Неделя, 21 Януари 2018
17
ноем
 

Над 700 000 души в света умират вследствие на антибиотична резистентност

Очаква се до 2050 г. това да е най-честата причина за смъртност, изпреварвайки дори рака

Петък, 17 Ноември 2017 | 13:56:34 Надежда Ненова


21% от българите не изпълняват лекарското предписание и прекъсват курса на лечение с антибиотици, когато се почувстват по-добре. 73% не помнят да са получавали каквато и да е информация за това да не се вземат антибиотици без нужда – например при настинка или грип – през последните 12 месеца. Това сочат данни от проучване на Европейската комисия (Special Eurobarometer 445), представени на пресконференция днес по повод Световната седмица, посветена на отговорното прилагане на антибиотици. Седмицата за разумна употреба на антибиотиците съвпада с Европейския ден, който се отбелязва на 18-и ноември. Това е инициатива на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) от 2008 г. Кампанията се  провежда и под егидата на СЗО с участието и на САЩ и редица неевропейски страни по целия свят.

С 35% пък е увеличена консумацията на трета генерация цефалоспорини, а това води до огромната опасност да се загуби ефективността им и високорезистентни щамове на бактерии, селектирани при болнични инфекции да циркулират свободно в обществото. За това предупреди директорът на Националния център за заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Тодор Кантарджиев.

По думите му в основата на засилената им употреба е ниската цена, на която ги продават фармацевтичните компании. „Трябва да се използват антибиотици само, когато сме наистина сигурни, че се лекува или профилактира бактериална инфекция. Ако това не се случи, може да се стигне до ситуация, да няма с какво да лекуваме пациентите. Инвестицията в нови антибиотици е изключително скъпа, често цената им надхвърля 1000-2000 лева на ден“, каза още проф. Кантарджиев.

Той подчерта, че откритието и въвеждането на антибиотиците преди 70 години е довело до съществено намаляване на броя на смъртните случаи, причинени от широко разпространени в миналото и често смъртоносни инфекции. То е и причината за огромния напредък на медицината през последния век. Същевременно неразумната им употреба може да причини финансови щети, съпоставими със световната криза от 2008 г., допълни ръководителят на българския офис на СЗО д-р Скендер Сила.

Д-р Сила каза, че за 2016 г. са регистрирани 25 000 смъртни случая в Европа и над 700 000 в света, вследствие на антибиотичната резистентност. „До 2050 г. се очаква това да е най-честата причина за смъртност, изпреварвайки дори рака“, подчерта той.

За да се преодолее заплахата от антибиотична резистентност е нужно да се въведе Национална програма за употребата им. По думите на проф. Кантарджиев такава е предложена на Министерството на здравеопазването още през 2016 г., но едва през юни 2018 г. ще стане ясно дали може да бъде предвидено финансиране за нея за 2019 г.

По отношение на борбата с антимикробната резистентност СЗО съветва: да се приемат антибиотици само след лекарско предписание; винаги да се изпълнява прецизно рецептата на лекаря; никога да не се приемат антибиотици, изостанали от предишни курсове на лечение; никога да не се споделят предписани антибиотици с други хора; да се избягват контакти с болни хора; редовни ваксинации и висока лична хигиена.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
R8Mj


Още новини
Напрежение заради починало дете в болницата в Разлог
20.01.2018 18:34:23

Напрежение заради починало дете в болницата в Разлог

Дете на 4 години от ромски произход е починало в детското отделение на МБАЛ в Разлог в петък вече ...

Обявяват грипна епидемия в Благоевград от понеделник
20.01.2018 11:16:54

Обявяват грипна епидемия в Благоевград от понеделник

РЗИ – Благоевград обявява грипна епидемия на територията на община Благоевград от понеделни ...
Актуална тема
Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...

Бремето на лимитите остава да виси над болниците
26.09.2017 17:59:27 Полина Тодорова

Бремето на лимитите остава да виси над болниците

НЗОК за пореден път съвсем ясно отхвърли възможността извършената от лечебните заведения надлимит ...

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса
27.07.2017 17:26:44 Полина Тодорова

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса

Проф. Плочев става 16-ят управител на НЗОК в 18-годишната история на здравноосигурителния фонд, с ...