Вторник, 16 Януари 2018
07
ноем
3
 

Касата все пак ще превежда средства към НАП

Вторник, 07 Ноември 2017 | 12:37:59 Ирина Пекарева


Здравната каса ще продължава да превежда средства към Националната агенция по приходите за събирането на здравни вноски. Това става ясно от внесения в парламента текст на бюджета на НЗОК за 2018 г.

Въпреки че текстовата част на приетия от Надзорния съвет на фонда бюджет за идната година предвиждаше преводите към НАП да спрат, това няма да се случи. Показва го внесеният в парламента бюджет на НЗОК за 2018 г., очевидно претърпял промени между приемането си от надзора и внасянето в Народното събрание.

В първоначалния си вид текстовата част на бюджета предвиждаше отмяна на точката от Закона за здравното осигуряване, която вменява на касата да превежда към Националната агенция по приходите средства за услугата събиране на здравни вноски. Предложението за отпадането й беше на здравното министерство. „Ние искаме тези такси към НАП да отпаднат“, казва по време на заседанието на надзора, на което бе приет бюджетът, зам.-здравния министър Лидия Нейчева. „Ние предлагаме тези такси да отпаднат и ги предвиждаме тези 4 милиона да влязат в бюджета“, пояснява тя.

Съгласен с нея е представителят на КТ „Подкрепа“ Теодор Василев, който заявява: „Нонсенс е цялата работа. Може ли да имаме цяла агенция, която е призвана да събира със закон и да й се плаща за това, за което е създадена?“

Така в текста на закона, приет от надзорниците, се включва отмяната на точката от ЗЗО.

Във варианта на бюджет, внесен в парламента обаче, тази промяна липсва, а в разходната му част е включена сумата от близо 4,6 млн. лв. такса към НАП.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
@ZYj

и таз добра 07.11.2017 14:07:00

Следвало е да цитирате в пълнота дискусията по въпроса, а именно: "КИРИЛ АНАНИЕВ: Тези хора много ни помагат, всяка година събират допълнително приходи от здравноосигурителни вноски. Някак си ще излезе много грозно. Не сме стигнали до тези пари. Според мен не бива да го правим. Това е моето предложение, но както колегите решат. ТЕОДОР ВАСИЛЕВ: Нон сенс е цялата работа. Може ли да имаме цяла агенция, която е призвана да събира със закон и да и се плаща за това, за което е създадена? КИРИЛ АНАНИЕВ: Това и беше вменено допълнително. Нали вие си ги събирахте преди. ПРОФ. Д-Р КАМЕН ПЛОЧЕВ: Те си използват за допълнително материално стимулиране на колегите. ЛИДИЯ НЕЙЧЕВА: Защо никой друг не се възползва? От нашите второстепенни никой не се възползва от таксата, например. Ние предлагаме тези такси да отпаднат и ги предвиждаме тези 4 милиона да влязат в бюджета. Ние с д-р Ненков подкрепяме нашето предложение пред вас." Колегите решили, но явно спрягания за министър има начини да прокарва волята си, въпреки решенията на надзора и МЗ?! Само, че се пита - в случая с тая такса към НАП, а и не само, след като не защитава интересите на касата, а тези на подопечните му от НАП-а, само да се хареса, щото противното би било грозно, не се ли ощетява бюджета на НЗОК?! А след като е ощетен и то за поредна година, не ли е крайно време да се приложи чл.15 ал.2 от ЗЗО -"Членовете на надзорния съвет отговарят солидарно за виновно причинени вреди на НЗОК"?! Ако пък щом тя е допълнителен стимул за "тези хора" да събират в повече от плануваното, нима от НОИ не се нуждаят от повече вноски?! А де не говорим, че това не е първото разминаване между дебатирано, договорено, решено и внесено в парламента, въпреки че и там отговорността май не е само административна?! Както и да не говорим как се планува, така че в последствие не само да се похвалим с излишъци, но и да се възползваме от тях!?

яснооооо 07.11.2017 13:57:42

Тези 4 милиона повече в бюджета на касичката няма да ги има. Пак лапнахме дръвцето. Отново прелъстени и изоставени.

Гост 07.11.2017 13:15:52

Kogato upravlencite lyjat beznakazano, nikoj ne moje da iska horata da sa chestni


Още новини
Никой не иска да стане управител на болницата в Дупница
16.01.2018 13:19:21

Никой не иска да стане управител на болницата в Дупница

Няма кандидати за управител на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ Дупница. Снощи в 17 часа изтече ...

Д-р Грозев: Следващите, които ще започнат да падат, са областните болници
16.01.2018 12:04:59

Д-р Грозев: Следващите, които ще започнат да падат, са областните болници

Следващите, които ще започнат да падат, са областните болници. Това заяви пред БНТ председателят ...
Актуална тема
Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...

Бремето на лимитите остава да виси над болниците
26.09.2017 17:59:27 Полина Тодорова

Бремето на лимитите остава да виси над болниците

НЗОК за пореден път съвсем ясно отхвърли възможността извършената от лечебните заведения надлимит ...

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса
27.07.2017 17:26:44 Полина Тодорова

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса

Проф. Плочев става 16-ят управител на НЗОК в 18-годишната история на здравноосигурителния фонд, с ...