Четвъртък, 19 Юли 2018
23
окт
6
 

Касата да провери и плати надлимитната дейност, изиска Лекарският съюз

Заплахата от закриване на болници е заради неизпълнение на ангажиментите на НЗОК

Понеделник, 23 Октомври 2017 | 16:24:40 Полина Тодорова


НЗОК да направи анализ на неразплатените към изпълнителите на медицинска помощ надлимитни суми за периода от 2015 г. до момента и да организира заплащането им – за това настоява Българският лекарски съюз в становище, изпратено до управителя на фонда проф. Камен Плочев, подписано от д-р Венцислав Грозев.

В него от съсловната организация заявяват, че до голяма степен заплахата за закриване на държавни и общински болници е провокирана от неизпълнението на ангажиментите на здравната каса. В тази връзка БЛС е категоричен, че заплащането на дължимите суми е нормативно дължимо и може да бъде организирано, като за целта от там предлагат няколко варианта. На първо място се припомня, че според Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2017 г. „преизпълнението на приходите от здравноосигурителни вноски и неданъчни приходи може да се ползва като източник за допълнителни здравноосигурителни плащания над утвърдените разходи и предоставени трансфери по бюджета на НЗОК по решение на Надзорния съвет на НЗОК”. Вариант е и процедура по актуализация на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2017 г.

От БЛС припомнят и размера на неразплатените средства от страна на касата към болниците. За 2015 година сумата в размер на 51 187 хил. лв. „Същата е равна на размера на извършената и отчетена болнична медицинска помощ през 2015 г., която декларирате в Отчета за изпълнение на бюджета на НЗОК за 2015 г., че остава неразплатена, тъй като се явява над първоначалните прогнозни стойности“, посочват в писмото си до управителя на НЗОК от съсловната организация. Отделно, неразплатени остават още 18 770 711 лева в болничната медицинска помощ и 406 770 лева за медицински изделия, като от БЛС припомнят, че за тяхното разплащане беше взето решение от Надзорния съвет на фонда през януари 2017 г. От април тази година до момента неразплатени остават и 39 989 562 лева в болничната медицинска помощ и 1 918 321 лева за медицински изделия. „Тази сума е изчислена на основата на вътрешната счетоводно-оперативна информация на НЗОК, която ни е предоставена официално, и представлява неразплатената стойност за извършена дейност, поради надвишаване на първично заложените параметри на прогнозната финансова рамка“, поясняват от БЛС. Аргументите за наличие на дълг на НЗОК са изградени от една страна на основата на констатираната от НЗОК неразплатена сума към изпълнителите на болнична помощ, посочена в Отчета за изпълнение на бюджета на НЗОК за 2015 г., изготвен от представляващия институцията орган, а от друга – на официално предоставените от НЗОК данни за 2016 г. и третото тримесечие на 2017 г., допълват от съсловната организация.

От БЛС са категорични, че когато е налице консумирана от здравноосигуреното лице медицинска грижа, включена в гарантирания от бюджета на НЗОК пакет, то тя следва да е за сметка на бюджета на институцията и посочват, че не е законосъобразно оказаното лечение да остане за сметка на изпълнителя на болнична медицинска помощ. Неизпълнението на ангажимента на НЗОК да заплати в пълен обем оказаната медицинска дейност е неизпълнение на договорено задължение, отбелязват още от лекарския съюз.

В заключение от БЛС изискват от управителя на НЗОК заплащане на дължимите суми и предупреждават, че ако това не се случи, ще се обърнат към съда. „В тази връзка следва да вземете предвид, че носите и лична отговорност за всички вреди и пропуснати ползи, проявили се вследствие на виновно неизпълнение на конкретните ви правомощия“, завършва позицията на БЛС, отправена към проф. Плочев.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
86MB

Гост 31.10.2017 09:30:44

Всички искаме това! И не цитирайте Кацаров и особено Болтаджиев!

един 24.10.2017 21:41:52

Грозев, Павлова и сие неудачно избрани да представлявате съсловието - вие сте най-слабото ръководство откакто се възстанови съюза. Вие сте най-непрозрачното ръководство. Вие сте най-неработещото ръководство, вие сте най-ненужното ръководство.За стотен път казвате,че ще съдите за тая надлимитна дейност. Сто пъти ви казаха,че няма как да я платят защото законът не позволява. Ако можеше Стойчо Кацаров и Болтаджиев вече щяха да са завели дело и да са го спечелили.престанете да се излагате повече Грозев да си крепи родата в правителството ,оная наглата да си клати интереса, инфантилния УС да се радва на мисълта,че го има все още..Гушкайте си кинтите и бог да ви поживи!!!!За друго не ставате.

Гост 24.10.2017 02:28:03

Така са им казали. Сега ще платят само на държавните, а общинските да го духат. Тези действат по поръчка. Как от половин година оцелиха сумата на бюджета, а сега и как да субсидираме незаконно държавните болници. Като Райчето, дето подари резерва на касата. Да не забравяме и роднинските връзки на Председателя с управляващите.

Гост 23.10.2017 19:36:17

Трай коньо, за зелена трАва ... и други подобни поговорки

запознат 23.10.2017 19:05:57

Плащи Пейо гаргите-ще ви дадем под съд , ама друг път. Колко пъти вече? Съглашатели, вземете пример от ЦЗПЗ и НСЧБ

Д-р 23.10.2017 17:08:22

Ами две години къде бяхте , вие от ръководството на БЛС.Чакахте да започнат да фалират болници, че да имитирате дейност???


Още новини
Промени в лекарствената политика и лечението в чужбина иска д-р Дечев (обновена)
18.07.2018 17:24:03 Надежда Ненова

Промени в лекарствената политика и лечението в чужбина иска д-р Дечев (обновена)

Промени в работата на НЗОК ще предложи д-р Дечо Дечев след избирането си за управител на фонда. Т ...

УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна отбеляза патронния си празник
18.07.2018 16:23:45

УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна отбеляза патронния си празник

С литургия за здраве и благополучие, отслужена от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, ...
Актуална тема
Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...