Сряда, 18 Юли 2018
12
ян
 

Из пресата: Новите правила за лечение на хепатит С, дългове към джипита, отпечатъци

Четвъртък, 12 Януари 2017 | 15:08:25


Темата, свързана с новите критерии за лечение на хепатит С, с която вчера се зае и Надзорният съвет на НЗОК, намира място и в днешния печат.

„24 часа“ се спира на готовността на пациенти да заведат дело заради новите правила. „Ще заведем дело срещу здравната каса, ако не промени критериите за лечение с новите успешни терапии за хепатит С с директно действащите антивирусни средства, каза Силвана Лесидренска, председател на пациентското сдружение "ХепАктив". Най-смущаващо според нея е, че пациентите няма да имат равен достъп до трите реимбурсирани терапии, а за две от тях хепатолозите ще трябва да получат одобрение от надзора на здравната каса, в който няма лекари“, гласи публикация на ежедневника. В нея се отбелязва и позицията на касата, според която новите критерии за лечение не противоречат на действащите към момента правила. „Голямата новина е, че ще можем да лекуваме от 1 март всички пациенти с хепатит С с ефективните терапии, оптимист е националният консултант проф. Константин Чернев“, продължава материалът.

„Пациенти с очаквана ниска продължителност на живота поради несвързани с черния дроб съпътстващи заболявания няма да получават скъпо безинтерфероново лечение. Това става ясно от новите "Изисквания на НЗОК за лечение на хроничен вирусен хепатит при болни над 18 г. в извънолничната помощ“, пише „Дума“. Изданието цитира и председателя на федерация "Български пациентски форум" Иван Димитров, според когото НС на НЗОК изземва функциите на лекарите.

Печатът се спира и на неплатените суми от страна на НЗОК към общопрактикуващите лекари. „Здравната каса дължи на джипитата 4 млн. лв. за прегледи на пенсионери. Възрастните хора плащат по 1 лев при посещение при личните лекари, като остатъкът от потребителската такса 1,90 лв. се покрива от държавата. За целта в бюджета на НЗОК през изминалата година бяха предвидени 8 млн. лв. От Българския лекарски съюз са изпратили писмо до управителя на НЗОК д-р Глинка Комитов, с копие до министъра в оставка д-р Петър Москов, в което се настоява дължимата сума да бъде преведена незабавно“, пише „Телеграф“.

„НЗОК задлъжня и към джипита и стоматолози“ е заглавието на публикацията по темата на „Труд“. „Освен към аптеките, към (болниците и към чужди здравни фондове и лечебни заведения НЗОК задлъжня и към личните лекари и стоматолозите. Джипита и зъболекари не са получили парите си за пенсионерите, които вместо 2,90 лв. потребителска такса заплащат само левче, а остатъкът се превежда от здравната каса на лекуващите за всеки преминал възрастен пациент. Проблемът е отнесен от Българския лекарски съюз в писмо до управителя на НЗОК д-р Глинка Комитов“, пише изданието.

Транспортирането на болно дете с военен самолет "Спартан" също намира място в днешната преса. „Лично министър-председателят в оставка Бойко Борисов е разпоредил летателната машина да бъде изпратена в морския град, за да получи детето спешна помощ в столичната болница "Пирогов". Момченцето е постъпило в инфекциозното отделение на бургаското лечебно заведение с варицела, но получило тежки усложнения“, съобщава „Телеграф“.

„Самолетът тръгва от София в 15,30 часа вчера и след 50 минути стига до Сарафово, обясни зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков. Александър е докаран до летището в съзнание, но много тежко състояние. В линейката е придружаван от бургаските медици“, допълва всекидневникът.

„Сега“ помества в днешния си брой коментарен материал, свързан със системата за пръстова автентификация. „Едно от най-безсмислените упражнения, натрисани на продънената ни здравна система, е въвеждането на задължително чекиране в болниците с пръстов отпечатък. То нито е толкова лошо и в разрез с каквито и да било човешки права, както твърдят противниците му, нито е толкова добро и "внезапна смърт за крадците", както смятат защитниците на нововъведението. Т.нар. пръстова автентикация нито помага, нито пречи за каквото и да било. Основната й функция като че ли е да унижава пациентите, особено тежко болните“, отбеляза авторът.

„В опит да докаже съмнителните достойнства на пръстовия отпечатък здравната каса се похвали със спад в разходите за декември. От НЗОК обявиха, че за последния месец на годината от болниците са заявени за плащане около 7% по-малко дейности спрямо ноември 2016 г., или 8 млн. лв. по-малко. Броят на хоспитализациите пък за същия период е с 25 890 пациенти по-малко. И уверено отдадоха намалението на пръстовата идентификация, т.е. болниците са спрели да отчитат мъртви души.

От касата не предоставят данни за декември 2015 г., а сравняват разходите за ноември 2016 г. с разходите на декември 2016 г. Тоест не сравняват еднакви величини, а ябълки с круши. През декември традиционно дейността на болниците намалява заради празниците в края на месеца. Тази година освен това НЗОК допълнително сама намали лимитите на лечебните заведения за декември в опит да закърпи бюджета си, който пак е на дефицит. За капак данните от сайта на самата каса сочат, че и през декември 2015 г. е имало намаление на платените пари спрямо ноември същата година. За последния месец на 2015 г. касата е платила на болниците 132 млн. лв., с 3 по-малко от ноември и което е по-важното - по-малко от 136-те милиона за декември 2016 г., с които НЗОК така лекомислено се похвали. А в края на 2015 г. отпечатъкът беше само в главата и устата на министър Петър Москов“, продължава авторът и заключва, че освен че всъщност разходите излизат повече, а не по-малко, по-важното е, че вместо да покаже реален анализ на действието на отпечатъка, касата жонглира с числа и никой не може да види има ли полза от него, или не.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
mKdp


Още новини
56 млн. лв. над заложеното за полугодието платени за онколекарства
17.07.2018 17:17:54 Ирина Пекарева

56 млн. лв. над заложеното за полугодието платени за онколекарства

32,6 млн. лв. е платила НЗОК за онкологични медикаменти през юни. Това сочи справката на осигурит ...

Тристранката разгледа промените в ТЕЛК
17.07.2018 16:40:48

Тристранката разгледа промените в ТЕЛК

„Слагаме край на възможността с шипове в гърба и два избити зъба да се взима инвалидност. Щ ...
Актуална тема
Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...