Събота, 20 Януари 2018
06
ноем
4
 

НСЧБ:

Лимитите доведоха до проблеми във всички болници

Нужно е да се определят аналитично пакетът услуги и разходите на касата

Понеделник, 06 Ноември 2017 | 16:51:43


„Въведените през 2015 г. лимити доведоха до влошаване на финансовото състояние на всички болници. Финансовият резултат на лечебните заведения трябва да е резултат на дейността им и предпочитанията на пациентите, а не на предварително, административно определени стойности“. Това се посочва в становище на Националното сдружение на частните болници, изпратено до председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова във връзка с предложения бюджет за НЗОК за догодина.

От НСЧБ оценяват позитивно увеличението на приходната част на бюджета и изразяват очакване то да противодейства на тенденцията за нарастващ размер на доплащане от страна на пациентите. В същото време според тях обаче съществува риск заложеното увеличение на приходите от здравни вноски с над 12% да не може да се реализира през следващата година. В тази връзка те припомнят и че през 2018 г. държавата отново няма да плаща на 100% здравните вноски на девет групи осигурявани лица.

Положително от НСЧБ се оценява и намаляването на резерва на НЗОК от 10% на 3%. Това ще ограничи възможностите на Надзорния съвет на НЗОК да взема решения „по целесъобразност” при разпределянето на средствата за здравно осигуряване, отбелязват от сдружението.

От там обаче не спестяват и сериозни критики към проектобюджета за здраве.

Основен недостатък на този и всички правени досега бюджети на НЗОК е подходът за изготвянето им – разпределяне на остатък по Консолидирания фискална програма между политически определен пакет от услуги, заявяват от НСЧБ. Според тях правилният подход е първоначално аналитично да се определели пакетът услуги и на основата на пазарната цена на услугите да се определят общите годишни разходи на касата, след което да се изчислят приходите, размерът на здравната вноска и вноските от държавния бюджет. Нужни са разчети и многогодишна прогноза за приходите и разходите в системата на задължителното здравно осигуряване, гласи още мнението на НСЧБ.

Според тях също таак вносителят на законопроекта е допуснал грешка, посочвайки, че в случаите, когато не е приет Национален рамков договор за медицинските дейности за 2018 г., се прилага решението по чл. 54, ал. 9 от Закона за здравното осигуряване и припомнят, че  съгласно същият закон, при липса на приемане на нов НРД се прилага действащият до момента рамков договор, в случая - този за 2017 г.

Националното сдружение на частните болници не одобрява и текста, според който директорите на РЗОК разпределят утвърдените брой направления и стойности на медицински изследвания по изпълнители на извънболнична първична и специализирана медицинска помощ за съответната РЗОК. Според тях това разпределение трябва да следва избора на пациента, а не да се прави административно от служители на РЗОК.

„Категорично не сме съгласни с текста на чл. 4, според който Надзорният съвет на НЗОК утвърждава стойности на разходите по изпълнители на болнична медицинска помощ, разпределена по месеци“, заявяват още от НСЧБ.

Те предлагат и отмяна на текста, забраняващ сключване на договор на НЗОК за една година с лечебни заведения, получили разрешение за дейност през 2018 г., както и за нови дейности. „Като собственици и управители на съществуващи лечебни заведения, ние не сме засегнати пряко от забраната за сключване на договори с нови лечебни заведения и структури, но смятаме, че такъв тип забрани пречат на развитието на здравеопазването, ограничават конкуренцията и засягат по неблагоприятен начин правото на пациента да получи качествена и достъпна медицинска помощ“, заявяват по въпроса от НСЧБ. От там са на мнение, че има достатъчно много инструменти за контролиране на болници без административно да се налагат лимити и разпределят квоти.

Правилно е разпределението на средствата между болниците да зависи от свободния избора на пациентите. Това би улеснило достъпа до медицински услуги и би повишило тяхното качество, посочват от НСЧБ, като в заключение отбелязват, че тази им позиция се отнася и за забраната за включване на нови лекарствени терапии, която също трябва да отпадне. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
9bJr

Мазен 07.11.2017 09:22:16

Ау колко сме загрижени искаме всичко да изчезне здравна карта стандарти НРД за да можем да крадем на воля Нали слушахте селския хитрец Мазнейков колко милосърдни били частните болници как събирали пари да лекуват болните Само дето не се разбра дали събирали или съдирали близките им че предложи Кацаров за министър да може по лесно да преджобват пациентите

Гост 07.11.2017 18:26:36

Глупак, здравната карта ти го начуква на теб пациента, а не на докторите. При нея ще имаш една болница на 10 000 квадратни километра работеща с НЗОК, всички други няма да имат договор с НЗОК и ТАМ ЩЕ ПЛАЩАШ ЗДРАВО КЕШ, и като циганин чергарин ще пътуваш по 100-120 километра до най-близката болница за да ползваш здължителните си осигуровки към държавата. Толкова сте тъпи в злобата си към докторите ,че си завирате колове в задниците с вашата безпросветна селяндурщина...

Гост 06.11.2017 18:16:23

Губили сте си времето да пишете до дебелокожата Мента. Това не е никаква Бюджетна комисия, а тричленка осигуряваща асфалт на Бочко Тиквето. За тази цел трябва да се ореже всичко , а на електората да се казва ,че 'докторите крадат Касата' .Ако мине и докато има още останали доктори . след това имат инструкции да казат 'докторите окрадоха Касата и избягаха в чужбина' И те така

Истината 07.11.2017 08:32:29

Точно това е истината! Б-отборът на БКП (мутрите, охранителите и сервитьорките) така го е наредил! Лекарите - низвергнати (с изключение на няколкодесетки верни партийни лакеи, плюли на съсловната солидарност!).


Още новини
Осигурено е финансиране до края на януари за общинските болници в отдалечени и рискови райони
19.01.2018 17:55:00

Осигурено е финансиране до края на януари за общинските болници в отдалечени и рискови райони

Финансиране до края на януари за общинските болници в отдалечени и рискови райони. Това бе догово ...

Акция на ГДБОП и ДАНС в Медицинския университет в София
19.01.2018 17:52:00

Акция на ГДБОП и ДАНС в Медицинския университет в София

Полиция е запечатала кабинетите на ръководители и административни служители на Медицинския универ ...
Актуална тема
Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...

Бремето на лимитите остава да виси над болниците
26.09.2017 17:59:27 Полина Тодорова

Бремето на лимитите остава да виси над болниците

НЗОК за пореден път съвсем ясно отхвърли възможността извършената от лечебните заведения надлимит ...

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса
27.07.2017 17:26:44 Полина Тодорова

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса

Проф. Плочев става 16-ят управител на НЗОК в 18-годишната история на здравноосигурителния фонд, с ...