Четвъртък, 18 Януари 2018
21
ноем
 

Из пресата: Ресорите на зам.-министрите, бизнесът на Марешки, СПИН, болнични

Вторник, 21 Ноември 2017 | 10:14:29


Разпределянето на ресорите на зам.-здравните министри, оповестено вчера от МЗ, намира минимален отклик в днешната преса. В „Дума“ четем: „Заместникът на Таня Андреева и на Петър Москов Бойко Пенков ще поеме медицинските дейности, образованието, квалификацията и следдипломното обучение в системата на здравеопазването. Той ще отговаря и за регулирането и осигуряването на лекарства и медицински изделия, както бе и в мандата на Москов. Пенков ще отговаря за управлението на системата при кризи, ще контролира центровете за спешна помощ и центъра за обучение на спешни кадри, домовете за медико-социални грижи за деца, психиатричните болници, фондовете за лечение на деца и за асистирана репродукция, изпълнителните агенции за медицински одит, по лекарствата и по трансплантация, както и центровете по трансфузионна хематология и Съвета по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти“.

„По времето на Москов Пенков отговаряше и за въвеждане на електронно здравеопазване и управление на търговските дружества. Сега обаче с тях се заема Жени Начева. В ресорите й са и обществените поръчки, администрирането на международните проекти и програми, европейската координация, международните дейности, както и управлението на бюджета и финансите на МЗ и дейностите по планиране и анализиране в системата“, пише още изданието.

„24 часа“ пък се спира на депутата Веселин Марешки и неговите видове бизнес, които се проверяват от различни институции. По отношение на лекарствения бизнес във вестника четем: „И за бизнеса му с лекарства информациите са притеснителни. Като например тази, че бизнесменът притиска конкурентни аптеки да купуват от него лекарства на едро.

В аптека в Бургас пък бе открито лекарството „Хумира“ с произход Турция. Тя обаче не е страна от ЕС и вносът на лекарства от там е забранен. Поради това сега тече проверка има ли контрабанда на скъпоструващи лекарства“, пише „24 часа“.

„През 2012 г. Марешки е продал за 500 лв. „Трейднет България“ - фирма, която се занимава с реекспорт на лекарства. Същата фирма през 2012-а и 2013-а има приходи за общо над 700 млн. лв. От офиса на Марешки твърдят, че няма вече връзка между „Трейднет България“ и бизнеса му с лекарства. Но майка му Веска Марешка е представител на фирмата, упълномощена по не съвсем редовен начин от собственичката Нина Катченко, която, оказва се, живее на семейни начала с тъста на Марешки Александър Мозюкин. Ако това не са връзки, какво са тогава? Появиха се и публикации, че по нейно разпореждане суми от сделки на „Трейднет България“ постъпват по сметки на „Фармнет“ на Марешки, а пари, които е трябвало да постъпят по сметки на „Фармнет“, са насочвани към сметки на други фирми. Дали всичко това се случва по правилата, е редно да се знае“, коментира публикацията.

Вестниците се спират на оповестените вчера данни за ХИВ и СПИН у нас. „11 потвърдени нови случая на заразени със СПИН е установила Националната референтна потвърдителна лаборатория през миналата седмица. Това съобщи проф. Тодор Кантарджиев - национален консултант по микробиология и директор на Националния център за заразни и паразитни болести, по време на здравен семинар по проблемите на ХИВ и СПИН, който се проведе в София“, четем в „Монитор“.

„2678 са установените инфектирани с вируса към 31 октомври. Според инфекционисти обаче броят им е близо 3500 души тъй като има много хора, които не подозират, че са серопозитивни. Всяка година се диагностицират около нови 200 човека с инфекцията, допълни специалистът.

Оказва се, че независимо от тези цифри нашата страна е под средното ниво по честота на инфекцията за страните от Европейския съюз. Серопозитивните и развилите болестта са 5,8 на сто, което ни нарежда дори пред Латвия и Естония, които се сочат като добри примери в други области на здравеопазването сред страните от бивша Източна Европа. Това подчерта проф. Христо Тасков от Националния център за заразни и паразитни болести и допълни, че от новодиагностицираните 85% са мъже, а 16 на сто са жени. Той поясни, че високият процент е заради гей общността, тъй като инфекция се предава много по-лесно чрез аналния секс, отколкото при хетеросексуалния“, пише вестникът, като уточнява, че новооткритите заразени са на възраст между 20 и 40 години.

„Телеграф“ пък фокусира вниманието си върху болничните. „Взехме болнични за 25 милиона дни за последната година и половина. Това става ясно от данните на Националния осигурителен институт. Общо 16 602 043 дни сме боледували през 2016 година. За първите шест месеца на тази българите са били извън строя 8 544 641 дни, което е близо 400 000 повече в сравнение със същия период на миналата“, отчита публикацията, като уточнява, че според представители на работодателски организации до края на декември броят на обезщетенията ще се увеличи още.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
qvUL


Още новини
Съкращават администрация и намаляват легла в МБАЛ Враца
18.01.2018 15:25:16

Съкращават администрация и намаляват легла в МБАЛ Враца

Екипът на здравния министър Кирил Ананиев представи изготвения от МЗ план за оздравяване на облас ...

Тежки поражения в болницата в Карлово заради силния вятър
18.01.2018 14:49:18

Тежки поражения в болницата в Карлово заради силния вятър

Бедствено положение е обявено в Карлово, съобщиха информационните агенции. Заради лошото време е ...
Актуална тема
Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...

Бремето на лимитите остава да виси над болниците
26.09.2017 17:59:27 Полина Тодорова

Бремето на лимитите остава да виси над болниците

НЗОК за пореден път съвсем ясно отхвърли възможността извършената от лечебните заведения надлимит ...

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса
27.07.2017 17:26:44 Полина Тодорова

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса

Проф. Плочев става 16-ят управител на НЗОК в 18-годишната история на здравноосигурителния фонд, с ...