема
Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...