Сряда, 18 Юли 2018
17
ноем
 

МУ-Пловдив призова за разумна употреба на антибиотиците

Неправилното им използване е довело до появата на резистентни микроорганизми, предупреждават от ВУЗ-а

Петък, 17 Ноември 2017 | 11:59:01


Медицинският университет - Пловдив призовава за разумна употреба на антибиотиците. Апелът на ВУЗ-а е по повод юбилейния 10-ти Европейски ден за разумна употреба на антибиотиците - European Antibiotic Awareness Day (EAAD), който се отбелязва на 18-ти ноември от световната общественост. Инициатива е на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията и датира от 2008 г. Тази кампания се провежда и под егидата на СЗО с участието и на САЩ и редица неевропейски страни по целия свят.

„Европейският ден на антибиотиците отново ще бъде кулминацията на Световната седмица за разумна употреба на антибиотиците 13-19 ноември“, посочи ръководителят на Катедра Микробиология и Имунология в МУ-Пловдив проф. д-р Мариана Мурджева.

Откритието и въвеждането на антибиотиците в началото на 20-ти век доведоха до съществено намаляване на броя на смъртните случаи, причинени от широко разпространени в миналото и често смъртоносни инфекции. Едновременно с това обаче, неразумното и често неправилно използване на антимикробни средства в хуманната и ветеринарната медицина, доведоха до появата и разпространението на резистентни микроорганизми, както и до липсата на ефект от лечението и повишаване риска от смъртен изход, отбелязват от ВУЗ-а.

Всяка година кампанията European Antibiotic Awareness Day е насочена към определена таргетна група - пациенти и широка общественост, общопрактикуващи лекари, медицински специалисти, медии или политици и т.н. През тази година акцентът е поставен върху проблема с нарастващата множествена или комбинирана резистентност (полирезистентност) сред бактериите.

В рамките на Световната седмица за разумна употреба на антибиотиците (13-19 ноември) ще се обърне особено внимание върху критичната роля на медиците за редуциране на антибиотичната резистентност в здравните заведения, чрез превенция и контрол на инфекциите, асоциирани с медицинското обслужване, наричани до неотдавна вътреболнични инфекции (ВБИ).

Тези инфекции почти винаги се причиняват от полирезистентни микроорганизми. Според доклада на ECDC през 2016 г. множествената резистентност към няколко антибиотични групи продължава да нараства сред Escherichia coli и Acinetobacter. При Escherichia coli тенденцията за нарастване на комбинираната резистентност към флуорхинолони, трето-генерационни цефалоспорини и аминогликозиди се забелязва в страните от целия Европейски съюз още от 2013 г. Още по-обезпокояващ е фактът, че през последните няколко години щамовете Acinetobacter, резистентни на флуорхинолони, аминогликозиди и дори на карбапенеми, се изолират във все по-голям дял в Прибалтийските републики и страните от Южна и Югоизточна Европа, вкючително  България. Тази тенденция е много обезпокоителна, защото терапевтичните възможности при пациенти, инфектирани с такива полирезистентни бактерии, са изключително ограничени.

Във връзка с 10-тия Европейския ден за разумна употреба на антибиотиците, Европейският комисар за здравеопазването и безопасността на храните ВитенисАндриукайтис подчертава: „...с нарастващата резистентност, дори към антибиотиците от посленда линия, ние се изправяме пред плашещо бъдеще, в което рутинната хирургия, ражданията, пневмониите и дори кожните инфекции отново ще станат животозастрашаващи“ и добавя, че това е ключов компонент от приетия през юни 2017 Нов общ план на действие в Европейското здравеопазване, насочен срещу нарастващата лекарствена резистентност сред микроорганизмите.

За да има успех в борбата с антибиотична резистентност сред бактериите и подобряване на настоящите тенденции в световното здравеопазване, е необходимо активното участие на всички страни от Европейския съюз в тази и подобни кампании, подчертават от МУ-Пловдив.

В тази връзка катедрата по микробиология и имунология при МУ - Пловдив и Микробиологичната лаборатория при УМБАЛ "Св. Георги" - Пловдив инициират информационна кампания, свързана с Европейския ден на антибиотиците. Като част от нея до всички клиники на болницата се изпращат информационни бюлетини, а по време на лекции и упражнения студентите се информират за необходимостта от правилно използване на антибиотиците. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
vA3#


Още новини
Д-р Дечев представя концепцията си пред здравната комисия
18.07.2018 10:59:14

Д-р Дечев представя концепцията си пред здравната комисия

Днес номинираният за управител на НЗОК д-р Дечо Дечев ще представи концепцията си за Здравната ка ...

Безплатни прегледи за хроничен тонзилит в столичната „Св. Анна”
18.07.2018 10:32:11

Безплатни прегледи за хроничен тонзилит в столичната „Св. Анна”

Безплатни профилактични прегледи за хроничен тонзилит (възпалени сливици) ще се проведат от лекар ...
Актуална тема
Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...