Сряда, 18 Юли 2018
10
окт
1
 

Из пресата: Прегледи за бедни неосигурени, кредити за болници, кражба на онколекарства

Вторник, 10 Октомври 2017 | 10:40:50


„Държавата да поема прегледите при джипи и специалист на бедните граждани, които не могат да плащат здравни осигуровки. Такова предложение подготвят здравното и социалното министерство, съобщи пред журналисти в Пловдив здравният министър проф. Николай Петров.

Средствата за доболнична помощ на изпадналите българи ще бъдат осигурени от съществуващия социален фонд към министерството. За целта бюджетът му ще трябва да се увеличи с 2-3 млн. лв., обясни проф. Петров. Той е разговарял със социалния министър Бисер Петков, предстои двамата да изготвят предложение към финансовия Владислав Горанов“, пише днес „24 часа“.

„В момента държавата плаща само за спешна и болнична помощ на бедните неосигурени граждани. Според проф. Петров въпросът с достъпа до извънболничната може да бъде решен именно с допълване на ресурса на социалния фонд“, допълва изданието.

„Стандарт“ се спира на друга идея на министъра. „План за спасяване на закъсали болници има здравният министър проф. Николай Петров. Той и финансовият му колега Владислав Горанов обсъждат възможността за създаване на фонд за подпомагане на лечебните заведения, които имат финансови затруднения. Това съобщи самият министър Петров в Пловдив, където откри новия Университетски информационно административен център към Медицински университет под тепетата“, четем във вестника.

„С премиера Бойко Борисов и министър Владислав Горанов обсъдихме вариант за създаване на фонд, откъдето болниците да могат да теглят кредити - без лихва или с минимална. Идеята е да използват парите, за да се разплащат и да предоговарят стари борчове“, посочи проф. Николай Петров. По думите му е важно решението да бъде законово издържано, за да не доведе до дискриминация на лечебни заведения. Здравният министър подчерта, че държавата няма право да дава пари на болниците, тъй като те са търговски дружества и трябва сами да осигуряват средства за заплати и разчистване на дългове“, пише още вестникът.

„Дума“ пък се спира конкретно на ситуацията около врачанската болница. „БСП има екшън-план за задлъжнялата и заплашена от фалит болница във Враца. Ако изгубим тази болница, ще последва ефектът на доминото и с други, предупреди депутатът от „БСП за България“ и зам.-шеф на здравната комисия в НС доц. Георги Йорданов. Социалистите разкриха как здравното заведение е било източвано от частни клиники на нейна територия. Болницата е сключила договор с отделение по инвазивна кардиология, който й носи само задължения и загуби, докато приходите отиват в частни клиники, обясни Йорданов. Според него врачанската болницата се нуждае от кредитиране, за да бъдат изплатени заплатите на персонала. Той е категоричен, че трябва да бъде променена и цената на клиничните пътеки, която е фиксирана от 2006 г.

Болницата е с огромна значимост за регион от над 200 000 души и всяко говорене за закриването й е посегателство върху сигурността на хората, подчерта проф. Георги Михайлов“, разказва ежедневникът.

„Телеграф“ пък съобщава за безпрецедентна кражба на онколекарства. „Лекарства за хора, болни от рак, на стойност близо 800 000 лв. бяха откраднати от склад на фармацевтична фирма в София.

Новината потвърдиха пред „Телеграф“ от Министерството на здравеопазването и от МВР. Наглото посегателство било извършено в петък срещу събота от обект на компанията на Околовръстното шосе“, информира публикацията.

„В нощта срещу събота охранителят на склада с лекарства забелязал на камерите трима маскирани мъже, които проникнали в помещението. Възрастният мъж, който е пенсионер, незабавно натиснал паник-бутон и след броени минути пристигнали сотаджии. Крадците обаче успели да се измъкнат. Повече от половин час по-късно представител на фирмата позвънил на тел. 112 и подал сигнал за липсващите илачи. По прогнозна стойност те били около 800 000 лв. От здравното ведомство не успяха да обяснят дали кражбата на лекарствата ще окаже влияние на онкоболни, какъв ще бъде техният брой и има ли компанията доставчик други количества, с които да подсигури раково болните пациенти“, допълва материалът и уточнява: „Тепърва ще се нищи дали зад посегателството стои конкурент или става въпрос за опит да се навреди на компанията. Ченгета ще разследват и дали не става въпрос за опит да се прикрият липси на илачи, като се инсценира кражба, а те са изнесени зад граница“.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
A*N5

Гост 10.10.2017 18:53:01

'Бедните неосигурени' имат пари за цигарти тоест 100 лева на месец., Така,че при ОПЛ ще си плащат 20 лева за преглед , както и другите тарикати неосигурени, които не си внасят здравни вноски. Айде избЕгвайте да точите парите на данъкоплатците за сульо и пульо


Още новини
56 млн. лв. над заложеното за полугодието платени за онколекарства
17.07.2018 17:17:54 Ирина Пекарева

56 млн. лв. над заложеното за полугодието платени за онколекарства

32,6 млн. лв. е платила НЗОК за онкологични медикаменти през юни. Това сочи справката на осигурит ...

Тристранката разгледа промените в ТЕЛК
17.07.2018 16:40:48

Тристранката разгледа промените в ТЕЛК

„Слагаме край на възможността с шипове в гърба и два избити зъба да се взима инвалидност. Щ ...
Актуална тема
Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...