Четвъртък, 19 Юли 2018
15
ноем
1
 

МУ- Пловдив обсъди бъдещи проекти с университет и болница в Йерусалим

Сряда, 15 Ноември 2017 | 10:36:54


Медицински университет-Пловдив беше домакин на среща с представители от болница Адаса в Йерусалим, съобщи зам.-ректорът по международно сътрудничество – проф. д-р Мариана Мурджева.

Гости на университета бяха проф. Зееви Ротщайн - генерален директор, Орен Леви заместник–директор, проф. Джошуа Мошонов - ръководител катедра по ендодонтия при Факултета по дентална медицина на Еврейския университет и болница Адаса, както и доктор хонорис кауза на МУ-Пловдив и д-р Атанас Циканделов - официален представител на болница Адаса в България.

Гостите от Израел обсъдиха възможностите за бъдещо сътрудничество с МУ-Пловдив и с университетската болница „Свети Георги“ – Пловдив, чието ръководство на срещата беше  представено от  проф. д-р Жанет Грудева – зам.-директор.

Болница Адаса е асоциирана с Еврейския университет в Йерусалим и създава повече от половината научна продукция в областта на медицината в Израел. Годишно през нея преминават над един милион пациенти. Еврейският университет в Йерусалим е един от водещите в страната и в света с научни проучвания в областта на медицинската генетика, онкологията и имунотерапията, инфекциозните болести, невробиологията и общественото здравеопазване.

През последните години МУ-Пловдив поддържа тесни академични връзки както с болница Адаса, така и с Еврейския университет в Йерусалим - активен обмен на преподаватели в сферата на стволово-клетъчната трансплантация и имунотерапията на рака, както и в денталните лазерни академии, чийто домакин и организатор е МУ-Пловдив.

От 2016 г. образователните мобилности се осъществяват и по програма ЕРАЗЪМ+.  С цел преподаване или обучение в ендодонтската катедра на Еврейския университет  и болница Адаса от МУ-Пловдив са били доцент Георги Томов от Катедрата по пародонтология и заболявания на оралната лигавица, доцент Ани Белчева-Криворова от Катедрата по детска стоматология, както и доцент Веселина Горанова-Маринова и д-р Емил Спасов от Първа катедра по вътрешни болести на Медицински факултет-Пловдив  за обучение в тамошна хематологична клиника.

Само за последната година от Адаса и Еврейския университет видни лектори в МУ-Пловдив са били проф. Джошуа Мошонов, ендодонтски специалист и активен член на Съюза на българските евреи, проф. Робърт Палмон, Декан на стоматологичния факултет, проф. Айтан Йефенов, водещ имунолог по имунотерапия на рака, проф. Амир Шмуели, здравен икономист и потомък на изселници от Пловдив.

Тази година предстои специализация на шест израелски стоматолози от Адаса в Лазерната дентална академия, организирана от Факултета по дентална медицина на МУ-Пловдив, допълват от ВУЗ-а. 



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
3uTh

UK doctor 21.11.2017 23:58:14

Болницата се нарича Хадаса, а не Адаса. Тази болница беше представлявана в България дълго време от известния мошеник Красимир Методиев от Варна, на когото трябваше да платя немалка сума за да специализирам в Хадаса.


Още новини
Уволниха пловдивски медици, след като учредили синдикат
19.07.2018 10:12:03

Уволниха пловдивски медици, след като учредили синдикат

Трима медици от 5-то ДКЦ в Пловдив са съкратени, след като учредили синдикат в здравното заведени ...

Във вестниците: Идеи на бъдещ шеф на Касата, липса на лекари, ТЕЛК
19.07.2018 09:39:09

Във вестниците: Идеи на бъдещ шеф на Касата, липса на лекари, ТЕЛК

Очаквано, изслушването на кандидата за управител на НЗОК в здравната комисия вчера привлича внима ...




Актуална тема
Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...