Четвъртък, 22 Февруари 2018
12
февр
5
 

Из пресата: Предложения за промени в НК, проблеми на болници, проблеми на джипита

Понеделник, 12 Февруари 2018 | 09:39:17


„В Наказателния кодекс да бъдат предвидени специални текстове за лекари, които са подкупни. Това предложение са направили от закрития вече център БОРКОР до здравния министър Кирил Ананиев. Центърът е изготвил анализ на възможностите за корупция при търговията с медицински изделия - протези, уреди и пр.” Това пише днес „24 часа”, като уточнява, че според документа в момента в българското законодателство нямало такива текстове, а в същото време много от лекарите работели за фармацевтични компании, включително и срещу спонсорство.

„Лекарите и болниците, които работят за фармацевтични компании, трябва да бъдат включени в специален регистър, който да се управлява от Националната агенция по приходите и Министерството на здравеопазването, препоръчват още от БОРКОР. Той трябвало да е част от законов механизъм за лобистката дейност на фармацевтичните компании.

Предлага се и ограничение на медицинските изделия, които могат да се предлагат свободно в дрогерии”, допълва изданието.

Друга публикация във вестника се спира на състоянието на пловдивската „Св. Мина” и грижата на общината за нея. „Поредна финансова инжекция от 1,5 млн. лв. подготвя пловдивската община за закъсалата болница "Св. Мина". Това съобщи зам.-кметът Розалин Петков.

Болницата е с над 3 млн. лева дългове. Всяка година градската управа налива в нея пари. Плановете са тя да бъде слята с другата общинска болница "Св. Пантелеймон", която е на печалба. На управителя й доц. Петко Недев е възложено да направи точен анализ, преди да я поеме. Той все още се опасява, че "Св. Мина" може да повлече към дъното и „Св. Пантелеймон”, информира ежедневникът.

„Притиснати от мизерия, медицински сестри напускат затъващото здравно заведение. Според д-р Цветан Деведжиев в кардиологичното отделение са останали само 5, а са нужни още 8. В другите отделения също изпитвали остър дефицит. Причината да бягат били малките възнаграждения от 560 лева, които се плащали със закъснение. В други болници сестрите си докарвали по 800 лева. Според Деведжиев, ако проблемът не се реши бързо, болницата ще остане без сестри”, четем още в изданието.

„Монитор” отразява проблемите на общопрактикуващите лекари. „Общопрактикуващи лекари отказват да записват пациенти, ако в листата си вече имат 2500 човека. Причината е, че не желаят да назначават втори лекар в практиките си, както изисква Законът за здравето. Възможно е да се стигне до ефективни протести срещу това изискване, както и срещу разпореждането на здравната каса да иска от тях касовите бележки след преглед на пенсионери, по които да им плаща. Това съобщиха от Сдружението на общопрактикуващите лекари в страната”, пише всекидневникът.

„От сдружението на общопрактикуващите лекари смятат, че проблемът може да се реши с минимално повишаване на сумата, която касата плаща за записан пациент, и отпадане на условието за назначаване на втори лекар при над 2500 записани пациенти.

Всеки лекар трябва да има право сам да си менажира практиката, заяви председателят на сдружението доц. Любомир Киров”, допълва материалът.

И още: „Над 4200 лични лекари в страната са сключили договор със здравната каса. По-малко от 600 от тях са надвишили лимита от 2500 пациенти и са назначили втори човек.

Ако медик откаже да запише пациент, той може да подаде жалба в Районната здравна каса. До момента такива сигнали в касата и МЗ не са постъпвали”.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
e3xS

Гост 13.02.2018 00:35:10

Прави сте не подписвайте договори с касата. Останете на свободна практика. Тогава ще разберете за какво става реч. Диспечери на здраве иначе пълни безхаберници.

Гост 13.02.2018 10:57:42

Още ли не си схванал,че нарая контрата ще остане у болните?Лекарите гладни няма да останат.

999 12.02.2018 13:29:25

Аман от това сдружение. Нищо полезно не правят и вечно търсят скандал. Това не се отразява добре на общопрактикуващите лекари, защото ги представя като вечно недоволни мрънкала, но които не може да се угоди с нищо.

Гост 12.02.2018 14:04:39

Галфон, кажи си ,че на теб като прост пролетарски паразит, не ти харесва лекарите да са свободни ,а да са зависими от червени боклуци вечно. Мрънкалото подсмърчащо пред кабинета ми ,че си ти , а не аз. Прочете ли първия коментар ?

Гост 12.02.2018 12:07:22

Ако идиотите от МЗ и НЗНОК се опитат силово да ми натресат пациенти над 2500 души и да назнчавам на моя издръжка още един лекар и медсестра даже, то ще си прекъсна договора поне за една година, пациентите отиват да търсят друг безплатен лекар , ще направя поне 1000 пациенти частни, а тъпата касичка ще видим къде ще ги запише след това. И такова мое решение вероятно ще повлече и други практики като лавина. Много интересно ще стане, защото мога да издържа и 5-7 години бе договор с НЗОК и дори само 2-3 частни прегледи дневно вместо 30 незаплащани и без това от гадната каса. Вероятни и други лекари могат да направят това. Не се е бавайте другарки и другари с ОПЛ, защото падате като круши за 6 месеца. Ние все някога ше се разкараме от унизителните договори с вас политическите боклуци, ако искате ускорете този процес, щото иначе доста сме инертни, но тук вече ще е края на търпението....


Още новини
Проф. Плочев на кръстосан разпит пред депутатите от здравната комисия
21.02.2018 18:35:14 Полина Тодорова

Проф. Плочев на кръстосан разпит пред депутатите от здравната комисия

„Няма логика да не кажеш нещо, което те тревожи. Аз какво работя тогава“? С тези думи ...

Проф. Асен Балтов поднесе венец на паметника на Николай Пирогов в гр. Пордим
21.02.2018 15:52:11

Проф. Асен Балтов поднесе венец на паметника на Николай Пирогов в гр. Пордим

Изпълнителният директор на университетска болница за активно лечение и спешна медицина "Н. И. Пир ...
Актуална тема
Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...

Бремето на лимитите остава да виси над болниците
26.09.2017 17:59:27 Полина Тодорова

Бремето на лимитите остава да виси над болниците

НЗОК за пореден път съвсем ясно отхвърли възможността извършената от лечебните заведения надлимит ...

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса
27.07.2017 17:26:44 Полина Тодорова

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса

Проф. Плочев става 16-ят управител на НЗОК в 18-годишната история на здравноосигурителния фонд, с ...