Сряда, 18 Юли 2018
24
окт
5
 

Контролът при болничните трябва да е и при лекарите, и при работодателите

Вторник, 24 Октомври 2017 | 18:09:22


Контролът при болничните трябва да е и при лекарите, и при работодателите. Това мнение изрази пред БНР заместник-председателят на Българския лекарски съюз д-р Галинка Павлова в коментар за намеренията на Министерство на здравеопазването да затегне контрола над болничните.  

В тази връзка тя посочи, че има фирми, чиито служители наместо да излязат в неплатен отпуск, взимат болнични, както и случаи, при които персоналът се явява на работа, въпреки че по документи е в отпуск по болест. Д-р Павлова посочи, че в предприятията трябва да има служба по трудова медицина с членове лекари, които по думите й биха могли да осъществяват контрол над болничните листове. Тя обаче е на мнение, че идеята, лансирана от премиера, за отделна специализирана лекарска комисия, която да се занимава само с проверка на болничните, няма да сработи. По-градивен вариант според нея би била електронна система, която да сигнализира за чести случаи, при които един и същи медик издава често болничен на едно и също лице. Внимателно според д-р Павлова трябва да се действа и с евентуални нормативни промени по отношение на болничните.

Д-р Павлова заяви още, че не е добре да се намалява размерът на обезщетението на болничните за първите три дни и изтъкна, че плащането на болнични е израз на социалната държава. В тази връзка тя припомни действащия до преди първото идване на ГЕРБ на власт механизъм, при който само първият ден се плащаше от работодателя, а останалите - от държавата.

Според заместник-председателя на БЛС трябва да има санкции за медици, които издават фалшиви болнични. Тя обаче посочи, че отнемането на лекарски права е прекалено крайна мярка и вместо това би могло да се мисли за по-тежки финансови санкции за подобни злоупотреби. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
JsdF

аз 25.10.2017 09:17:49

Тази пак не е в час. Какъв контрол при работодателите? Та нали те не са доволни от факта? Решението е контрол при пациента. Мой приятел ми каза, че в Чехия комисии посещават пациентите в болничен в дома им. Ако се установи, че не спазват предписания им режим следват сурови санкциии за пациента.

Гост 24.10.2017 22:44:41

Решението за болничните е в индивидуалното договаряне! В трудовия договор. Който иска да не лъже за това че е болен, договаря с работодателя си че е съгласен да не му се плащат 2 дни болничен, и договаря в същото време че ще му се плати ако еползвал това право 2 пъти в годината, най много. така няма проблем 4 дни да не ти платят, но има и гаранция че ше ти повярват за всеки ден. Както се разбереш въпрос на доверие. Днес нашата държава третира всички като измамници. Ако е така, никой на никого не плаща 2 дни , а после нОИ за всички!

спиро 24.10.2017 21:49:55

да бе, да има служба по трудова медицина!!!Ти пак за частния си бизнес мислиш, не ти ли стига че използваш позицията си в лекарския съюз САМО ЗА ЛИЧНИЯ СИ ИНТЕРЕС, ами вече и по радиото взе да натискаш.Напров си гаааааааадост!!!Безскрупулна!!!! Непочтена, алчна и нагла и всичко на гърба на нашия членски внос. Айде баста у циганското ДКЦ откъдето си дошла напаст такава!!!!!

един 24.10.2017 21:45:05

Пак ли ти всезнайката, ама тая работа не е като оная, я по-добре се скрий някъде,че никой не можге да те диша с тая наглост дето сееш и с тия типотии дето ги говориш.

Гост 24.10.2017 21:31:51

Фалшиви болнични няма да има ако прегледът е 80-100 лева независисмо каква част от тази сума ще е платена от НЗОК и платена от пациента. Освен това движението на пациента в здравната система трябва да се следи електронно и личния лекар да не зависи от пациента за да му прави услуги щото щял да се отпише. Тъпанарите от властта не разбраха ,че евтиния достъп до лекаря струва скъпо на всички след това. А иначе няма как някой да оспорва болничен лист ,ако не е прегледал този пациент в същото време веднага след издаващия документа лекар. Така ,че идеите на Тиквата са си идеи на тиква от голямата тава с тиквеници....


Още новини
Д-р Дечев представя концепцията си пред здравната комисия
18.07.2018 10:59:14

Д-р Дечев представя концепцията си пред здравната комисия

Днес номинираният за управител на НЗОК д-р Дечо Дечев ще представи концепцията си за Здравната ка ...

Безплатни прегледи за хроничен тонзилит в столичната „Св. Анна”
18.07.2018 10:32:11

Безплатни прегледи за хроничен тонзилит в столичната „Св. Анна”

Безплатни профилактични прегледи за хроничен тонзилит (възпалени сливици) ще се проведат от лекар ...
Актуална тема
Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...