Петък, 19 Януари 2018
18
юли
2
 

Из пресата: Мерки срещу агресията, сливане на болници, разследване на смърт

Вторник, 18 Юли 2017 | 09:35:38


Очаквано, отразената от всички печатни издания тема днес е срещата в прокуратурата във връзка с нападенията над медици. „Прокурори ще се занимават само със случаите на нападения над медици. Те ще бъдат посочени от окръжните обвинители и ще държат постоянна връзка с шефовете на болници. Паникбутони и гласова връзка с тел. 112 ще имат колите на спешната помощ. Всеки, който посегне на лекар, ще бъде съден по бързата процедура. Това са част от мерките, които главният прокурор Сотир Цацаров обсъди вчера на специална среща с министрите на вътрешните работи и на здравеопазването - Валентин Радев и ген. Николай Петров”, четем в „Стандарт”, който уточнява, че повод са зачестилите нападения над лекари в болниците и екипи на спешната помощ.

„Само от началото на тази година вече са регистрирани 52 такива случая, отчете здравният министър ген. Петров. През 2014 г. са били образувани 5 досъдебни производства за посегателство срещу медицински специалисти при и по повод на изпълнение на тяхната служба. Осъдени са 4 лица, от които 1 ефективно, 1 условно, 1 на пробация и 1 на глоба”, изрежда публикацията и продължава: „През 2015 г. са образувани 4 досъдебни производства, осъдено е 1 лице на глоба. През 2016 г. са образувани 2 досъдебни производства. Осъдени са 4 лица, от които 2 условно, и на двама е наложена глоба, съобщи Цацаров след работната среща.”

„Постарахме се да погледнем нещата по веригата - от болничните заведения до наказателните производства. Има пропуски, които касаят наказателното преследване, но вече не мога да прие ма тезата, че наказателната политика е единственото средство за превенция срещу такива посегателства. Управителите на болниците имат своите отговорности”, каза Цацаров”, пише още вестникът.

Друг материал в изданието съобщава за сливане на болници. „Болницата в Петрич ще се обедини с тази в Сандански. Предложение за това внесе до общинския съвет кметът на Петрич - Димитър Бръчков. Началото на процеса бе поставено през ноември миналата година с решения на местните парламентаристи в двете общини. Цялта процедура по създаването на новото обединено здравно дружество и разпределението на дяловете между двете общини трябва да приключи до края на септември”, инфомира ежедневникът.

„В новосъздаденото дружество, което се предлага да носи името МБАЛ „Югозападна болница” ООД, общините Петрич и Сандански ще имат по 26 411 дружествени дяла, а общините Кресна и Струмяни - по 539 дяла. Това практически означава, че Петрич и Сандански придобиват равен дял по 49% от капитала на дружеството, а Кресна и Струмяни по 1%. В новосъздаденото дружество общините влизат само с дълготрайните си материални активи, т.е. с медицинската си апаратура”, допълва материалът.

Няколко издания се спират и на проверка във връзка със смъртта на мъж, като информацията, която дават, е много по-подробна от вчерашната. „Прокуратурата ще проверява смъртта на подп. Пламен Пицов, зам.-командир на военно формирование 26 400 - Благоевград. 43-годишният мъж почина в дома си в събота вечерта, след като два часа по-рано бил на преглед в спешно-приемно отделение. Той се почувствал зле и отишъл в отделението заедно със свой близък - студент 3-и курс по медицина в Стара Загора. По това време всички медици били ангажирани със спешни случаи. Студентът им казал, че е техен колега, и самоволно направил електрокардиограмата на подп. Пицов, без знанието на медиците в отделението”, четем в „24 часа”.

„После „разчел” ЕКГ-то и казал, че няма нищо притеснително. Двамата се прибрали вкъщи, където Пицов починал”, допълва вестникът и припомн, че смъртта е настъпила вследствие белодробна тромбемболия.

„Директорът на болницата д-р Огнян Митев е разговарял в понеделник със студента придружител. Според него той е информирал лекарката, че е медицинско лице и ще направи сам ЕКГ, защото в момента всички били заети. „Нашите медици твърдят, че не само не са му разрешили, но една от сестрите му е забранила. Поискал съм писмени обяснения от целия дежурен екип. Не може външно лице да борави с медицинска апаратура, и то в спешно приемно отделение. Ето защо в момента юристката на болницата изготвя преписка и ще я внесем в прокуратурата. Подполковникът даже не е бил записан в книгата като пациент. Младежът го е довел, направил му е ЕКГ-то и са си заминали, без да се обадят на никого”, коментира д-р Митев, цитиран от изданието.

„Дума” пък съобщава за затворили аптеки. „Около 25 аптеки в Пернишко са затворени за последната година, съобщи Величка Бочкова, областен председател на Българския фармацевтичен съюз. Тя определи това като трагедия. Според Бочкова има още аптеки, които са на ръба на фалита. Причината за това е, че веригите, които търгуват с лекарства, работят на достъпни цени, докато една еднолична аптека не може да си го позволи, коментира тя”, пише изданието.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
CWuN

Гост 18.07.2017 19:38:47

Ето -сбъдава се мечтата на Кателиева за паник-бутони и видеонаблюдение.

Патриотично настроен лекар 18.07.2017 19:10:51

Искам да изкажа своята безмерна благодарност, че в най-скоро време местоработата ми ще бъде оборудвана с най-съвременен, ефективен, качествен, направо по последен писък на световните изисквания и стандарти, ПАНИК БУТОН и ЗАЩИТАВАЩО ПЕРСОНАЛА видеонаблюдение. Тази нова придобивка, както и безплатната възможност за обучителни курсове по самозащита в работна среда, дадена на мен и колегите, определено ме карат да загърбя всякакви планове за търсене на работа в чужбина!


Още новини
Централизираната е-система за лекарства ще е готова до пролетта
18.01.2018 17:44:48 Полина Тодорова

Централизираната е-система за лекарства ще е готова до пролетта

До края на март е възможно централизираната електронна система за лекарства да бъде завършена. То ...

С икономии от МЗ ще подпомагат общинските болници
18.01.2018 17:06:56 Полина Тодорова

С икономии от МЗ ще подпомагат общинските болници

В МЗ  ще бъде извършен анализ откъде могат да се реализират евентуални икономии, с които бих ...
Актуална тема
Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...

Бремето на лимитите остава да виси над болниците
26.09.2017 17:59:27 Полина Тодорова

Бремето на лимитите остава да виси над болниците

НЗОК за пореден път съвсем ясно отхвърли възможността извършената от лечебните заведения надлимит ...

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса
27.07.2017 17:26:44 Полина Тодорова

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса

Проф. Плочев става 16-ят управител на НЗОК в 18-годишната история на здравноосигурителния фонд, с ...