Сряда, 24 Януари 2018
27
окт
1
 

Над 20 болници в страната участват в кампанията „Какво става под кожата ви?“

Петък, 27 Октомври 2017 | 12:36:33


На 29 октомври отбелязваме Световния ден на хората с псориазис. Псориазисът е хронично автоимунно възпалително заболяване, което засяга 125 милиона души по света. В България болните от псориазис са над 280 000. Порталът за най-честите автоимунни заболявания www.probudise.bg стартира мащабна информационна кампания, посветена на заболяването, под надслов „Какво става под кожата Ви?“ . Тя ще обхване над 20 болници в цялата страна. В тях ще бъдат разпространени информационни материали във връзка със заболяването.

В рамките на кампанията ще бъдат организирани безплатни прегледи за псориазис в София и Пловдив. Прегледите в София ще се проведат на 30 и 31 октомври в поликлиниката на Военно-медицинска болница (ВМА,) ет. 2, кабинет 218. Необходимо е предварително записване на тел. 02/ 92 26 181 ( 9:00 - 18:00 часа) и 02/ 92 25 002  ден, от ( 9:00 - 14:00 часа).

Безплатните прегледи в Пловдив ще се проведат от 30 октомври до 3 ноември в Центъра за кожно-венерически заболяванияна ул. „Даме Груев“ 1. Там също е необходимо предварително записване на тел. 032/60 65 21.

Кампанията „Какво става под кожата Ви?“ цели да подобри информираността – както на медицинските специалисти, така и на самите пациенти. Повечето хора, които страдат от псориазис, не знаят, че много от некожните симптоми, които изпитват, също са свързани със заболяването и не ги споменават пред дерматолога си. Това често забавя точната диагноза и правилното лечение.

Според доклад на Световната здравна организация (СЗО) от 2016 г. разпространението на псориазис се увеличава с всяка изминала година и той се превръща в сериозен здравен и социален проблем за цял свят. Болестта поразява еднакво мъжете и жените. Може да се развие във всяка възраст, но засяга най-често млади хора между 18 и 35 години. Истинската причина за развитие на заболяването остава неизяснена, но в последно време основна роля за появата му се приписва на имунната система и гените.

Въпреки че най-честите прояви на псориазис (възпалени, сребристи, люспести петна) са по кожата, всъщност болестта е много по-всеобхватна и може да засегне всички органи в човешкото тяло. Около 30% от хората с псориазис развиват и псориатичен артрит – друго тежко, автоимунно заболяване, което при забавено или неправилно лечение, може да доведе до инвалидизация. Псориазисът може да бъде свързан и с болест на Крон, както и с увеит. Хората с псориазис може да са по-склонни към затлъстяване и свързаните с него здравословни проблеми (метаболитен синдром, диабет, сърдечно-съдови заболявания).

Освен физическите симптоми, псориазисът може да има и сериозни социални и емоционални последици, включително притеснителност, тревожност, увеличен риск от депресия. Близо две трети от болните споделят, че заболяването се е отразило негативно на семейния им живот, както и на взаимоотношенията в училище или на работното място.

Лечебните заведения, които се включват в инициативата, са: УМБАЛ „Александровска“, ВМА-София, Центъра за кожно-венерически заболявания – Пловдив, ВМА-Варна, УМБАЛ „Токуда“ – София, УМБАЛ „Софиямед“, УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ – София, УМБАЛ „Царица Йоанна“ – София, СБАЛДБ -София, II-ра МБАЛ – София, УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ – Плевен, УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив, УМБАЛ „Каспела“ – Пловдив, УБМАЛ „Св. Марина“ – Варна, УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ – Ст. Загора, МБАЛ Благоевград, МБАЛ „Пулс“ – Благоевград.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Wj#f

АХППУ 27.10.2017 21:23:33

Псориазисът не е под кожата, а върху кожата. Асоциация на хората с псориазис и псориатични усложнения организира на 29 октомври в "България МОЛ" информационна кампания. Всеки пациент ще може да нарисува мечтата си. Заповядайте!


Още новини
Единственият законов начин да влязат повече пари в болниците е увеличаване цените на клиничните пътеки
24.01.2018 10:56:00

Единственият законов начин да влязат повече пари в болниците е увеличаване цените на клиничните пътеки

Ако се продължава със същите темпове и без да се реформира системата, неминуемо ще се стигне до ф ...

Джипитата не получавали таксата за пенсионери четири месеца
24.01.2018 09:59:23

Джипитата не получавали таксата за пенсионери четири месеца

Здравното ведомство и, съответно, здравната каса все още не са изплатили дължимите суми на медици ...
Актуална тема
Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...

Бремето на лимитите остава да виси над болниците
26.09.2017 17:59:27 Полина Тодорова

Бремето на лимитите остава да виси над болниците

НЗОК за пореден път съвсем ясно отхвърли възможността извършената от лечебните заведения надлимит ...

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса
27.07.2017 17:26:44 Полина Тодорова

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса

Проф. Плочев става 16-ят управител на НЗОК в 18-годишната история на здравноосигурителния фонд, с ...