Събота, 24 Март 2018
16
февр
9
 

Медицинската хомеопатична организация опроверга твърденията на акад. Юхновски

Петък, 16 Февруари 2018 | 13:30:28


Българската медицинска хомеопатична организация (БМХО) остро се противопостави на кампанията, организирана от учени от БАН, за прекратяване на всички форми на обучение по хомеопатия в четирите медицински университета в страната. БМХО отговориха също с отворено писмо на писмото от БАН, с което хомеопатията беше определена като "неконвенционален и лъженаучен метод за лечение".

„Академик Юхновски е инициирал кампания в рамките на БАН, насочена срещу хомеопатията и срещу нейното изучаване в Медицинските университети. Кампанията достигна апогея си с изпращането на писма до ректорите на Медицинските университети с препоръка за прекратяване на обучението на студентите по хомеопатия и със стартирането на „дискусия“ в множество печатни и електронни медии и телевизионни предавания. За нас, като лекари с допълнителна квалификация по клинична хомеопатия, подобен подход е абсолютно неприемлив и погазващ елементарни етични правила“, се казва в писмото на БМХО, подписано от председателя на БМХО и председател на Етичната комисия на БЛС д-р Петко Загорчев.

Д-р Загорчев е категоричен, че „дискусия, дирижирана от физици и химици, хора без нужната медицинска квалификация, е подвеждаща за академичната медицинска общност, а последвалите публикации са обида  към квалифицирания труд на над 2500 български лекари с допълнителна квалификация по Клинична хомеопатия, упражняващи своята дейност  съгласно изискванията на  Закона за Здравето /раздел VI/.“

По думите му в предложението за прекратяване на изучаването на хомеопатия в Медицинските университети  се цитира половинчато и тенденциозно Декларацията на  Научния консултативен съвет на европейските академии /EASAC/. Тази декларация  определя  хомеопатията като потенциално опасна главно по  две причини - забавяне на първия контакт с лекар и последствията от това, както и лош контрол на качеството на произвежданите хомеопатични препарати.

„Това наистина е така в някои страни, където с хомеопатия се занимават не-лекари и те сами си приготвят лекарствата. Но тази констатация не е валидна за болшинството европейски страни, в които хомеопатия практикуват само лекари и хомеопатичните лекарства подлежат на регистрация и строг контрол, и се отпускат само в аптечната мрежа, както и останалите лекарствени препарати“, пише д-р Загорчев.

„В България клиничната хомеопатия - единственото течение в хомеопатията, което се преподава в Медицинските университети, се практикува само от лекари и използва хомеопатични продукти, които са произведени по всички правила на добрата производствена практика, регистрирани са като лекарствени продукти в Изпълнителната агенция по лекарствата и се отпускат в аптеките“, пояснява той.

„Разрешението за пускане на пазара в Европейския съюз на хомеопатични лекарствени продукти за хуманна употреба се регулира от Директива 2001/83/ЕО, допълнена със специални разпоредби относно доказателствата за качество, безопасност и ефикасност, съдържащи се в Директива 2003/63/ЕО. В Европейския съюз, подобно на всички фармацевтични продукти, разрешените хомеопатични лекарства отговарят на най-високите стандарти за производство и контрол на качеството. Следователно, първият контакт на  пациента  е с лекар , чиято  квалификация в конвенционалната и неконвенционална медицинска практика му позволява да избере най–подходящия за неговото здравословно състояние метод“, пише в отвореното писмо на БМХО.

„В заключение бихме желали да припомним,  че спорове и несъгласия по отношение прилагани методи на диагностика и лечение, съгласно Кодекса  по професионална етика на лекарите в Република България, не могат да бъдат обект на медийна полемика. Предполагаме, че тези принципи са залегнали и в Кодека на Етичната комисия при БАН. Оставаме с готовност да продължим разговорите на професионално ниво“, завършва писмото д-р Загорчев.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
WDA6

UK doctor 20.02.2018 23:24:48

Долу шарлатаните-хомеопати!

