Сряда, 18 Юли 2018
11
окт
1
 

Д-р Станимир Сираков:

Най-голямата награда беше усмивката на Станимира в края на процедурите

Сряда, 11 Октомври 2017 | 11:17:55


Преди часове д-р Станимир Сираков от УМБАЛ „Св. Иван Рилски” получи "Медицински Оскар“ за уникалната операция на 10-годишната Станимира. 32-годишният лекар успя да извърши мозъчната интервенция без да се налага да се отваря черепа на детето, през артерия на крака.

„Не съм очаквал толкова рано да се докажем, да ни признаят и да ни оценят по този начин и съм много щастлив, че се случи. Резултатите говорят. В „Образна диагностика“ на „Св. Иван Рилски“ ние сме един голям екип, изцяло от млади хора. Ако го нямаше този екип, нямаше да имаме тази подкрепа, тази възможност да работим и да имаме тези резултати“, каза д-р Сираков за наградата си пред Нова телевизия.

„Това е признание за екипната ни работата както в нашето отделение, така и за неврологичното отделение на „Св. Иван Рилски“, за директора на болницата, който винаги ни е подкрепял и ни е създавал условия да можем да работим нормално и да не ни липсва нищо“, допълни той.

Д-р Сираков поясни, че при 10-годишната пациентка е била открита сложна артерио-венозна малформация - множество патологични връзки между артериите и вените, които компрометират нормалното мозъчно кръвообращение и по този начин самият мозък загива.

„Ако не бъдат прекъснати навреме, малко по малко се стига до летален изход при пациента. Преди две години я изпратихме на консултация в чужбина при проф. Море в Париж. Там, благодарение на Фонда за лечение на деца беше извършен първият етап от лечението. Имаше обаче остатък, който трябваше да бъде премахнат с голяма сложност и отново беше препоръчано операцията да се направи в чужбина. Заради спешния порядък на проблема, нямаше време нито за транспортиране, нито за документи, след консултация и обяснение на родителите, решихме да предприемем следващата стъпка тук. В последващата кореспонденция с  професора получихме поздравления, че сме се справили на много високо ниво. Но най-голямата награда за нас беше усмивката на Станимира в края на процедурите“, разказа д-р Сираков.

Той допълни, че усмивката на пациента е най-голямото признание за работата му. „Най-хубавото чувство е да се прибереш вкъщи, да знаеш, че си си свършил работата и на следващия ден ще видиш един здрав, доволен пациент, на който си успял да помогнеш“, каза д-р Сираков.

„Никога не съм смятал да продължа своя професионален път навън. Винаги съм смятал, че това, което научим в чужбина, трябва да го приложим тук, в България. Българският пациент да може да има достъп до тези модерни интервенции. По-трудно е, разбира се, отколкото да започнеш да работиш в една работеща структура на Запад и да го осъществиш тук, когато се бориш с администрацията, когато се бориш да получиш модерните консумативи, които са ти нужни. При това лечение изминахме дълъг път както с НЗОК, така и с министерството, да имаме финансиране за тези консумативи. Сега е частично, надявам се след време да стане 100%“, каза още д-р Сираков.  Коментари по темата

Правила на форума за коментари
*V#C

един 11.10.2017 11:42:29

Поздравления за този млад колега! Пример за висок лекарски морал и професионализъм.! Жив и здрав, за да помагаш още много! Който иска и може, а не мрънка непрекъснато винаги успява.За разлика от нагаждачите - измислени хорица, за които се фабрикуват някакви видове награди, само и само да им се връчи нещо. Падението в гилдията е неспирно, воглаве със съсловната организация.


Още новини
56 млн. лв. над заложеното за полугодието платени за онколекарства
17.07.2018 17:17:54 Ирина Пекарева

56 млн. лв. над заложеното за полугодието платени за онколекарства

32,6 млн. лв. е платила НЗОК за онкологични медикаменти през юни. Това сочи справката на осигурит ...

Тристранката разгледа промените в ТЕЛК
17.07.2018 16:40:48

Тристранката разгледа промените в ТЕЛК

„Слагаме край на възможността с шипове в гърба и два избити зъба да се взима инвалидност. Щ ...
Актуална тема
Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...