Четвъртък, 19 Юли 2018
27
ноем
8
 

Адвокат Мария Петрова:

Най-сбърканото в нашата система е наличието само на един осигурител в лицето на касата

Държавата няма интерес да си събира здравните вноски

Понеделник, 27 Ноември 2017 | 10:31:39


„За мен най-сбърканото в нашата здравноосигурителна система е наличието само на един осигурител в лицето на здравноосигурителната каса и невъзможността да имаме допълнително здравно осигуряване. Този модел трябва да бъде разчупен“. Това заяви пред БНР адвокатът по медицинско право Мария Петрова.

Тя отбеляза, че в България има траен процент на хора, които не са здравноосигурени и се опитват да използват системата по обходни канали, най-вече спешната помощ, която е в колапс. В  тази връзка Петрова посочи, че държавата има механизми да събере вноските от лицата, които отказват трайно да се осигуряват, но няма интерес да го направи. „Именно хората, които не си плащат здравните осигуровки, не се оплакват от лошо здравеопазване, защото за човек, който нищо не е дал, те успяват да получат достатъчно. Липсата на ефективен контрол и политика от страна на държавата показва, че ние сме в едно висящо състояние, което е угодно на политическите партии“, заяви още тя, като допълни, че до момента не са предприети кардинални мерки за събиране на здравните вноски.

Петрова коментира и възможността за въвеждане на различни модели на здравно осигуряване у нас, като изтъкна, че това е въпрос на политическа воля и държавна визия. „Дотук обаче сме показали, че нямаме дългосрочна стратегия в нито едно отношение, още по-малко в здравеопазването“, изтъкна тя. За това по думите й говорят и постоянните дела в сектора, които са от различно естество. „Това показва, че този сектор не функционира добре. За да кажем как да функционира добре, ни трябва анализ“, допълни тя, като отбеляза, че подобен тип реформа обаче няма да е достатъчно популистки. Аз не смятам, че към настоящия момент има политическа партия, която би предприела стъпки в тази посока, посочи тя. На въпрос дали според нея такава воля липсва и на настоящия здравен министър, Петрова заяви, че за няколко седмици няма как да се предприемат грандиозни и реформаторски мерки. „Здравеопазването е въпрос на дългосрочно планиране и стратегия. Възможностите на държавата не позволяват нещо да се случи за две или три седмици. Това е невъзможно и ако имаме такива очаквания, то те биха твърди смели“, отбеляза тя.

Адвокат Петрова коментира и изказванията на здравния министър Кирил Ананиев по време на петъчния контрол. „За първи път толкова открито чуваме, че този модел е изчерпан, тоест имаме едно признание от държавата, че този функциониращ модел не е най-доброто за обществото“, заяви тя.

Петрова припомни и данните от последния европейски доклад, касаещ здравеопазването ни. „Държавните, областните, общинските лечебни заведения имат нужда от допълнително финансово стимулиране“, посочи Петрова.

Тя изтъкна, че България е с най-много хоспитализации в Европа. „Ние сме първи по това да влизаме в болница и в същото време имаме най-лоши показатели“, заяви адвокатът, допълвайки, че моделът с това всички да влизат в болница не е най-добрият.

В тази връзка Петрова припомни пренасочването на средства от предложения бюджет на касата към доболничната помощ и отбеляза, че  това е правилно решение. „Личните ни лекари, които са пазители на входа на системата, трябва да изпълняват реално своите функции, а да не са един разпределител на направления, респективно финансов ресурс“, коментира тя. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Xk5v

юрист 08.12.2017 10:36:54

Лично участвах в обсъждания още по време на работа на 39то народно събрание по въпроси, свързани с казуси и хипотези по несъбиране на здравноосигурителни вноски и решаването им по законодателен път-напр. от неработещи и същевременно нямащи адрес хора. В дискусиите участваха народни представители, министър, икономисти и и пр. Не са необсъждани и не са подценявани въпроси. И това може да се потвърди с абсолютна точност-дати, участници, теми. Вземам отношение само по тази част.

Гост 30.11.2017 05:04:37

Тази женичка не е ли много самонадеяна!

Гост 27.11.2017 21:51:44

Тая момичка е много надъхана, ама трябва да се подготви още малко. Цялото и експозе е в сферата на констатациите,чат пат нейни лични виждания, които й се струват съвсем правилни. Ако малко си беше направила труда, щеше да разбере,че в Европа има не малко държави с една здравноосигурителна каса. Най-важното от всичко е строги правила, железен контрол и адекватно финансиране. Друго всичко е лаф олсун. Празни приказки. Хората откога са измислили топлата вода, ние само да прекопираме добрите практики от други страни ще си спестим много мъки и ялови есперименти. Ама тогава не може да се краде! Та затова сме на тоя хал и бая ще я караме така.

Dr_Doolittle 27.11.2017 22:36:12

Глупости - само UK е с една каса- NHS . ВСИЧКИ ДРУГИ ИМАТ МНОГО ПОВЕЧЕ ОТ ЕДИН ОСИГУРИТЕЛ- в Германия към 110 здравни каси. А тук е една защото правителството може лесно да краде от нея . От Алианц примерно или друг частен здравен осигурител няма как Тиквата да дърпа пари за асфалт. Може само от одържавената правителствена касичка НЗОК това да става и то безнаказано. Навсякъде по света това е ИЗТОЧВАНЕ НА ЗДРАВЕН ФОНД. Присъдите за това в САЩ почват от 20 години затвор и нямат таван...

Гост 28.11.2017 13:18:52

Преди да отсечеш така категорично се поинтересувай малко повече. Инак олекваш. Европа не е само Германия и UK. Проблемите в Бългрия са натрупни от години. Смешно е да сочиш само един "виновен". Не те знам кой е "Тиквата" за теб, но след Костов(когато се създаде НЗОК),нито той нито някой друг стори нещо съществено за да промени тази сбъркана история с касата.

Steas 27.11.2017 15:16:50

Защо да е най-сбъркано,че Касата е една.Я вижте във Кралство Великобритания Касата си е една с подразделения.Разликата е в това,че ние побългаряваме всичко до което се докоснем.

Гост 27.11.2017 22:30:06

Ти прочете ли колко получава британско GP там а ? 150 000 до 230 000 британски лири. Ето ти за домашно а се запознаеш с една статия на британския Telegraph http://www.telegraph.co.uk/health/healthnews/8254914/Hundreds-of-GPs-earn-more-than-David-Cameron

Гост 27.11.2017 13:45:13

'Личните ни лекари, които са пазители на входа на системата, трябва да изпълняват реално своите функции' Когато започнете да плащате реално за всички дейности на личния лекар в размер 150 000 паунда годишна заплата, тогава той ще е gatekeeper. Иначе не. И няма такава партия , която да махне монопола на недоносчето НЗОК, еле па Киро ретроградния чичка, който не иска и да чува това.


Още новини
Уволниха пловдивски медици, след като учредили синдикат
19.07.2018 10:12:03

Уволниха пловдивски медици, след като учредили синдикат

Трима медици от 5-то ДКЦ в Пловдив са съкратени, след като учредили синдикат в здравното заведени ...

Във вестниците: Идеи на бъдещ шеф на Касата, липса на лекари, ТЕЛК
19.07.2018 09:39:09

Във вестниците: Идеи на бъдещ шеф на Касата, липса на лекари, ТЕЛК

Очаквано, изслушването на кандидата за управител на НЗОК в здравната комисия вчера привлича внима ...
Актуална тема
Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...