Вторник, 17 Юли 2018
31
юли
1
 

НСЧБ с редица корекции по проекта за стандарт за ортопедия и травматология

Медицинските стандарти са пълни с непремерени и ненужни изисквания, твърдят от сдружението

Понеделник, 31 Юли 2017 | 13:11:06


Националното сдружение на частните болници (НСЧБ) излезе с редица корекции в предлагания медицински стандарт по ортопедия и травматология. Припомняме, наредбата за утвърждаване на стандарта бе публикувана наскоро за обществено обсъждане от Министерство на здравеопазването. Според НСЧБ, които са внесли становището си в ресорното ведомство, обаче са нужни промени в предложения текст.

В позицията си от сдружението посочват като цяло, че моделът за изготвяне на медицински стандарти чрез издаване на нормативен акт с предимно количествени и в много случаи дори немедицински изисквания към лечебните заведения е неправилен. Като пример в тази насока те отбелязват и отменената Наредба  № 21/от 28.06.2004 г. за утвърждаване на медицински стандарт "Ортопедия и травматология" и приетата на нейно място Наредба № 9, чието действие е спряно с Определение на Върховния административен съд от 17.05.2016 година. 

Всички са свидетели как със злополучната Наредба № 9, издадена набързо, бяха пропуснати цели раздели за оперативни интервенции на гръбначния стълб. Това не доведе до сериозни сътресения само благодарение на това, че НЗОК фактически отказа да изпълни наредбата, отбелязват от НСЧБ.

Конкретно за стандарта по ортопедия и травматология, от Националното сдружение на частните болници коментират текстовете, касаещи „Обема на диагностичните възможности на лечебно заведение със структура по ортопедия и травматология от I ниво на компетентност“, с които се въвеждат изисквания за наличието на задължителни структури - микробиологична лаборатория, патологична лаборатория, имунологична лаборатория, структура по хемотрансфузиология. "Всеки лекар знае, че микробиологичното изследване и изготвяне на антибиограма изисква няколко дни. Няма никаква медицинска обосновка всяка болница да разкрива собствена микробиологична лаборатория, при условие, че може да ползва друга, вече разкрита", категорични са от НСЧБ. Те допълват, че това едновременно ще спести средства на болницата да харчи пари за разкриване на собствена лаборатория, която едва ли някога ще натовари пълноценно, а от друга ще подобри натовареността и финансовото състояние на съществуващите микробиологични лаборатории. Абсолютно същата е логиката за лабораториите по клинична патология, имунология и структура по хемотрансфузиология. Дори аргументите за наличие на възможност за гефрир са невалидни. Съвременната онкология изисква сложни изискващи време имунохистологични, молекулярни и генетични изследвания на туморния материал, каквито с гефрир не могат да се направят, а технологиите позволяват отдалечено хистологично разчитане на взет материал, заявяват още от там.

Според сдружението напълно ненужно е изискването за II и III ниво на компетентност за създаване на възможности за функционално изследване на дишането, защото, отбелязват от там, това е метод на изследване, който е малко информативен и почти изхвърлен от практиката дори и в белодробните болници. Към изискван обем за диагностичните възможности на лечебно заведение са въведени изисквания за извършване на „клинична и физиологична диагностика“ и „клинично-химични изследвания“. Според НСЧБ тези понятия не са дефинирани и не са свързани с определена медицинска специалност. Ето защо от сдружението предлагат те да отпаднат или да се дефинират, като се уточни и в какви структури ще се осъществяват.  Като несъобразно от сдружението определят и задължителното назначаване на специалисти-консултанти, като обясняват, че като такива могат да се ползват външни, включително и 24 часа в денонощието.

В последните години стана доста модерно за всяка медицинска дейност да се изисква „сертификат, подписан от ректор”, пишат още от НСЧБ, допълвайки, че тази практика се разшири до такава степен, че вече изниква въпросът за какво е медицинското образование. "Свикнахме вече с това, че лекар без специалност на практика не е лекар от гледна точка на НЗОК. Изискванията за сертификати за всичко поставя въпроса дали скоро и лекар със специалност вече няма да е лекар, след като за всяко негово действие се изисква освен специалност и сертификати, подписан от ректора. Трябва да се има предвид, че освен че не носят никаква добавена стойност, тези сертификати струват немалко пари на лечебните заведения", коментират още от НСЧБ.

