Сряда, 24 Януари 2018
22
май
5
 

Из пресата: Прокуратурата разследва НЗОК, джипи на съд, глобена болница

Понеделник, 22 Май 2017 | 09:31:56


„Прокуратурата разследва НЗОК за над 20 млн. лева, платени от касата на болниците. Парите са преведени за разходи, направени от медицинските заведения през ноември и декември 2016 г., въпреки че все още действащата тогава система за пръстови отпечатъци е отхвърлила сумите заради липса на изискваните по закон реквизити“, четем днес в „Монитор“.

„Прокурорската проверка е образувана по сигнал, като постановлението по нея е от 3 април, става ясно от документи, с които „Монитор“ разполага. В рамките на проверката държавното обвинение е възложило на Изпълнителна агенция „Медицински одит“, позната още и като здравната ДАНС, да разследва случая, като в момента се проверява дали НЗОК е имала основания за направените плащания“, пише още вестникът.

„24 часа“ съобщава за общопрактикуващ лекар от Русе, който за втори път застава пред съда заради смърт на пациент. „Общопрактикуващ лекар от Русе за втори път се изправя пред апелативния съд във Велико Търново за причинена по немарливост смърт на 52-годишен мъж. Делото ще се гледа от нов състав, след като Върховният касационен съд (ВКС) отмени предишната присъда на Борислав Т. Лекарят е обвинен, че през септември 2012 г. не е направил адекватна преценка и не е пренасочил пациента към кардиолог, въпреки че трябвало. Назначил лечение, без да е убеден, че е адекватно на заболяването. След 5 дни русенецът издъхнал“, разказва публикацията и уточнява: „Първоначално Борислав Т. е осъден в Русе на 3 г. условно. Апелативният съд намалил присъдата на година и 6 месеца, но ВКС открил пропуски.“

„Телеграф“ пък съобщава за осъдена заради лекарски пропуск болница. „Жена в предпенсионна възраст изгуби дясната си ръка заради лекарски пропуск при терапията на счупения й крайник.

Пострадалата успя да осъди Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) в Силистра, в която работел докторът, да й плати обезщетение за причинените страдания в размер на 25 000 лева. Решението е на окръжния съд в Силистра“, четем в ежедневника.

„Страданията на В. Е. започнали, когато на 20 септември 2014 г. счупила дясната си ръка. Незабавно посетила спешния кабинет на силистренската болница, където била приета от д-р Валдемар X. От направената рентгенова снимка лекарят установил фрактурата и назначил директна екстензия (процедура, при която с помощта на специален уред се упражнява теглителна сила - б.а.). След няколко часа пациентката усетила, че не може да движи пръстите на ръката си, и споделила това с лекуващия лекар на следващия ден при визитацията. На 1 октомври двама лекари от силистренската болница извършили ампутацията на ниво горна трета на дясна предмишница“, пише вестникът.

„Труд“ се спира на друга болница. „Шуменската община Върбица ще възражда болницата си с банков кредит. Здравното заведение е затворено от години. Сега идеята на общинското ръководство е да бъде ремонтирана базата, да се закупи апаратура и да се превърне в медицински център със стационар за 10 пациенти и кабинети за лекари специалисти. Вече е проведено обществено обсъждане общината да изтегли 3 млн. лв. кредит, за да имат местните хора достъпно здравно обслужване. Върбица е на 60 км от Шумен, където има болница за пълно лечение. Идеята е във върбишкия център да се лекуват хора с белодробни заболявания“, информира публикацията.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
KYsU

Гост 22.05.2017 15:09:35

Хм , никой не изисква от пациентите да преминават задължителен годишеn преглед , но иначе търсят на докторите грешки за това ,че пациентът си плюска сланината и кърка ракията и въобще води нездравослвоен живот. Все едно да не си закараш автомобила на годишен преглед и след това когато катастрофираш с тенекията да искат обяснение на сервиза. Пълен абсурд

Глупости,ама големи! 22.05.2017 11:55:49

Това за пръстовите идентификатори е последната отчаяна стъпка на бившия министър и обкръжението му.Ще съди НЗОК?????Докога няма да си дава сметка какви каши забърка този човек?Няма друг на света, който да е толкова опърничав и на бялото черно да казва.Под вола теле няма да намери, колкото и да се напъва!Освен хаос и пълни неуредици,друго не остави,но от инат продължава още да създава проблеми.Няма да може обаче, колкото и дела да заведе,нищо нередно няма да се установи,защото всичко е по правилата,няма фалшификации,ще му се,но НЯМА!Време на този човек на ръководна длъжност свърши и слава на Бога!

Гост 22.05.2017 10:13:26

".... като в момента се проверява дали НЗОК е имала основания за направените плащания..." - и да е нямала основания НЗОК за плащане, Глинка ще ги промени данните така, че да се види че е имала основания. Нали затова се е обградил с хора, които са зависими от него и ги държи на каишка. Като им каже те ще променят данните така че да са добри за него.

Гост 22.05.2017 13:01:25

Факти и документи, а не само храчки

Е,иска ти се 22.05.2017 11:58:53

Много филми си гледал май!Ще подменят,ще прикрият...Хайде стига,като не ти изнася фактите и истината,какво друго да кажеш....


Още новини
Грипна епидемия от утре в Софийска област и в област Бургас
24.01.2018 13:37:27

Грипна епидемия от утре в Софийска област и в област Бургас

РЗИ – Софийска област обявява грипна епидемия на територията на цялата Софийска област от у ...

Д-р Дариткова: Очаквам общинските болници да обяснят защо са им нужни 30 млн. лв.
24.01.2018 12:39:19 Полина Тодорова

Д-р Дариткова: Очаквам общинските болници да обяснят защо са им нужни 30 млн. лв.

„Аз очаквам общинските болници да обяснят за какво точно са ...
Актуална тема
Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...

Бремето на лимитите остава да виси над болниците
26.09.2017 17:59:27 Полина Тодорова

Бремето на лимитите остава да виси над болниците

НЗОК за пореден път съвсем ясно отхвърли възможността извършената от лечебните заведения надлимит ...

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса
27.07.2017 17:26:44 Полина Тодорова

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса

Проф. Плочев става 16-ят управител на НЗОК в 18-годишната история на здравноосигурителния фонд, с ...