Понеделник, 22 Януари 2018
09
септ
 

Проф. Пилософ в доклад до Ваньо Шарков:

На 14 септември Фондът ще реши окончателно дали поема лечението на болното от рак дете

Петък, 09 Септември 2016 | 15:08:25


Родителите на 4-годишното момченце с онкологично заболяване, които заплашиха да съдят Фонда за лечение на деца, тъй като месец и половина нямат отговор на молбата си за финансиране на лечението в Германия, нямат основание да го направят. Това твърди директорът на Фонда проф. Владимир Пилософ в доклад до зам. министъра на здравеопазването д-р Ваньо Шарков.

Проблемът със забавянето на лечението дойде от това, че Общественият съвет към фонда е одобрил лечението в чужбина на два пъти, но и двата пъти консултантите дават окончателно становище с мотива, че химиотерапията може дa се извърши у нас. Според лелята на детето – Величка Кирчева, цитирана от mediapool, лекарите в Хайделберг са казали, че химиотерапията у нас най-вероятно ще е ефикасна около 30%, което означавало, че може да се наложи отстраняване на лопатката, протезиране или трансплантация на кости.

“Ние имаме цялостна оферта за лечение от клиниката в Хайделберг, лекарите там заявиха ,че с тяхната химиотерапия ще запазят напълно лопатката на детето и няма да има последици върху ръката, дори при най – добрия резултат може да не се наложи ортопедична операция или тя да е съвсем лека само за отстраняване на тумора . Външните експерти на фонда д-р Калева и д-р Константинов смятат че могат да започнат химиотерапия и да я доведат до някакъв етап , но не казват какъв , и след това да изпишат детето , за да стигнем пак до чуждестранна болница , където вече лекарите не могат да дадат гаранция за лечението как ще продължи“, обяснява Кирчева пред mediapool.

„Действително при Е. А. К. на 4г. е диагностицирано онкологично заболяване, доказано надлежно с биопсично изследване. В издадената от УСБАЛО „Проф. Бойчо Бойчев“ епикриза от 23.06.2016 е описана диагнозата и направените във връзка с това изследвания. Детето е насочено към ОПЛ, който от своя страна да насочи детето за провеждане на „неоадювантна химиотерапия“. Препоръката за тази терапия се прави въз основа на онкокомитета при същата болница“, пише пък в доклада директорът на Фонда.

На 1.08.2016 г. майката на детето е подала заявление до Фонда, но придружаващата медицинска документация била само от УСБАЛО „Проф. Бойчо Бойчев“, като не били представени допълнителни изследвания или становища от нито една от детските онкохематологични клиники в страната. Не е била представена също оферта или медицинска документация от чуждестранно лечебно заведение. Заключението на експерта на Фонда за лечение на деца доц. В. Калева (онкохематологична клиника МУ Варна) е, че при заболяването на детето, то „подлежи на неоадювантна химиотерапия“, която можело да бъде проведена в една от специализираните клиники по детска хематология и онкология в България – София , Варна или Пловдив. Тъй като до 17.08, когато е бил разглеждан случая от Обществения съвет на Фонда, не са били постъпили оферти или други медицински документи от чуждестранно лечебно заведение, Обществения съвет бил в невъзможност да вземе окончателно решение.

„Междувременно стана ясно, че по своя инициатива родителите са в Университетска болница в Хайделберг (Германия), където е насрочена консултация на детето на 22.08.2016г. и за която те заявяват, че поемат разходите. Детето има и набирателна дарителска сметка. В ЦФЛД не са постъпили документи, вкл. и покана за преглед от посоченото по-горе ЛЗ“, пише още проф. Пилософ.

Той подчертава, че в периода от поставянето на диагнозата, до заминаването на детето в Германия ( края на юли – средата на м. август), детето не е заведено на преглед в нито една от онкохематологичните клиники в страната.

„На 24.08.2016 г. по електронна поща в ЦФЛД постъпва оферта на УБ в Хайделберг. Потвърждава се поставената в България диагноза и се иска авансово заплащане на сумата от 441 375 евро, за да се започне при детето изпълнението на представения лечебен план . След редица уточнения на същата дата се изяснява, че сумата за авансово плащане може да е 184 875 евро при представяне на формуляр S2. Евентуалното заплащане на посочената сума авансово не отменя заплащането по-късно на останалата част от сумата от НЗОК“, се пояснява в доклада.

На 31.08.2016г. случаят отново е бил представен на Обществен съвет с вече получената оферта, като това налагало да се поиска допълнително становище от български експерт. Становището на доц. Константинов е било получено на 1.09.2016 и в него се казва, че предварителната терапия – неоадювантното лечение, би могло да се осъществи в България. „На следващия етап, след отчитане на ефекта от проведената химиотерапия, решението за оперативна намеса е въпрос, който трябва да се обсъди с участие и мнение на български специалист – ортопед. Възможностите и мястото на провеждане на радиолечението, също трябва да се дискутира и от български специалист-радиолог. Последната предложена терапевтична фаза – химиотерапия, в комбинация с атоложна трансплантация, при достигане до нейното изпълнение, също може да бъде обсъдена за провеждане в България, в центъра в София“, пише експертът на Фонда.

„При тези обстоятелства (две становища за провеждане на лечение в България) директорът не може да вземе еднолично решение за изпращане на детето в чуждестранна клиника, вкл. и да се заплати авансово посочената по-горе сума. Налага се за ОС да вземе окончателно решение на заседанието планирано за 14.09.2016 г. Не е вярно твърдението, че родителите не са получавали информация от нас, тъй като многократно са провеждани телефонни разговори с лелята на детето г-жа К. (с родителите не е възможно да се установи телефонен контакт въпреки многократните ни опити)“, завършва доклада си проф. Пилософ.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
TSt5


Още новини
Пациент удари фелдшер в Нова Загора
22.01.2018 13:42:20

Пациент удари фелдшер в Нова Загора

Нов случай на агресия срещу медик. Дежурен фелдшер в Центъра за спешна помощ в Нова Загора е удар ...

Директорът на болницата в Тутракан: Трябва да има решение за надлимитните средства
22.01.2018 13:02:22

Директорът на болницата в Тутракан: Трябва да има решение за надлимитните средства

„От държавата очакваме промяна в клиничните пътеки, очакваме промяна в стандартите, оча ...
Актуална тема
Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...

Бремето на лимитите остава да виси над болниците
26.09.2017 17:59:27 Полина Тодорова

Бремето на лимитите остава да виси над болниците

НЗОК за пореден път съвсем ясно отхвърли възможността извършената от лечебните заведения надлимит ...

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса
27.07.2017 17:26:44 Полина Тодорова

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса

Проф. Плочев става 16-ят управител на НЗОК в 18-годишната история на здравноосигурителния фонд, с ...