Сряда, 24 Януари 2018
15
ноем
1
 

МУ- Пловдив обсъди бъдещи проекти с университет и болница в Йерусалим

Сряда, 15 Ноември 2017 | 10:36:54


Медицински университет-Пловдив беше домакин на среща с представители от болница Адаса в Йерусалим, съобщи зам.-ректорът по международно сътрудничество – проф. д-р Мариана Мурджева.

Гости на университета бяха проф. Зееви Ротщайн - генерален директор, Орен Леви заместник–директор, проф. Джошуа Мошонов - ръководител катедра по ендодонтия при Факултета по дентална медицина на Еврейския университет и болница Адаса, както и доктор хонорис кауза на МУ-Пловдив и д-р Атанас Циканделов - официален представител на болница Адаса в България.

Гостите от Израел обсъдиха възможностите за бъдещо сътрудничество с МУ-Пловдив и с университетската болница „Свети Георги“ – Пловдив, чието ръководство на срещата беше  представено от  проф. д-р Жанет Грудева – зам.-директор.

Болница Адаса е асоциирана с Еврейския университет в Йерусалим и създава повече от половината научна продукция в областта на медицината в Израел. Годишно през нея преминават над един милион пациенти. Еврейският университет в Йерусалим е един от водещите в страната и в света с научни проучвания в областта на медицинската генетика, онкологията и имунотерапията, инфекциозните болести, невробиологията и общественото здравеопазване.

През последните години МУ-Пловдив поддържа тесни академични връзки както с болница Адаса, така и с Еврейския университет в Йерусалим - активен обмен на преподаватели в сферата на стволово-клетъчната трансплантация и имунотерапията на рака, както и в денталните лазерни академии, чийто домакин и организатор е МУ-Пловдив.

От 2016 г. образователните мобилности се осъществяват и по програма ЕРАЗЪМ+.  С цел преподаване или обучение в ендодонтската катедра на Еврейския университет  и болница Адаса от МУ-Пловдив са били доцент Георги Томов от Катедрата по пародонтология и заболявания на оралната лигавица, доцент Ани Белчева-Криворова от Катедрата по детска стоматология, както и доцент Веселина Горанова-Маринова и д-р Емил Спасов от Първа катедра по вътрешни болести на Медицински факултет-Пловдив  за обучение в тамошна хематологична клиника.

Само за последната година от Адаса и Еврейския университет видни лектори в МУ-Пловдив са били проф. Джошуа Мошонов, ендодонтски специалист и активен член на Съюза на българските евреи, проф. Робърт Палмон, Декан на стоматологичния факултет, проф. Айтан Йефенов, водещ имунолог по имунотерапия на рака, проф. Амир Шмуели, здравен икономист и потомък на изселници от Пловдив.

Тази година предстои специализация на шест израелски стоматолози от Адаса в Лазерната дентална академия, организирана от Факултета по дентална медицина на МУ-Пловдив, допълват от ВУЗ-а. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
SGgW

UK doctor 21.11.2017 23:58:14

Болницата се нарича Хадаса, а не Адаса. Тази болница беше представлявана в България дълго време от известния мошеник Красимир Методиев от Варна, на когото трябваше да платя немалка сума за да специализирам в Хадаса.


Още новини
Грипна епидемия от утре в Софийска област и в област Бургас
24.01.2018 13:37:27

Грипна епидемия от утре в Софийска област и в област Бургас

РЗИ – Софийска област обявява грипна епидемия на територията на цялата Софийска област от у ...

Д-р Дариткова: Очаквам общинските болници да обяснят защо са им нужни 30 млн. лв.
24.01.2018 12:39:19 Полина Тодорова

Д-р Дариткова: Очаквам общинските болници да обяснят защо са им нужни 30 млн. лв.

„Аз очаквам общинските болници да обяснят за какво точно са ...
Актуална тема
Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...

Бремето на лимитите остава да виси над болниците
26.09.2017 17:59:27 Полина Тодорова

Бремето на лимитите остава да виси над болниците

НЗОК за пореден път съвсем ясно отхвърли възможността извършената от лечебните заведения надлимит ...

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса
27.07.2017 17:26:44 Полина Тодорова

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса

Проф. Плочев става 16-ят управител на НЗОК в 18-годишната история на здравноосигурителния фонд, с ...