Сряда, 17 Януари 2018
26
окт
2
 

Из пресата: Починала родилка, протест в болница, проблеми с антибиотиците

Четвъртък, 26 Октомври 2017 | 09:10:51


Инцидентът с починалата в „Майчин дом” родилка очаквано фокусира вниманието на днешната преса. „11 лекари се бориха 18 часа, за да спасят 27-годишна родилка.

Младата жена е починала, но бебето е било спасено, след като тя е прехвърлена в изключително тежко състояние от частна клиника в „Майчин дом”, пише „24 часа”.

„В неделя жената е приета в частната болница „Д-р Щерев”, където е била следена цялата й бременност. На 23 октомври, понеделник, обаче в 20 ч в изключително тежко състояние е била преместена в АГ болница „Майчин дом”. Консилиум от водещи специалисти е установил HELLP синдром - най-тежкото усложнение, което настъпва при бременност, и по света почти няма оцелели. Затова е било взето решение да се предизвика изкуствено раждане, за да се спаси малкото човече.

До 14,40 ч на 24 октомври докторите са реанимирали жената, преливали са й кръв. Включили са се национални консултанти по „Акушерство и гинекология” и „Реанимация и анестезия”. За съжаление, организмът на родилката отказал да реагира, обясниха от болницата”, разказва вестникът.

„В „Майчин дом” са водили истинска 18-часова битка да я спасят. „Когато жената угасна, реаниматори се разплакаха от безсилието на медицината пред смъртта. Истински подвиг бе, че бебето, което беше в 30-ата седмица на бременноста, бе спасено”, разказа човек от екипа.

Състоянието на новороденото, което тежи 1,200 кг, е стабилизирано и то е настанено в интензивното отделение на неонатологията”, пише още изданието.

„Дума” се спира на вчерашния протест в димитровградската болница. „Служителите на Димитровградската болница „Св. Екатерина” излязоха вчера на протест. Те не са получавали пълния размер на заплатите си от 2015 г., а в последните месеци получават по между 200 и 300 лв. Според някои от недоволните болницата изплаща дълговете си към кредитори на гърба на служителите. За това към момента здравното заведение има вече около 250 000 лв. дълг към персонала. Отделно болницата има задължения към кредитори”, четем във всекидневника.

„Лекарите и сестрите обясниха, че не желаят да напускат работните си места, но имат готовност да го направят, ако заплатите им останат неизплатени”, допълва публикацията и припомня: „Преди дни управителят на общинската болница в Димитровград д-р Матей Матеев, който подаде оставка, заяви, че НЗОК дължи на лечебното заведение около 150 000 лв., а около 200 000 лв. са необходими за изплащане на пълния размер на заплатите на персонала. Д-р Матеев припомни, че от години не са повишавани цените на клиничните пътеки. „Само като си помислите, че се вдига минималната заплата, че се вдигат осигурителните прагове, а не се вдигат цените на клиничните пътеки. За какво да стоиш? Ако така са решили да закриват част от общинските болници, нека ги закрият”, обясни д-р Матеев. Той не отрече, че общината е помагала многократно на болницата, за да бъдат стопени старите й задължения от над 4 млн. лв. до 1,5 млн. лв. Кметът Иво Димов припомни, че в последните 6 години община Димитровград е дала 1,2 млн. лв. на МБАЛ „Св. Екатерина” и поясни, че няма законен начин една община да дава средства за заплати на работещите в болница, тъй като болниците са търговски дружества. От бюджета за т.г. са изплатени повече от заложените 180 000 лв., предстои общината да преведе още около 20 000 лв., но тези пари няма да стигнат до хората под формата на заплати, посочи кметът. Той е категоричен, че положението в Димитровградската болница не е много по-различно от това на други общински в страната. Според Димов, ако не се вземат мерки на централно ниво и не се увеличи лимитът, едва ли положението в бъдеще ще е по-различно”.

„Стандарт” се спира на доклад на СЗО във връзка с леението с антибиотици. „Доклад на Световната здравна организация предупреждава, че светът е изправен пред сериозна нарастваща заплаха от липсата на ефективни лекарствени препарати, които да атакуват резистентни патогенни микроорганизми. Според документа има дефицит на нови антибиотици, които да могат да се справят с антимикробната резистентност. Повечето от лекарствата, които понастоящем са в процес на клинични изпитания, са модификации на вече съществуващи лекарствени препарати и се определят като краткосрочни решения. В документа също се посочва, че потенциалните възможности за лечение на устойчивите на антибиотици инфекции, идентифицирани от СЗО, които представляват най-голямата заплаха за здравето на човека са твърде малко”, пише вестникът.

„СЗО определя 12 вида патогени като приоритетни. Част от тях причиняват инфекции като пневмония или болести на пикочните пътища, които стават все по-резистентни на съществуващите антибиотици и спешно се нуждаят от нови лечения. Сред най-големите заплахи се посочва и устойчивата на лекарства туберкулоза, която всяка година убива около 250 000 души”, отбелязва още ежедневникът.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
VE@5

Гост 26.10.2017 11:21:59

До Кацаров Болтаджиев що така бе Миме от частна в държавна за едните меда за другите жилото Сега като няма правила стандарти нива карта ще си разкривате на воля във всеки гараж болница Кажете бе отлични Мериджеи защо частните ви болници и лаборатори освен че са лъскави за нищо друго не стават освен да смучат манги за измислени дейности

Гост 26.10.2017 13:07:37

Стига соцпропагандата. Това се дължи на идиотските “нива на компетентност”, с които алчните лобисти на които не им стиска да напуснат държавните хранилки се опитват да си насочат пациентите.


Още новини
От касата твърдят, че решението на ВАС нямало правни последици за тях
16.01.2018 17:28:59

От касата твърдят, че решението на ВАС нямало правни последици за тях

И здравната каса реагира на новината, че Върховният административен съд е обявил наложените о ...

БЛС: Болниците могат да търсят дължимото след решението на ВАС
16.01.2018 16:10:10

БЛС: Болниците могат да търсят дължимото след решението на ВАС

Изпълнителите на медицински услуги са в правото си да търсят дължимите им суми, включително и отг ...
Актуална тема
Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...

Бремето на лимитите остава да виси над болниците
26.09.2017 17:59:27 Полина Тодорова

Бремето на лимитите остава да виси над болниците

НЗОК за пореден път съвсем ясно отхвърли възможността извършената от лечебните заведения надлимит ...

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса
27.07.2017 17:26:44 Полина Тодорова

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса

Проф. Плочев става 16-ят управител на НЗОК в 18-годишната история на здравноосигурителния фонд, с ...