От там допълват, че съгласно проекта на наредбата всеки лекар, независимо от това, че е придобил специалност, трябва да удостоверява със сертификати правото си да извършва кръвна репозиция и вътрешна фиксация на фрактури в областта на таза и ацетабулума, възможност за ендопротезиране, за хирургия на ръката и др. Тази умения са част от основната дейност на всеки специалист по ортопедия и травматология и ако не може да ги извършва, не би трябвало да е придобил съответната специалност, заявяват от НСЧБ.

В позицията им се допълва, че с проекта за стандарт по „Ортопедия и травматология” са въведени изисквания за сертификати за ултразвуково изследване и остеодензитометрия, като допълват, че това са методи на изследване, присъщи на специалността „Образна диагностика“ и не е необходимо да се вменява като изискване за лекари със специалност по ортопедия и травматология.

В стандарта са залегнали множество изисквания към помещения, оборудване и вътрешния ред. Те са обект на други нормативни актове и в множество случаи изискванията в стандарта са в противоречие с тях, става още ясно от позицията на НСЧБ.

Все пак от там отчитат, че публикуваният проект на наредбата бележи известно подобрение, предвид намалените изисквания за брой лекари по нива на компетентност.

Според НСЧБ обаче представените към проекта мотиви са лаконични и не обосновават практически необходимост от заложените критерии. От сдружението припомнят, че предишната наредба за утвърждаване на медицински стандарт "Ортопедия и травматология", е спряна с решение на петчленен състав на ВАС и посочват, че е недопустимо издаването на нова наредба, преди съдът да се е произнесъл по съществуващата. Ето защо от там настояват издаването на нова наредба да бъде спряно до произнасянето на съда, като междувременно се изработи модел за изготвяне на истински стандарти за качество на диагностиката и лечението. В случай, че ресорното министерство все пак обнародва документа, от НСЧБ молят предложенията им да бъдат отразени в текста й.

В позицията си до Министерство на здравеопазването от Националното сдружение на частните болници коментират и медицинските стандарти като цяло, като посочват, че те трябва да се приемат с консенсус от всички желаещи да участват в изработването им заинтересовани страни. Приемането на изисквания, изготвени от един или няколко души, с нормативен акт крие сериозни рискове от прокарване на лобистки интереси и влошаване на конкурентната среда, което не е в интерес нито на лекарите, нито на пациентите, категорични са от там.

В обобщение от НСЧБ припомнят, че нееднократно са изразявали своето несъгласие с начина на изготвяне и съдържанието на медицинските стандарти и изброяват основните проблеми, свързани с тях, а именно, че наредбите са приети в нарушение на действащото законодателство, че с тях не се въвеждат истински, съвременни стандарти за качество, както и че липсват обективни доказателства за повишаване на качеството на медицинската помощ след въвеждането на повечето медицински стандарти. Сред другите негативи последици са значимото увеличаване на дълговете на болниците, както и увеличаване на разходите на НЗОК за болнична медицинска помощ, за което от НСЧБ са категорични, че има доказателства.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
F5V3

Гост 31.07.2017 19:06:56

Ако зависи от щенията на НСЧБ то всеки подлез и гараж щеше да се именува болница, не че и в момента няма такива примери. Развържете кесиите и инвестирайте, по дяволите. Стига с някакви измислени договорчета изсмуквахте държавните и общинските болници.


Още новини
Лъжливи повиквания към 112 и липса на персонал спъват работата на ЦСМП
16.07.2018 16:55:05 Полина Тодорова

Лъжливи повиквания към 112 и липса на персонал спъват работата на ЦСМП

Според работещите в центровете за спешна медицинска помощ у нас броят на необоснованите повиквани ...

Гониха със сълзотворен газ протестиращи лекари в Гърция
16.07.2018 16:27:27

Гониха със сълзотворен газ протестиращи лекари в Гърция

Членове на националния съюз на служителите в държавните болници в Гърция организираха протест пре ...
Актуална тема
Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...