Вторник, 17 Юли 2018
06
ноем
4
 

НСЧБ:

Лимитите доведоха до проблеми във всички болници

Нужно е да се определят аналитично пакетът услуги и разходите на касата

Понеделник, 06 Ноември 2017 | 16:51:43


„Въведените през 2015 г. лимити доведоха до влошаване на финансовото състояние на всички болници. Финансовият резултат на лечебните заведения трябва да е резултат на дейността им и предпочитанията на пациентите, а не на предварително, административно определени стойности“. Това се посочва в становище на Националното сдружение на частните болници, изпратено до председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова във връзка с предложения бюджет за НЗОК за догодина.

От НСЧБ оценяват позитивно увеличението на приходната част на бюджета и изразяват очакване то да противодейства на тенденцията за нарастващ размер на доплащане от страна на пациентите. В същото време според тях обаче съществува риск заложеното увеличение на приходите от здравни вноски с над 12% да не може да се реализира през следващата година. В тази връзка те припомнят и че през 2018 г. държавата отново няма да плаща на 100% здравните вноски на девет групи осигурявани лица.

Положително от НСЧБ се оценява и намаляването на резерва на НЗОК от 10% на 3%. Това ще ограничи възможностите на Надзорния съвет на НЗОК да взема решения „по целесъобразност” при разпределянето на средствата за здравно осигуряване, отбелязват от сдружението.

От там обаче не спестяват и сериозни критики към проектобюджета за здраве.

Основен недостатък на този и всички правени досега бюджети на НЗОК е подходът за изготвянето им – разпределяне на остатък по Консолидирания фискална програма между политически определен пакет от услуги, заявяват от НСЧБ. Според тях правилният подход е първоначално аналитично да се определели пакетът услуги и на основата на пазарната цена на услугите да се определят общите годишни разходи на касата, след което да се изчислят приходите, размерът на здравната вноска и вноските от държавния бюджет. Нужни са разчети и многогодишна прогноза за приходите и разходите в системата на задължителното здравно осигуряване, гласи още мнението на НСЧБ.

Според тях също таак вносителят на законопроекта е допуснал грешка, посочвайки, че в случаите, когато не е приет Национален рамков договор за медицинските дейности за 2018 г., се прилага решението по чл. 54, ал. 9 от Закона за здравното осигуряване и припомнят, че  съгласно същият закон, при липса на приемане на нов НРД се прилага действащият до момента рамков договор, в случая - този за 2017 г.

Националното сдружение на частните болници не одобрява и текста, според който директорите на РЗОК разпределят утвърдените брой направления и стойности на медицински изследвания по изпълнители на извънболнична първична и специализирана медицинска помощ за съответната РЗОК. Според тях това разпределение трябва да следва избора на пациента, а не да се прави административно от служители на РЗОК.

„Категорично не сме съгласни с текста на чл. 4, според който Надзорният съвет на НЗОК утвърждава стойности на разходите по изпълнители на болнична медицинска помощ, разпределена по месеци“, заявяват още от НСЧБ.

Те предлагат и отмяна на текста, забраняващ сключване на договор на НЗОК за една година с лечебни заведения, получили разрешение за дейност през 2018 г., както и за нови дейности. „Като собственици и управители на съществуващи лечебни заведения, ние не сме засегнати пряко от забраната за сключване на договори с нови лечебни заведения и структури, но смятаме, че такъв тип забрани пречат на развитието на здравеопазването, ограничават конкуренцията и засягат по неблагоприятен начин правото на пациента да получи качествена и достъпна медицинска помощ“, заявяват по въпроса от НСЧБ. От там са на мнение, че има достатъчно много инструменти за контролиране на болници без административно да се налагат лимити и разпределят квоти.

Правилно е разпределението на средствата между болниците да зависи от свободния избора на пациентите. Това би улеснило достъпа до медицински услуги и би повишило тяхното качество, посочват от НСЧБ, като в заключение отбелязват, че тази им позиция се отнася и за забраната за включване на нови лекарствени терапии, която също трябва да отпадне. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
kP6b

Мазен 07.11.2017 09:22:16

Ау колко сме загрижени искаме всичко да изчезне здравна карта стандарти НРД за да можем да крадем на воля Нали слушахте селския хитрец Мазнейков колко милосърдни били частните болници как събирали пари да лекуват болните Само дето не се разбра дали събирали или съдирали близките им че предложи Кацаров за министър да може по лесно да преджобват пациентите

Гост 07.11.2017 18:26:36

Глупак, здравната карта ти го начуква на теб пациента, а не на докторите. При нея ще имаш една болница на 10 000 квадратни километра работеща с НЗОК, всички други няма да имат договор с НЗОК и ТАМ ЩЕ ПЛАЩАШ ЗДРАВО КЕШ, и като циганин чергарин ще пътуваш по 100-120 километра до най-близката болница за да ползваш здължителните си осигуровки към държавата. Толкова сте тъпи в злобата си към докторите ,че си завирате колове в задниците с вашата безпросветна селяндурщина...

Гост 06.11.2017 18:16:23

Губили сте си времето да пишете до дебелокожата Мента. Това не е никаква Бюджетна комисия, а тричленка осигуряваща асфалт на Бочко Тиквето. За тази цел трябва да се ореже всичко , а на електората да се казва ,че 'докторите крадат Касата' .Ако мине и докато има още останали доктори . след това имат инструкции да казат 'докторите окрадоха Касата и избягаха в чужбина' И те така

Истината 07.11.2017 08:32:29

Точно това е истината! Б-отборът на БКП (мутрите, охранителите и сервитьорките) така го е наредил! Лекарите - низвергнати (с изключение на няколкодесетки верни партийни лакеи, плюли на съсловната солидарност!).


Още новини
Лъжливи повиквания към 112 и липса на персонал спъват работата на ЦСМП
16.07.2018 16:55:05 Полина Тодорова

Лъжливи повиквания към 112 и липса на персонал спъват работата на ЦСМП

Според работещите в центровете за спешна медицинска помощ у нас броят на необоснованите повиквани ...

Гониха със сълзотворен газ протестиращи лекари в Гърция
16.07.2018 16:27:27

Гониха със сълзотворен газ протестиращи лекари в Гърция

Членове на националния съюз на служителите в държавните болници в Гърция организираха протест пре ...
Актуална тема
Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...