хомеопат 19.02.2018 20:08:18

Поздравления, д-р Загорчев!

999 17.02.2018 09:50:39

Анестезиолог хомеопат - това ако не е оксиморон... Ето това е Загорчев.

Някой 16.02.2018 21:01:31

Бла, Бла, Бла. Чиста шарлатания. Ама нали народа е прост и се връзва.

Българин 17.02.2018 09:31:26

Народът е прост и се връзва, обаче та си ПЛАЩА като поп, нали? Ей това ми е най-странното...Всъщност, обяснението е безкрайно просто: Чудовищната, богато медийно (под)платена, професионално координирана, консултирана и провеждана от години, кампания за смачкване на лекарското съсловие у нас! Провеждана (преди) от Партията-майка и подопечните и "компетентни" органи, а в по-нови времена - от метастазите на същите, покрили (почти) целия политически спектър у нас, както и медиите.

16.02.2018 18:27:17

Шарлатани! А когато състоянието на пациентите се влоши - "Бягайте в Спешното", "Постъпете в болница!", "Необходима ви е спешна консултация с хирург (ортопед, уролог, унг специалист, педиатър...).

Гост 16.02.2018 17:09:34

За едни пари става въпрос...

Потърпевш 16.02.2018 20:54:51

Меката китка Загорчев не можеш го надприказва! Като лекар и шеф на етичната комисия най-малко му приляга да защитава една шарлатания! Наистина става дума за пари! За пари медицинските университети скоро ще започнат да дипломират и врачките, гледачките,баячките, леещите куршум и восък ....и всякакви други престъпно практикуващи диагностична и лечебна дейност! Да не говорим за аптекарите, които отдавна превърнаха аптеките в амбулатории, където развихрено докторуват на поразия! Не спират и безочливите и нахални реклами на лекарства по медиите, които престъпно подтикват зрителите към самолечение "без лекарско предписание"! Чудя се къде е Лекарският съюз, който нито веднъж не е гъкнал срещу явното пренебрегване на лекаря в диагностичната и лечебна дейност. Това в бяла държава не може да се случи- никакво хапче не можеш да си купиш, ако не е предписано от лекар, и ако аптекар си позволи да докторува веднага ще бъде наврян в миша дупка - глобен и лишен от права за винаги!!! ЗАЩО Е ТОЗИ ИМПОТЕНТЕН БЪЛГАРСКИ ЛЕКАРСКИ СЪЮЗ, КАТО НЕ ЗАЩИТАВА А ПРЕДАВА ИНТЕРЕСИТЕ НА ЧЛЕНОВЕТЕ СИ С ЧИИТО ЧЛЕНСКИ ВНОС СЕ ХРАНТУТЯТ ЛИДЕРИТЕ МУ?

Някой 16.02.2018 21:02:15

Браво


Още новини
Австрия отмени забрана за пушене в барове и ресторанти
24.03.2018 11:44:00

Австрия отмени забрана за пушене в барове и ресторанти

Австрийските депутати отмениха забрана за пушене в барове и ресторанти, която трябваше да влезе в ...

Известни чуждестранни лектори гостуваха в МУ-Пловдив
24.03.2018 10:31:22

Известни чуждестранни лектори гостуваха в МУ-Пловдив

Медицински университет-Пловдив е активен участник в Програма „Еразъм+“ за студентска ...
Актуална тема
Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...

Бремето на лимитите остава да виси над болниците
26.09.2017 17:59:27 Полина Тодорова

Бремето на лимитите остава да виси над болниците

НЗОК за пореден път съвсем ясно отхвърли възможността извършената от лечебните заведения надлимит ...

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса
27.07.2017 17:26:44 Полина Тодорова

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса

Проф. Плочев става 16-ят управител на НЗОК в 18-годишната история на здравноосигурителния фонд, с ...