Сряда, 24 Януари 2018
29
ноем
2
 

Мораториумът за реимбурсиране на нови иновативни лекарства през 2018 г. остава

Сряда, 29 Ноември 2017 | 18:54:46 Ирина Пекарева


Здравната каса няма да заплаща нови иновативни медикаменти, влезли в Позитивния списък от началото на 2018 г. Забраната обаче няма да важи за генерични и биоподобни лекарства Това решиха депутатите на днешното си заседание при второто гласуване на бюджета на НЗОК за догодина. С гласуването си народните представители очаквано потвърдиха предложенията и решенията на бюджетната комисия по този параграф.

За отпадането на мораториума се обявиха както депутати от ДПС, чието беше предложението за това, така и техни колеги от БСП.

„Мораториумът по този параграф 6 е признание за безпомощност на институциите да се справят с проблема тренд на средствата за лекарства. Безпомощност и признание, че не могат да предложат механизми за контрол на растящите разходи за лекарства и прехвърляне на отговорността към Народното събрание. Не можем да спрем развитието на високите технологии и медицинската наука. Какво правим, като забраняваме? Какво ще правим след една година? Пациентите ще станат двойно, тройно повече. Смятаме, че не са изчерпани механизмите, с които държавата може да удържи тези разходи“, заяви от парламентарната трибуна д-р Нигяр Джафер от ДПС.

Тя даде и няколко предложения от името на партията си, които да заместят мораториума, макар че такива не бяха направени във вид на предложения за промени в закона. Едно от тях бе да продължи договарянето на гъвкави механизми за отстъпки, включително санкции за фармацевтичните компании, които надвишават определена сума за съответния медикамент. От ДПС предложиха още прецизиране работата на комисията за оценка на здравните технологии и водене на активна прогенерична политика. „Тя ще освободи повече средства, с които друга група пациенти да се лекуват с иновативни, нови молекули. Убедени сме, че с административни похвати няма да се реши нито един проблем в системата“, коментира д-р Джафер и даде пример с лимитите в болничната помощ, които по думите й са довели до прехвърляне на дефицита от НЗОК към болниците, чиито дългове в момента надхвърлят 500 млн. лв.

Призив за неприемане на мораториума направиха също д-р Хасан Адемов и доц. Джевдет Чакъров, а проф. Михайлов от БСП заяви: „Всички български граждани, които ще бъдат лишени от тази възможност, ще пожелаят да получат съответния протокол от НЗОК и да реализират това лечение извън територията на България, което ще ни струва много повече, отколкото ако се лекуват тук. Затова аз горещо призовавам както НЗОК, така и колегите сериозно да премислят, тъй като това също така ще отприщи една лавина от дела.“

От своя страна д-р Даниела Дариткова посочи, че това е временна мярка, която ще даде възможност в рамките на идната година да се изгради нормативна рамка и да се прецизират механизми, които едновременно да дадат възможност за адекватен достъп до терапии на всички пациенти и намаляване на лавинообразното нарастване на разходите за лекарства. Тя отбеляза, че ако се сравни бюджетът на касата от 2009 г. с приетия днес бюджет за 2018 г., ще се установи 100% ръст за разходите за лекарства за домашно лечение, както и 100% ръст при онколекарствата.

В крайна сметка със 115 гласа „за“, 82 „против“ и 7 „въздържал се“ забраната за покриване от касата на нови оригинални медикаменти бе приета.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
hYH7

Пепи Готиното 03.12.2017 15:11:52

По темата „мораториум върху нови лекарствени молекули“ се вслушвайте в гласовете на разума, а не на емоциите. Няма драма. Никой няма да спре да се лекува. Просто за срок от една година НЗОК няма да реимбурсира (изплаща) лечението с нови лекарствени молекули създадени тази или миналата година. Те са около 15, почти не са ползвани в световен мащаб, не са ясни до голяма степен техните странични ефекти. Няма здравна система в света, която да може да си позволи да реимбурсира всички нови молекули веднага. Нашите пациенти и сега се лекуват с медикаменти „първа линия“ за конкретното заболяване, създадени и изпитани в реални условия от години. Ако касата започне да реимбурсира всички 15 нови молекули, огромна част от хората, които и сега се лекуват успешно с друг, евтин генерик, ще бъдат накарани да се лекуват с новата молекула. Тя може да не е подходяща за тях, но ще е подходяща за джоба на тоя дето я предписва. Като цяло мярката не е драматична, но съвсем друг въпрос е, че е нелогична. Спестяват се много малко средства и то за кратко време, само една календарна година, чрез изкуствена регулация. Както всичко, което прави ГЕРБ, това е една палиативна временна мярка без особен ефект. От безсилие.

MARIAN NELSON 30.11.2017 11:08:18

заем! заем !! заем !!! Търсите ли реномирана и акредитирана компания за частни заеми, която предоставя заеми за житейски възможности. Ние предлагаме всички видове кредити по много бърз и лесен начин, лични заеми, автомобилни кредити, ипотечни кредити, студентски заеми, бизнес кредити, инвестиционни заеми, консолидиране на дълга и много други. Бяхте ли отхвърлени от банки и други финансови институции? Имате ли нужда от консолидационен заем или ипотека? Не изглеждайте повече, сякаш сме тук, за да превърнете всичките си финансови проблеми в нещо от миналото. Ние отпускаме средства на физически лица и фирми, които се нуждаят от финансова помощ в размер на 2%. Не се изисква никакъв номер за социална сигурност и не се изисква кредитна проверка, 100% гарантирана. Искам да използвам този носител, за да Ви информирам, че предоставяме надеждна и подкрепяща помощ и ще се радваме да Ви предложим заем. След това ни изпратете имейл до: (mariannelsonloanfirm@outlook.com), за да кандидатствате за заем


Още новини
Лекари и каса с принципно съгласие за промяна в 24-часовото разположение
23.01.2018 16:57:07 Полина Тодорова

Лекари и каса с принципно съгласие за промяна в 24-часовото разположение

Постигнато е съгласие да се работи за промяна в нормативната база в насока отпадане на 24-часовот ...

Фармакомпанията Sanofi придобива Bioverativ
23.01.2018 15:21:20

Фармакомпанията Sanofi придобива Bioverativ

Sanofi и Bioverativ – биофармацевтична компания, фокусирана върху терапии за лечение на хем ...
Актуална тема
Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...

Бремето на лимитите остава да виси над болниците
26.09.2017 17:59:27 Полина Тодорова

Бремето на лимитите остава да виси над болниците

НЗОК за пореден път съвсем ясно отхвърли възможността извършената от лечебните заведения надлимит ...

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса
27.07.2017 17:26:44 Полина Тодорова

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса

Проф. Плочев става 16-ят управител на НЗОК в 18-годишната история на здравноосигурителния фонд, с ...